Πώς η μεταναστευτική κρίση θα μπορούσε να επιταχύνει ένα Grexit

Ανάλυση της Stratfor. Το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα προκαλεί προβλήματα, καθώς το κύμα των προσφύγων αναμένεται να αυξηθεί παρά το κρύο και καθώς η Ελλάδα αδυνατεί να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά.

Κατά συνέπεια ενδέχεται μεγάλος αριθμός μεταναστών να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, γεγονός που θα είχε έντονες πολιτικές συνέπειες για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ πιο ανθρωπιστική προσέγγιση έναντι των μεταναστών από ό,τι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις. Αλλά η αύξηση των μεταναστών θα αυξήσει και το δημόσιο αίσθημα κατά των μεταναστών, γεγονός που θα μπορούσε εύκολα να στρέψει το κοινό κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού εταίρου του. Ήδη ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει δει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία να συρρικνώνεται.

Η αποδυνάμωση αυτή γίνεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης τάσης προς τον πολιτικό ριζοσπαστισμό στην Ελλάδα. Από το 2009 η χώρα είναι σε έναν φαύλο κύκλο δανείων και μεταρρυθμίσεων λιτότητας. Η λιτότητα προκαλεί αντιπάθεια στον πληθυσμό, υπονομεύει τα κόμματα του κατεστημένου (establishment parties) και ενδυναμώνει τους ριζοσπάστες. Κι αυτό οδηγεί σε περισσότερη αντιπαράθεση με τους δανειστές.

Αυτό το «μοτίβο» οδήγησε στην ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο […] ώσπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε άλλη επιλογή παρά να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούσαν οι δανειστές. Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πλέον μέρος του κατεστημένου και συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις λιτότητας μια ευκαιρία έχει ανοίξει στην πολιτική σκηνή για ένα ριζοσπαστικό κόμμα που θα ενσαρκώνει την ελληνική επαναστατικότητα.

Η άνοδος του αντι-μεταναστευτικού αισθήματος στην Ευρώπη οδηγεί στην ενίσχυση της δεξιάς και η Ελλάδα μπορεί να βιώσει το ίδιο φαινόμενο. Η Χρυσή Αυγή μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτές τις δύσκολες καταστάσεις. Καθώς η Χρυσή Αυγή είναι βαθύτατα ευρωσκεπτικιστική, μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε την Ελλάδα πολύ πιο κοντά στο Grexit από ό,τι τα τελευταία έξι χρόνια. [How the Migrant Crisis Could Accelerate a Grexit]

πηγή: http://mignatiou.com/


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!