Στα 2,27 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα.Υπερεκτέλεση εσόδων 1,9 δισ. σε ταμειακή βάση

Σε 51.4 δισ. ευρώ - παρουσιάζοντας μείωση κατά 1.67 δισ. ευρώ ή 3,2 % έναντι του στόχου- ανήλθε το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2015.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η απόκλιση αυτή οφείλεται στα μη εισπραχθέντα έσοδα από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFA's & SMP's) ύψους 3,6 δισ. ευρώ (3,591) τα οποία ούτως ή άλλως δεν υπολογίζονται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ορισμό του Προγράμματος.

Συνεπώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, προκύπτει υπερεκτέλεση των εσόδων σε ταμειακή βάση ύψους 1,9 δισ. ευρώ (1,918 δισ). Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.
 
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 46,6 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2 δισ. ευρώ ή 4,2 % έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016. Η απόκλιση, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οφείλεται στην ανωτέρω υστέρηση των εσόδων από ANFAs & SMPs, που εν μέρει αντισταθμίζεται από την υπερεκτέλεση σε άλλες κατηγορίες εσόδων.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε περίπου 3 δισ. ευρώ (2,92), σημειώνοντας μείωση κατά 449 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3,4 δισ. ευρώ).
 
Τα έσοδα του ΠΔΕ (Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων) ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 359 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
 
Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο 2015 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 6,5 δισ. ευρώ (6,48). Σημειώνεται όμως ότι δεν εισπράχθηκαν τα έσοδα από ANFAs & SMPs, ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 5.5 δισ. ευρώ. Τα έσοδα ΠΔΕ για το μήνα Δεκέμβριο ανήλθαν σε 926 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κυρίως λόγω αυξημένων προκαταβολών για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Οι επιστροφές εσόδων σε ταμειακή βάση για τον Δεκέμβριο 2015 ανήλθαν σε 336 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, παρουσιάζεται έλλειμμα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3,7 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και αναθεωρημένου στόχου του Προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 2,57 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,267 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,87 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,26 δισ. ευρώ.
 
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα περίπου 55 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 713 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (55,664 δισ. ευρώ).
 
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48,54 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 719 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 626 εκατ. ευρώ.
 
Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 6,4 δισ. ευρώ δηλαδή πραγματοποιήθηκε το σύνολο του στόχου.
 
Ειδικά για τον μήνα Δεκέμβριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 8,77 δισ. ευρώ καλύπτοντας κατά το μεγαλύτερο μέρος την υστέρηση του 11μήνου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 6,06 δισ. ευρώ ενώ οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2,7 δισ. ευρώ.

πηγή: http://www.huffingtonpost.gr/


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!