Τρίωρη πρεμιέρα σκληρής διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό

Τα γνωστά ζητήματα στα οποία επιμένουν οι θεσμοί έθεσαν «με το καλημέρα» οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά την πρώτη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας κκ. Ε. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης. Η διαπραγμάτευση άρχισε τις εντεκάμιση το πρωί και ολοκληρώθηκε τρεις ώρες αργότερα κι όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος «ήταν σκληρή».

«Εγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση, που θα συνεχιστεί» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας μετά την συνάντηση. «Το κλίμα ήταν αυτό που περιμέναμε. Εγινε μια δημιουργική συζήτηση και θα συνεχιστεί αύριο το μεσημέρι. Στόχος, στο τέλος, το αποτέλεσμα να είναι προς το συμφέρον της χώρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλύτερες ενστάσεις αφορούσαν στην αύξηση των εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και τους μισθωτούς. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την επίτευξη του στόχου για μείωση της δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ, προβλέπεται αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα προκειμένου να εξοικονομηθούν 550 εκατ. ευρώ, για να αποφευχθεί η μείωση τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων.

Αν οι θεσμοί απορρίπτουν την πρόταση, τότε ουσιαστικά βάζουν στο τραπέζι τη μείωση των υφιστάμενων συντάξεων, προκειμένου να εξευρεθούν τα 600 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε ότι τουλάχιστον στο πρώτο μέρος της συνάντησης οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν ζήτησαν μειώσεις συντάξεων, εξέφρασαν αντιρρήσεις «αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα πιεστικοί». Στη συνάντηση συζητήθηκε τόσο η δομή του νέου συστήματος, όσο και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, καθώς και το δημοσιονομικό σκέλος της προωθούμενης μεταρρύθμισης για το διάστημα 2016-2018.

Να σημειωθεί ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες, πληροφορίες και διαρροές ήθελαν τους δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ να πιέζουν για μείωση στις συντάξεις, μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών-παροχών και μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, εισοδηματικά κριτήρια στην εθνική σύνταξη και έντονες ενστάσεις στο θέμα της αύξησης των εισφορών για τους μισθωτούς.

Οπως μεταδώσαμε από το πρωί, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος είναι αποφασισμένος να μείνει εντός της κυβερνητικής «κόκκινης γραμμής» και να μην ενδώσει σε μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Εξίσου ανυποχώρητος εμφανίζεται και σε σχέση με το εσωτερικό μέτωπο, καθώς οποιαδήποτε παρέμβαση στη λογική της μείωσης των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους επιστήμονες κάτω του 20%, θα πετούσε αυτόματα εκτός στόχου τις προβλέψεις για τα έσοδα του νέου ασφαλιστικού φορέα. Ωστόσο ο ίδιος, όπως είπε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, συζητά επέκταση της μεταβατικής περιόδου.

Στο παρασκήνιο βέβαια έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για εναλλακτικές αντιπροτάσεις, προκειμένου να καμφθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών, ενώ ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι κάποιες υψηλές συντάξεις μπορούν να θυσιαστούν στον βωμό της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.

πηγή: http://www.kathimerini.gr/


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!