«Θηλιά» το προσφυγικό, διέξοδο αναζητεί η κυβέρνηση

Στριμωγμένη η κυβέρνηση για το προσφυγικό. Ανοικτό το ενδεχόμενο συμβουλίου αρχηγών. Επικοινωνία με Ομπάμα επιδιώκει το Μαξίμου.    

Στριμωγμένη βρίσκεται η κυβέρνηση από τις εξελίξεις στο προσφυγικό καθώς η απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα των χωρών μελών της Ε.Ε. μέχρι και την 6η Μαρτίου, καταρρίφθηκε μέσα σε λίγες ώρες από χώρες μέλη της Ένωσης. Η αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία και η διάνοιξη νέων δρόμων από όπου καταφθάνουν κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες, είτε από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, είτε από το Καστελόριζο, με το παράλληλο κλείσιμο των συνόρων από την κυβέρνηση των Σκοπίων, μετατρέπουν την χώρα μέρα με την ημέρα σε αποθήκη ψυχών χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα προοπτική επίλυσης του προβλήματος.

Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Ολλανδό ομόλογό του ο οποίος έχει την Προεδρία της Ε.Ε. και εξέφρασε στον κ. Ρούτε την δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση των όσων συμφωνήθηκαν ομόφωνα, σε σχέση με το προσφυγικό, κατά την πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρωτοβουλία της Αυστρίας να συγκαλέσει τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων προκειμένου να συζητήσουν το προσφυγικό χωρίς την παρουσία της Αθήνας, την ίδια στιγμή που ανακοινώνουν το κλείσιμο των συνόρων τους. Ακόμη, αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ρούτε διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι στην αυριανή συνεδρίαση η αυστριακή πλευρά θα ζητήσει από τις υπόλοιπες χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους μέχρι τις 6 Μαρτίου.

Παράλληλα το Μαξίμου προσπαθεί να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον καθώς σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείεται να μιλήσουν τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μπαράκ Ομπάμα. Η Αθήνα αναμένεται να ζητήσει την παρέμβαση της Ουάσιγκτον προς την ΠΓΔΜ όσο και προς την Τουρκία για να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, καθώς και την άμεση παρέμβαση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), κ. Φίλιππο Γκράντι.

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό ο κ.Τσίπρας επικοινώνησε με την κ. Γεννηματά και την ενημέρωσε ότι η σύσκεψη -που είχε ζητήσει η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- δεν συντρέχει λόγος να γίνει αυτή τη στιγμή, αφήνοντας όμως ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να γίνει πριν ή μετά την Σύνοδο Κορυφής. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τον κ.Παυλόπουλο για να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών πιθανότατα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου προκειμένου να έχει στις αποσκευές του την στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων στην κρίσιμη σύσκεψη. Ο κ. Τσίπρας στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα επιδιώξει να συμφωνήσει με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις σε μία εθνική γραμμή για το προσφυγικό προσπαθώντας από την μία πλευρά να κλείσει το εσωτερικό μέτωπο αντιπαράθεσης, αλλά και να διαμορφώσει γέφυρες επικοινωνίας με τις πολιτικές δυνάμεις ενόψει των κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν για την αξιολόγηση.

Η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται και για το εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού που συζητείται στην Ε.Ε. και χαρακτηρίζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική κρίση με μαζική αποστολή βοήθειας. Στις Βρυξέλλες προετοιμάζονται για τα χειρότερα δηλαδή για τον αποκλεισμό στην Ελλάδα χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, γνωρίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πάρει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης σε μία χώρα που βρίσκεται στην δίνη της λιτότητας τα τελευταία 6 χρόνια.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο τα κυβερνητικά στελέχη επιρρίπτουν τις ευθύνες για την σημερινή κατάσταση στους εταίρους ή στην αύξηση των προσφυγικών ροών, παρά τα καμπανάκια κινδύνου που είχαν χτυπήσει στις Βρυξέλλες όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Αν και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολιτικούς συντάκτες αναφέροντας ότι το πρόβλημα στα Σκόπια εντοπίζεται σε 450 Αφγανούς μετανάστες οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα, σημείωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στην χώρα. Άφησε αιχμές κατά της γείτονος χώρας κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί, λέγοντας ότι «κατά ένα περίεργο τρόπο οι προσφυγικές ροές ήταν μικρότερες πριν την Σύνοδο Κορυφής και μετά αυξήθηκαν κατακόρυφα».

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση δεχόταν πιέσεις από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ενώ στις διαρροές για έξοδο της χώρας από την Συνθήκη Σένγκεν και κλείσιμο των συνόρων από της χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, το Μαξίμου απαντούσε ότι τις συγκεκριμένες πληροφορίες τις διαδίδουν οι «σκληροί» κύκλοι της Ε.Ε. και δεν πρόκειται ποτέ να συμβούν. Ακόμα και τώρα όμως η κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική της επίρριψης ευθυνών σε όλους τους άλλους παράγοντες της Ευρώπης που έχουν σχέση με το προσφυγικό, και συγκεκριμένα:

  • Ο Γιάννης Μουζάλας κάνει λόγο για πραξικοπηματική ενέργεια όσον αφορά το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη και επιρρίπτει ευθύνες στις 4 χώρες που συνεδρίασαν στο Βίσεγκραντ, ενώ επέρριψε την ευθύνη της καταστρατήγησης της συμφωνίας για τα ανοιχτά σύνορα σε «πέντε αστυνομικούς διευθυντές των χωρών του Βίσεγκραντ και δυστυχώς της Αυστρίας καταργήσανε την απόφαση που πήραν οι πρωθυπουργοί 15 ώρες πριν», όπως είπε χαρακτηριστικά. 
  • Το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα προς την Αυστρία για την αυριανή διάσκεψη βαλκανικών χωρών, όπου δεν κλήθηκε η Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστρία μέχρι πρότινος εμφανιζόταν από την κυβέρνηση ως φίλη χώρα που στηρίζει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού μετά και την επίσκεψη του Αυστριακού Καγκελαρίου Φάιμαν στα νησιά του Αιγαίου.
  • Αλλά και για την συμφωνία με το ΝΑΤΟ η κυβέρνηση κατηγορεί την Τουρκία για την μη εφαρμογή της. Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι η Άγκυρα έχει εγείρει νέες απαιτήσεις προκειμένου να δεχτεί να φτάσει στην Ελλάδα η δύναμη του ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία επιχειρεί να ανατινάξει τη συμφωνία», σημείωσε.

πηγή: http://www.thetoc.gr/


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!