Εκτός ελέγχου τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στα 15 δισ. ευρώ!

 Κίνδυνος κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς για χιλιάδες οφειλέτες! – Οι κατηγορίες των οφειλετών που βρίσκονται στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ - Ηδη έχουν κατασχεθεί πάνω από 4 εκατ. ευρώ!

Στο «κόκκινο» τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οφειλές πάνω από 14,9 δισ. ευρώ απειλούν το αύριο του ασφαλιστικού συστήματος! Απλήρωτα χρέη του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα, δημιουργούν μία «τρύπα» που καίει τα βιβλία των Ταμείων και θα τα ακολουθεί ακόμα και αν με το νέο ασφαλιστικό, ενωθούν στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Ένα πρόβλημα που γίνεται χειρότερο, όσο οι δανειστές επιμένουν στις εξωφρενικές απαιτήσεις τους, που κρατούν την ελληνική οικονομία μακριά από την Ανάπτυξη. Όσο η ελληνική αγορά συνεχίζει να συρρικνώνεται, τόσο οι χρηματο ροές στερεύουν, τόσο δυσκολότερο γίνεται για τους οφειλέτες να αποπληρώσουν τα χρέη  τους. Όσο χιλιάδες εταιρίες βρίσκονται κάθε χρόνο απέναντι στην απειλή του «λουκέτου» και δίνουν μάχη για την επιβίωση, τόσο τα χρέη θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) οι διαγραφές μόνο το 2015 ήταν 26.347!

Από την μία είναι το αστρονομικό ποσό των οφειλών που απειλεί τα Ταμεία και από την άλλοι είναι οι δεκάδες  χιλιάδες οφειλέτες  που κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Την ώρα που ελληνική αγορά ψάχνει τρόπους να αντιδράσει, ένα νέο κύμα αναγκαστικών μέτρων είσπραξης θα ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο χιλιάδων επιχειρήσεων και η αιτία για την κατάργηση χιλιάδων ενεργών θέσεων εργασίας.

Ο υφυπουργός, Αναστάσιος Πετρόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι από τη 1 Νοεμβρίου 2015 έχουν αρχίσει να λαμβάνονται και αναγκαστικά μέτρα κατά οπιουδήποτε οφειλέτη με ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές, που δεν έχουν ρυθμιστεί. Τα «λουριά» έχουν σφίξει για τα καλά και με την ισχύουσα νομοθεσία όσοι δεν εξοφλήσουν ή δεν ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους στα Ασφαλιστικά Ταμεία, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις  των ποσών από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ακόμα και με κατασχέσεις ακινήτων! 

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από τονΔεκέμβριο του 2015,  οι αναγκαστικές εισπράξεις  έχουν αποφέρει πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ.

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν σταλεί χιλιάδες ηλεκτρονικά κατασχετήρια στα τραπεζικά ιδρύματα και ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία κατάσχεσης, από όσους λογαριασμούς υπήρχαν χρήματα. Ο στόχος του Κέντρου για το 2016, είναι η εκκίνηση της διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών για πάνω από τους μισούς οφειλέτες που έχει στην λίστα του και δεν έχουν μέχρι τότε υποβάλει αίτηση ρύθμισης των οφειλών τους. Όπως αναφέρεται στην επίκαιρη έκθεση προόδου του ΚΕΑΟ, αυτό το διάστημα υπάρχουν συνολικά περίπου εκατόν πενήντα χιλιάδες τέτοιοι οφειλέτες, που έχουν μπει στο στόχαστρο της αρμόδιας υπηρεσίας.

Προτεραιότητα, θα δοθεί στις μεγαλύτερες και τις παλαιότερες οφειλές. Σε αυτή την κατεύθυνση η λίστα έχει χωριστεί στα τρία τουςπαλιούς οφειλέτες, τους μεγάλους και τους νέους (νέα χρέη).

  Ο νόμος είναι σαφής σχετικά με το πώς πρέπει να κινηθεί η διαδικασία των κατασχέσεων και μέχρι ποιοι ποσού. Συγκεκριμένα, αφού γίνει η αποστολή του κατασχετηρίου στην τράπεζα, εκείνη υποχρεούται να «ψάξει» τις καταθέσεις του κάθε οφειλέτη και αν βρει λεφτά να τα παγώσει και να ειδοποιήσει το ΚΕΑΟ. Από εκεί και πέρα υπάρχει προστασία από τον νόμο στους καταθέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα). Αυτή προβλέπει ότι δεν μπορούν να δεσμευθούν μισθοί και συντάξεις, αν ο  λογαριασμός έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος. Εκεί υπάρχει όριο το οποίο ισχύει μόνο για τον ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό που μπορεί να διατηρείται σε μία μόνο τράπεζα και προστατεύονται 1.250 ευρώ τον μήνα. Από εκεί και πέρα, για ποσά από 1.000 ευρώ έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση του 50%. Ενώ για το ποσό πάνω από τα  1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση του 100%.

 Η διαδικασία της κατάσχεσης διέπεται και αυτή από αυστηρό νομικό πλαίσιο. Ξεκινά από πρόσκληση στον οφειλέτη να πάει να ρυθμίσει ή να εξοφλήσει τις οφειλές. Αν δεν ανταποκριθεί στις πρώτες 20 ημέρες, τότε ακολουθεί ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό είναι και το τελευταίο «μαλακό» βήμα. Από εκεί και πέρα τα πράγματα αρχίζουν να ζορίζουν και μπαίνει σε ισχύ  η απαγόρευση ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων. Ακολουθεί η ηλεκτρονική αποστολή κατασχετηρίων «εις χείρας Πιστωτικών Ιδρυμάτων». Αυτό γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικού συστήματος  και πρέπει να γίνει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Από εκεί και πέρα ξεκινά η διαδικασία δέσμευσης και κατάσχεσης, που ειδικά για μία επιχείρηση μπορεί να είναι και μοιραίο βήμα, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων διατηρεί λογαριασμούς μισθοδοσίας και πληρωμής προμηθευτών. Άρα για τον επιχειρηματία που δεν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση για ρύθμιση των οφειλών του, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα μοιραίο λάθος για την επιχείρησή του.

πηγή: http://www.kontranews.gr/


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!