Σύγχυση στην Ειδομένη από ανυπόστατες φήμες πως θα ανοίξουν τα σύνορα

Έντονη κινητικότητα επικρατεί στην περιοχή της Ειδομένης καθώς πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στις σιδηροδρομικές γραμμές με στόχο να περάσουν τα σύνορα.

Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται πάνω στις γραμμές από νωρίς το πρωί. Στο σημείο δεν έφτασαν μόνο άτομα από τον καταυλισμό αλλά και από τα κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης, όπως αυτά της Νέας Καβάλας και των Γιαννιτσών. Ο λόγος ήταν πως από το βράδυ του Σαββάτου διαδίδονται φήμες στους πρόσφυγες περί επικείμενου ανοίγματος των συνόρων. 

Οι ανυπόστατες φήμες δημιουργούν πρόβλημα και στην επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο 24ωρα. Πρόσφυγες οικειοθελώς επιβιβάζονται σε λεωφορεία που έχουν φτάσει στην Ειδομένη και μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας, καθώς οι συνθήκες στον καταυλισμό είναι ανυπόφορες, ειδικά για οικογένειες με παιδιά. Έτσι πολλοί έχουν δηλώσει πως επιθυμούν να αποχωρήσουν και έχουν εγγραφεί στη σχετική λίστα που δημιουργείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία ανέλαβε πρωτοβουλία για την ενημέρωση των προσφύγων.

Ωστόσο από το βράδυ του Σαββάτου έχει προκληθεί σύγχυση στους πρόσφυγες. «Ακούσαμε ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα και ήρθαμε να περάσουμε.Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ένας νεαρός Σύρος που έφτασε στην Ειδομένη νωρίς το πρωί, από τα Γιαννιτσά, μαζί με συμπατριώτες του.

Αρκετοί ήταν, ωστόσο, εκείνοι που δεν πείστηκαν να συμμετάσχουν. Νεαρή Σύρια ανέφερε, από την πλευρά της, πως η αδελφή της που ζει στη Γερμανία ήταν αυτή που διάβασε στο διαδίκτυο ότι της πορείας επρόκειτο να ηγηθεί ομάδα δημοσιογράφων και ρωτούσε εναγωνίως, αν είναι αλήθεια.

Η αστυνομία προσπαθεί, με ανακοινώσεις μέσω των μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν. 

«Δεν αποκλείω κάποιοι να παίζουν παιχνίδι σε βάρος των προσφύγων»

«Δεν μπορώ να αποκλείσω να υπάρχουν και κάποιοι που παίζουν παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων» δήλωσε οεκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Γ. Κυρίτσηςσχετικά με τις φήμες που άρχισαν να διαδίδονται εκ νέου για άνοιγμα των συνόρων στην Ειδομένη.

 

«Έχει ενταθεί η προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου στην Ειδομένη σχετικά με τα σύνορα που παραμένουν δυστυχώς κλειστά. Το να δημιουργείς προσδοκίες σε έναν κόσμο ταλαιπωρημένο που δεν πρόκειται να δικαιωθούν είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνεται.Να είναι πολύ προσεχτικοί αλληλέγγυοι και ΜΚΟ όταν κυκλοφορούν τέτοιου είδους πληροφορίες  και να ενημερώνουν τον κόσμο»  είπε ομιλώντας στο ΜΕGA.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω να υπάρχουν και κάποιοι που παίζουν παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων», είπε ο κ. Κυρίτσης και τόνισε ότι «αν είναι ένα κάλεσμα στην Ειδομένη για μια διαμαρτυρία δεν είναι κακό, αν είναι κάτι άλλο είναι λάθος». Όπως σημείωσε, οι αρχές ερευνούν ποιοι μοιράζουν τα φυλλάδια στην Ειδομένη για ανοιχτά σύνορα.

πηγή: http://tvxs.gr/


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!