Μπαράζ κατασχέσεων και «μαύρη λίστα» από την Εφορία ακόμη και για 500 ευρώ

Εντολή στις εφορίες για 40-50 κατασχετήρια σε ημερήσια βάση από τις μεγάλες εφορίες. Kυνηγητό ακόμα και σε οφειλέτες με χρέη της τάξεως των 500 ευρώ. Έρχεται και νέα μαύρη λίστα οφειλετών. Στα 84,1 δισ. το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

Νέα λίστα φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα – εκτός ρύθμισης- χρέη άνω των 150.000 ευρώ προετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών την ώρα που η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεκινά ένα μπαράζ κατασχέσεων προκειμένου να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις εφορίες έχει φτάσει ήδη εντολή για έκδοση μαζικών κατασχετηρίων, τουλάχιστον 40 με 50 ημερησίως στις μεγάλες Δ.Ο.Υ ενώ αργότερα προετοιμάζεται και η ενεργοποίηση αυτοματοποιημένων διαδικασιών δέσμευσης καταθέσεων για οφειλέτες με χρέη άνω των 70.000 ευρώ σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Μάλιστα, από τη νέα έφοδο κατασχέσεων δεν εξαιρούνται οι «μικροί» καθώς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο μπαράζ κατασχέσεων θα αφορά ακόμα και όσους έχουν οφειλές της τάξεως των 500 ευρώ , τηρώντας βεβαίως τα ακατάσχετα όρια μισθών- συντάξεων και καταθέσεων.

Όσον αφορά στη νέα μαύρη λίστα οφειλετών του δημοσίου, η ΓΓΔΕ προετοιμάζει ενημερωτικό μήνυμα προς τους φορολογούμενους με τους οποίους θα τους καλεί να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τουςπροκειμένου να μην δουν το όνομά τους δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της.

Η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και οι αρμόδιες υπηρεσίες προετοιμάζονται τώρα για να θέσουν το σχέδιο, το οποίο αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, σε εφαρμογή.

Με την απόφαση Αλεξιάδη, τροποποιείται παλαιότερη απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου η οποία είχε οδηγήσει στην ανάρτηση της πρώτης ηλεκτρονικής λίστας 6.000 νομικών προσώπων με συνολικές οφειλές 30 δισ. ευρώ και στη συνέχεια μιας δεύτερης λίστας 4.151 ιδιωτών με ληξιπρόθεσμα χρέη 14,877 δισ. ευρώ. Το βασικότερο πρόβλημα των λιστών αυτών, οι οποίες βρίσκονται ακόμα και σήμερα αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων ήταν πως αφορούσαν από αποβιώσαντες και πτωχευμένες εταιρείες έως ανύπαρκτα ΑΦΜ.

Με βάση τη νέα απόφαση, από τη μαύρη λίστα εξαιρούνται οφειλές οι οποίες κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης αλλά και ληξιπρόθεσμα χρέη αποβιωσάντων οφειλετών καθώς και οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστικής απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου. Το όριο, παραμένει στα 150.000 ευρώ βασικής οφειλής, ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα στο οποίο όμως προστίθενται τόκοι, πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η δημοσιοποίηση της λίστας θα γίνει πλέον από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (www.publicrevenue.gr) και από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ.

Η λίστα θα επικαιροποιείται ανά τρίμηνο και θα περιλαμβάνει για τα φυσικά πρόσωπα: ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

Για ανήλικους οφειλέτες αναγράφονται μόνο τα αρχικά του επωνύμου, του ονόματος, του ονόματος του πατέρα και της μητέρας , η συνολική οφειλή χωρίς το ΑΦΜ και με την ένδειξη «ανήλικος» στις παρατηρήσεις.

Αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις αναγράφονται: ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το πρώτο δίμηνο του 2016, δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ύψους 2,755 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 1,456 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο). Αν στο νέο ληξιπρόθεσμο χρέος προστεθεί και το συσσωρευμένο έως τα τέλη του περασμένου έτους, τότε ο συνολικός λογαριασμός εκτινάσσεται στα 84,154 δισ. ευρώ, ποσό που έχει φτάσει να προσεγγίσει το μισό ΑΕΠ της χώρας.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των 84 δισ. ευρώ αφορά σε οφειλές παρελθόντων ετών από ΔΕΚΟ, δημοτικές επιχειρήσεις και πτωχευμένες επιχειρήσεις.

Αναλυτικά το παλιό ληξιπρόθεσμο ΔΕΚΟ και δημοτικών επιχειρήσεων ανέρχεται σε 8,066 δισ. ευρώ ενώ το παλαιό ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο πτωχευμένων φτάνει στα 12,379 δισ. ευρώ.

Από τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη του πρώτου διμήνου του έτους άλλωστε, οι εισπράξεις είναι ανεπαίσθητες. Εννιάμιση στα εκατό ευρώ νέων ληξιπρόθεσμων χρεών κατάφερε να εισπράξει ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών ή 262 εκατ. ευρώ στα 2,755 δισ. ευρώ (ποσοστό 9,5%).

Πηγή: euro2day.gr 

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!