Μείωση συντάξεων του Δημοσίου ζητεί το ΔΝΤ στα προληπτικά μέτρα

Όσο πλησιάζει η ώρα για το κρίσιμο έκτακτο Eurogroup που θα λάβει χώρα το πρωί της Δευτέρας η πίεση κορυφώνεται,  αλλά και αποκαλύπτονται –  και εγγράφως πλέον –  όχι μόνο οι διαφωνίες  που παραμένουν μεταξύ της ελληνικής πλευράς, του ΔΝΤ και του κοινοτικού σκέλους των θεσμών, με επίκεντρο το χρέος και τα προληπτικά μέτρα, αλλά και κρίσιμοι παράμετροι της διαπραγμάτευσης που προς το παρόν βρίσκονταν στο παρασκήνιο και κομίζουν νέα μέτρα.  

Το ΔΝΤ στην επιστολή του προς το Eurogroup ναι μεν «ξορκίζει» τα πρόσθετα μέτρα των 3 δις ευρώ ζητώντας παρεμβάσεις στο χρέος τώρα αλλά ονοματίζει και την «πηγή» κάλυψης αποκλίσεων:  μία νέα μείωση συντάξεων του δημοσίου αλλά και νέα «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης.

Και παράλληλα αποκαλύπτει ότι δεν έχει κλείσει καν ο λογαριασμός για το «βασικό» πακέτο, αυτό των 5,4 δις ευρώ. Υπολογίζει «τρύπα» 900 εκατ ευρώ στο  πακέτο μέρος του οποίου συζητείται στη Βουλή σήμερα (ασφαλιστικό, φορολογία εισοδήματος/επιχειρήσεων).

Δίδει έτσι μία εξήγηση για την … βροχή από μεταμεσονύκτιες  τροπολογίες στο νομοσχέδιο που «δίνουν» και άλλα μέτρα τα οποία εκτιμάται  ότι θα φέρουν έσοδα 200 εκατ ευρώ μέσα από –  νέο  – μαχαίρι στο αφορολόγητο και από υψηλότερη φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Και παράλληλα το ΥΠΟΙΚ μέσα από την επιστολή Τσακαλώτου, προαναγγέλλει μέσα στο Σαββατοκύριακο νέα ελληνική γραπτή αντιπρόταση- συμβιβασμό  για τον μηχανισμό που θα ισχύει  στα προληπτικά μέτρα των 3,6 δις ευρώ, με σαφέστατη όμως επισήμανση ότι η Ελλάδα δεν δέχεται ούτε ευρώ πέραν του «βασικού» πακέτου των 5,4 δις ευρώ…

Τι αποκαλύπτει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ στην επιστολή του πέρα από το ζήτημα του χρέους για το οποίο  ζητά άμεση συμφωνία για πλάνο ελάφρυνσης, αποκαλύπτει  και πτυχές της διαπραγμάτευσης:

•             Κάνει σαφές ότι αν τα προληπτικά μέτρα εφαρμοσθούν  θα περιλαμβάνουν περικοπή συντάξεων του δημοσίου αλλά και παρεμβάσεις «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης».

•             Ξεκαθαρίζει  επίσης ότι  έχουν βρεθεί τα 2,5% του ΑΕΠ (4,5 δις ευρώ) από τα 3% του ΑΕΠ (5,4 δις ευρώ) μέτρα για το βασικό πακέτο,   κάτι που – εν μέρει – εξηγεί την βιασύνη της κυβέρνησης για τροπολογίες στο νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια.

•             Εκτιμά ότι πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ δεν μπορούν να σταθούν για χρόνια και ο στόχος πρέπει να αλλάξει με παρεμβάσεις στο χρέος.

Το ιστορικό των  3 επιστολών

Η ελληνική θέση κοινωνήθηκε μέσω επιστολής προς τους εταίρους  την οποία υπογράφει ο  κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σύμφωνα με δημοσίευμα του MNI. Η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup της Δευτέρας κατ ελάχιστο μία πολιτική δήλωση  για μέτρα ελάφρυνσης χρέους άμεσης εφαρμογής, αλλά και για όσα  θα ληφθούν μελλοντικά.

Είχε προηγηθεί η είδηση για επιστολή της κας Λαγκάρντ μέσω της οποίας  το ΔΝΤ ζητά παρεμβάσεις στο χρέος που θα γίνουν τώρα, αλλιώς προειδοποιεί ότι μπορεί να αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Και τούτο όταν σε γραπτή ατζέντα του Συμβουλίου της ΕΕ  γίνεται λόγος για πρόθεση λήψης «μίας πολιτικής απόφασης»  για το χρέος με σαφή όμως σύνδεση των αποφάσεων με την αξιολόγηση αλλά και με τα προληπτικά μέτρα…

Τι λέει η κυβέρνηση για την επιστολή ΥΠΟΙΚ

«Κανένα σχόλιο» είναι η απάντηση κύκλων του ελληνικού ΥΠΟΙΚ στην επιστολή Τσκαλώτου που δημοσίευσε το πρακτορείο MNI ενώ άλλες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πράγματι υπάρχει επιστολή χωρίς να επιβεβαιώνουν, ούτε όμως και να διαψεύδουν ότι πρόκειται για το ίδιο κείμενο.

Ο ΥΠΟΙΚ σύμφωνα με το δημοσίευμα στην επιστολή του αναφέρει ότι  παραμένει η διαφωνία μεταξύ των Θεσμών για τους δημοσιονομικούς στόχους,  κάνει σαφές ότι «κάθε πακέτο άνω των 5,4 δις … δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή –για ότι σημαίνει- από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ».

Περιγράφει τον αυτόματο μηχανισμό  αναπροσαρμογής των δαπανών με «αναφορά σε κάθε υπουργείο και λίγες συγκεκριμένες εξαιρέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων».

Νέα αντιπρόταση ΥΠΟΙΚ για πρόσθετα μέτρα

Ο κ. Τσακαλώτος προαναγγέλλει γραπτή αντιπρόταση που θα περιλαμβάνει και τις  θέσεις της Ελλάδας για τη «βελτίωση του μηχανισμού» προληπτικών μέτρων «σε ευθυγράμμιση με την απόφαση του eurogroup», η οποία θα αποσταλεί  μέχρι τη Δευτέρα.

«Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια ξεκάθαρη δήλωση για μέτρα άμεσης εφαρμογής και μέτρα που θα ληφθούν μελλοντικά» επισημαίνει για το χρέος.  Και ζητά «Κατ’ ελάχιστον μια ξεκάθαρη ανακοίνωση από το eurogroup ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο».

πηγή: capital.gr

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!