«Καμπανάκι» για «πάγωμα» κονδυλίων σε Ισπανία - Πορτογαλία

Η πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να παγώσει για την Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω της απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους τους το 2015, σύμφωνα με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξη του στο Der Spiegel ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν διεμήνυσε πως «η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν εκπλήρωσαν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτό είναι αναμφισβήτητο».

Το ζήτημα αυτό θα βρεθεί «πολύ σύντομα» στην ημερήσια διάταξη στις Βρυξέλλες. Οι επίτροποι της Ε.Ε. συναντώνται την Τρίτη για να συζητήσουν σχετικά και αναμένεται να λάβουν μια απόφαση με συναίνεση.

«Εάν η Επιτροπή και το Συμβούλιο διαπιστώσουν ότι η Ισπανία και Πορτογαλία απέτυχαν να εκπληρώσουν τους στόχους τους, η Επιτροπή θα προτείνει μεταξύ άλλων σε ποιο βαθμό θα παγώσουν τα διαρθρωτικά κεφάλαια» για τις δύο χώρες.

Από τη μία πλευρά ο Ντομπρόβσκις δήλωσε πως «οι δύο χώρες δεν διόρθωσαν έγκαιρα τα ελλείμματά τους, θα λάβουμε κατά συνέπεια τις αναγκαίες αποφάσεις», ενώ από την άλλη υποστήριξε πως δεν να προδικάσει το αποτέλεσμα των συζητήσεων.

Οι κυρώσεις σε περίπτωση αθέτησης των δημοσιονομικών στόχων συμπεριλαμβάνουν την επιβολή προστίμου ίσου με το 0,2% του ΑΕΠ.

Σε περίπτωση που ληφθεί μια τέτοια απόφαση, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα είναι οι πρώτες χώρες μέλη της ευρωζώνης στις οποίες θα επιβληθεί η καταβολή προστίμου.

Το 2015, το ισπανικό δημόσιο έλλειμμα ανήλθε στο 5% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας (3%) και τους στόχους που είχε ορίσει η Κομισιόν (4,2%).

Η Πορτογαλία κατέγραψε έλλειμμα 4,4% του ΑΕΠ την περασμένη χρονιά ενώ ο καθορισμένος στόχος ήταν να το μειώσει κάτω από το 3%.

Ενώ οι Βρυξέλλες αποφάσισαν τον Μάιο να αναβάλουν για την 5η Ιουλίου την απόφασή τους για την επιβολή κυρώσεων ή μη στη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει διχασμένη για το ζήτημα, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές.

Η απόφαση της Κομισιόν αναμένεται κατόπιν να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών στο συμβούλιο τους στις Βρυξέλλες που αναμένεται να συγκληθεί την 12η Ιουλίου.

Ο Ντομπρόβσκις, όπως και ο Πιερ Μοσκοβισί στις αρχές του Ιουνίου, δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία πρέπει να εκπληρώσει απόλυτα τους στόχους της το 2017.

πηγή: http://www.efsyn.gr/


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!