Αλλάzει το “πηδάλιο” σε 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Αλλάzει το "πηδάλιο" σε 14 περιφερειακά αεροδρόμια- O πλειοδότης θα αναλάβει την εκμετάλλευση και των 14 αερολιμένων.
 
Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, το πιθανότερο την προσεχή Πέμπτη, αναμένεται να γίνει γνωστός ο προτιμητέος πλειοδότης στο διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για τη παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των περιφερειακών αεροδρομίων.
Πρόκειται για 14 συνολικά αεροδρόμια που έχουν χωριστεί από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων σε δύο ομάδες. Η πρώτη περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να παραχωρηθούν σε δύο διαφορετικά σχήματα τα περιφερειακά αεροδρόμια, τελικώς όμως προκρίθηκε η επιλογή ο προτιμητέος πλειοδότης να αναλάβει την εκμετάλλευση και των 14 αερολιμένων.
Σημειώνεται πως έως σήμερα, όλα τα τοπικά αεροδρόμια ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο χωρίς να διαθέτουν καμία εταιρική δομή, και βρίσκονται υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Από το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν πως διαθέτουν πολύ σημαντική κρυφή αξία που πηγάζει από την δυνατότητα βελτίωσης της χρήσης των υποδομών των αεροδρομίων και από την δυνατότητα εμπορικής ανάπτυξης και ανάπτυξης των ακινήτων τους, τα οποία υποχρησιμοποιούνται, ενώ η αναβάθμισή τους μπορεί να ενισχύσει το προφίλ της Ελλάδας ως τουριστικό προορισμό.
 
Τρία σχήματα
Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ που τρέχει από τον Απρίλιο του 2013, όταν και δημοσιοποιήθηκε η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, βρίσκεται στο τελικό του στάδιο και, όπως αναφέρθηκε, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίουν γνωστοί οι προτιμητέοι πλειοδότες. Το ενδιαφέρον ήταν σημαντικό και στα γραφεία του Ταμείου στην οδό Κολοκοτρώνη αρχικά έφθασαν 11 προσφορές και στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού προχώρησαν 7 επενδυτικά σχήματα.
Τελικώς, δεσμευτικές προσφορές και για τις δυο ομάδες κατέθεσαν τρία επενδυτικά σχήματα, στα οποία μετέχουν γνωστοί διεθνείς «παίκτες» της αγοράς διαχείρισης αερολιμένων και μεγάλοι εγχώριοι όμιλοι με εμπειρία σε παραχωρήσεις. Τα σχήματα αυτά είναι:
– CASA (Corporation America S.A.) – METKA Α.Ε.
– FRAPORT AG- SLENTEL Ltd
– VINCI Airports S.A.S. – ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε.
H Corporacion America έχει εμπειρία από τη διαχείριση 53 αεροδρομίων σε Λατινική Αμερική και τελευταία έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιταλία (του Λινάτε στο Μιλάνο και του Τράπανι στη Σικελία). Η γαλλική Vinci, γνωστή και από τη συμμετοχή της στην κατασκευή μεγάλων οδικών αξόνων στην Ελλάδα και από τη συμμετοχή της στο Project της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου, έχει υπό διαχείριση 23 αερολιμένες σε Ευρώπη και Ασία. Τέλος, η Fraport, βασικός μέτοχος της οποίας είναι το ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης και με 10% η Lufthansa, διαχειρίζεται 12 αερολιμένες σε Ευρώπη, Ασία και Λ. Αμερική.
Οι ανάδοχοι θα αναλάβουν την παραχώρηση, για διάστημα 40 ετών με δυνατότητα 10ετούς παράτασης, του συνόλου των 14 αερολιμένων και σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν, μέσα στην πρώτη τετραετία, επενδύσεις ύψους 200-250 εκατ. ευρώ, το ύψος των οποίων θα κρίνει τελικώς και το διαγωνισμό. Στο πλαίσιο της σύμβασης, τα τέλη χρήσης θα διαμορφωθούν σε 14,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη πριν από την ολοκλήρωση των επενδύσεων και έως 20 ευρώ μετά. Στόχος είναι η συγκεκριμένη συναλλαγή να ολοκληρωθεί πριν εκπνεύσει το 2014, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων αναβάθμισης.
Μετά την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα διατηρήσει τον ρόλο του ρυθμιστή των αεροναυτικών υπηρεσιών και του πάροχου υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.
 
Πηγή:capital.gr
 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!