Έμπολα: Παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

Μπορεί στην Ελλάδα να δυο "ύποπτα" κρούσματα να αποδείχθηκαν πως ήταν ελονοσία, αλλά ο συναγερμός σε παγκόσμιο επίπεδο για τον θανατηφόρο ιό Έμπολα είναι δεδομένος

και με τη... βούλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε σήμερα ότι ζούμε τη σοβαρότερη επιδημία Έμπολα των τελευταίων 40 ετών και γι' αυτό έθεσε όλο τον πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Έμπολα, που έχει πλήξει τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής, Λιβερία, Νιγηρία, Γουινέα και Νέα Ερυθραία, έχει κοστίσει ήδη τη ζωή σε σχεδόν 1000 ανθρώπους.
Η σημερινή επιδημία είναι η σοβαρότερη των τελευταίων σχεδόν 40 ετών από τότε δηλαδή που εντοπίστηκε ο Έμπολα για πρώτη φορά στους ανθρώπους
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του ΠΟΥ, στη Δυτική Αφρική, στις 6 Αυγούστου οι νεκροί από τον Έμπολα είχαν φτάσει τους 961 έφτασαν, καθώς άλλα 29 θύματα του θανατηφόρου ιού προστέθηκαν μέσα σε 48 χώρες, στις 5 και 6 του μηνός.
Αναφέρθηκαν επίσης 68 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 1.779. Τέσσερα από τα νέα αυτά κρούσματα ήταν στη Νιγηρία, την τελευταία από τις χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία. Από την άλλη πλευρά, δεν αναφέρθηκε κανένα καινούριο κρούσμα στη Γουινέα, τη χώρα απ' όπου ξεκίνησε η επιδημία του Έμπολα.
Από τους 29 νεκρούς, 12 ήταν από τη Σιέρα Λεόνε, άλλοι τόσοι από τη Λιβερία, 4 στη Γουινέα και ένας από τη Νιγηρία.
Οι επιστήμονες που ΠΟΥ φοβούνται και δεν το κρύβουν ότι η επιδημία θα επιδεινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες. "Η πιθανότητα είναι η κατάσταση να επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι στο ενδεχόμενο η επιδημία να βρίσκεται σε έξαρση για αρκετούς μήνες", δήλωσε ο Κέιτζι Φουκούντα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την υγειονομική ασφάλεια.
Οι πιθανές συνέπειες από την περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας είναι "ιδιαίτερα σοβαρές" δεδομένης της μεταδοτικότητας του ιού προειδοποιεί ο ΠΟΥ και ζητά "συντονισμένη διεθνή αντίδραση". Παράλληλα, ζήτησε από τις τέσσερις χώρες όπου έχει εμφανιστεί ο ιός να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Οργανισμό δεν θα πρέπει να ισχύσει γενική απαγόρευση στις διεθνείς αεροπορικές μετακινήσεις ή στο εμπόριο. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία Τόνιο Μποργκ δήλωσε σήμερα ότι ο κίνδυνος η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα να επεκταθεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι "εξαιρετικά μικρός"
Η έξαρση του θανατηφόρου ιού οφείλεται εν μέρει σε αδυναμίες των χωρών που έχουν πληγεί μέχρι τώρα, αναφέρει ο ΠΟΥ, με τα συστήματα υγείας τους να είναι ανεπαρκή και με ελλείψεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και υλικοτεχνική υποδομή.
Οι χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία απλώς δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να χειριστούν από μόνες τους μία κρίση τέτοιων διαστάσεων και τόσο πολύπλοκη, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του Οργανισμού, δεν θα σημειωθούν κρούσματα του ιού σε όλες τις χώρες ή ακόμη στις περισσότερες χώρες, αλλά η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα είναι "μία ανοιχτή έκκληση αλληλεγγύης προς τη διεθνή κοινότητα".
Τα περισσότερα κρούσματα του Έμπολα έχουν καταγραφεί σε απομακρυσμένη περιοχή στα σύνορα της Γουινέας με τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, ενώ τον περασμένο μήνα αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού για την εξάπλωση της νόσου ύστερα από τον θάνατο στη Νιγηρία ενός Αμερικανού πολίτη, ο οποίος είχε μεταβεί εκεί αεροπορικώς από τη Λιβερία.
Ύστερα από την αγωγή με πειραματικό φάρμακο που χορηγήθηκε σε δύο Αμερικανούς εργαζόμενους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που μολύνθηκαν με τον ιό στη Λιβερία, οι ειδικοί στον Έμπολα κάλεσαν τον ΠΟΥ να χορηγήσει τέτοια φάρμακα στις πληγείσες αφρικανικές χώρες.
Ο ΠΟΥ με τη σειρά του ζήτησε από επιστήμονες στο χώρο της βιοηθικής να διερευνήσουν αυτό το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα.
 
newsit.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!