Κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για τους πλημμυροπαθείς της Δωδ/σου ζητεί ο Δ. Γάκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ«Παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη στη Βουλή για την κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την ανακούφιση των πληγέντων και την επανόρθωση των ζημιών από τις πλημμύρες στη Ρόδο, Κω, Κάλυμνο και Ψέριμο»

Ερώτηση με θέμα: «Να κινητοποιηθεί άμεσα το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανόρθωση των καταστροφικών ζημιών από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Ρόδο, Κω, Κάλυμνο και Ψέριμο», κατέθεσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης.
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
***
Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
- Εσωτερικών
- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
Θέμα: «Να κινητοποιηθεί άμεσα το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανόρθωση των καταστροφικών ζημιών από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Ρόδο, Κω, Κάλυμνο και Ψέριμο».
Το διάστημα 22 - 25 Νοεμβρίου 2013, ακραία καιρικά φαινόμενα που χαρακτηρίστηκαν από πολύ έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, έπληξαν τα νησιά της Ρόδου, Κω, Καλύμνου και Ψερίμου, προκαλώντας πολλά προβλήματα και εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές των νησιών, αλλά κυρίως την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Ρόδο.
Οι ζημιές από τις καταστροφές είναι τεράστιες και εντοπίζονται σε όλο το εύρος της οικονομικο-κοινωνικής δραστηριότητας των νησιών που επλήγησαν. Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις, μόνο στη Ρόδο, οι καταγεγραμμένες ζημιές πλησιάζουν τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.
Οι συνέπειες στις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού είναι σοβαρές. Πολλά νοικοκυριά έμειναν άστεγα, ιδιωτικές περιουσίες καταστράφηκαν ολοσχερώς και για μεγάλο διάστημα ολόκληρες περιοχές έμειναν χωρίς πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Ζημιές εντοπίστηκαν στο φυσικό περιβάλλον των νησιών, ιδιαίτερα στις παράκτιες ζώνες, στις τουριστικές υποδομές, στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και στις δημόσιες υποδομές: Λιμενικές εγκαταστάσεις, οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης κ.ά. Τέλος, σημαντικές είναι οι ζημιές από τις πλημμύρες και στις αγροτικές καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές μονάδες των νησιών.
Επειδή, η ταχεία αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών διαβίωσης και επανόρθωσης των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφή, είναι ύψιστης σημασίας για την οικονομική και κοινωνική συνοχή των περιοχών.
Επειδή, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η νησιωτική ιδιαιτερότητα στο Σύνταγμα της Ελλάδας (άρθρο 101) και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 174), αναφέρεται ότι μεταξύ των περιοχών της ΕΕ, δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές που πλήττονται από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα, όπως οι νησιωτικές, διασυνοριακές και ορεινές περιοχές.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποια φάση βρίσκονται οι εκτιμήσεις των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Ρόδο, Κω, Κάλυμνο και Ψέριμο; Να δοθεί η αναλυτική καταγραφή των ζημιών. Έχουν προβλεφθεί στους αντίστοιχους φακέλους που υποβάλλουν για την εκτίμηση/επανόρθωση των ζημιών τα συναρμόδια υπουργεία οι προδιαγραφές του Κανονισμού 2012/2002 για να μπορούν να ενταχθούν ως τεκμηρίωση για την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ;
2. Έχει η Ελληνική Κυβέρνηση υποβάλλει αίτηση για κινητοποίηση και οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, βάσει του Κανονισμού 2012/2002; Αν όχι ποιά είναι η προθεσμία εντός της οποίας θα πρέπει να το πράξει; Αν ναι, ποιό το ποσό της βοήθειας που αιτείται, για ποιες ζημιές/περιοχές και δυνάμει ποιού άρθρου του κανονισμού;
3. Λαμβάνοντας υπόψη το δεδομένο, ότι πρόκειται για καταστροφή που θα έχει πολύ μεγάλο – κοινωνικό και οικονομικό - αντίκτυπο στην περιοχή, ιδιαίτερα στο ακριτικό νησί της Ψερίμου, θα εξετάσουν τη δυνατότητα να αιτηθεί η Ελληνική Κυβέρνηση για οικονομική ενίσχυση ακόμα και στην περίπτωση που δεν θα πληρούνται τα ποσοτικά κριτήρια όπως ορίζεται από το άρθρο 2 του Κανονισμού 2012/2002;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτριος Γάκης

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!