Eλληνικά Yδατοδρόμια: Έρχονται τα πρώτα υδροπλάνα. 25-45 ευρώ τα εισιτήρια ανάλογα τις αποστάσεις

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την επανεκκίνηση των υδροπλάνων στην Ελλάδα, τώρα που το νέο νομοθετικό πλαίσιο ανοίγει τον δρόμο για τη μαζική επενδυτική δραστηριοποίηση και τη δημιουργία υδατοδρομίων.


Η εταιρεία Ελληνικά Υδατοδρόμια καταθέτει τις επόμενες μέρες τους πρώτους για αδειοδοτήσεις υδατοδρομίων στην Κέρκυρα και στους επόμενους μήνες με την αδειοδότηση θα ξεκινήσουν και οι πτήσεις των υδροπλάνων. Αυτή την εποχή οι Δήμοι στους οποίους ανήκουν τα ελληνικά νησιά εξετάζουν την αδειοδότηση υδατοδρομίων, αφού οι συνδέσεις με υδροπλάνων εξασφαλίζουν τόνωση της τουριστικής κίνησης στα πιο μικρά νησιά και προσφέρουν πρόσθετη δυνα΄τοτητα μετακίνησης και στους μόνιμους κατοίκους.

Ο κ Τ.Γκόβας, με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των υδροπλάνων επικεφαλής της Ελληνικά Υδατοδρόμια μας εξηγεί γιατί τα υδροπλάναδημιουργούν μια μεγάλη ευκαιρία για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων στη νησιωτική Ελλάδα και ποια είναι τα σχέδια και οι προοπτικές της εταιρείας.

-Η αγορά των υδροπλάνων έχει επενδυτικό ενδιαφέρον; έχετε προχωρήσει στην εξαγορά υδροπλάνων;

-Με το νέο νόμο που δημιουργεί ένα σαφές και ελκυστικό θεσμικό πλαίσιο υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι τα υδροπλάναείναι ο ιδανικός τρόπος διασύνδεσης πολλών μικρών νησιών που σήμερα δεν έχουν αεροδρόμιο.

Για να ανατπυχθούμε άμεσα και αποτελεσματικά στην ενδιαφέρουσα αυτή αγορά προχωρήσαμε τις προηγούμενες μέρες σε μια στρατηγική συνεργασία με την αεροπορική εταιρεία Κ2 Smartzet η οποία διαθέτει αεροπλάνα για μετακινήσεις VIP. Η Κ2Smartzet απέκτησε το 50% της "Ελληνικά Υδατοδρόμια" και θα προχωρήσει και στην εξαγορά των υδροπλάνων που θα χρησιμοποιούμε. Σε πρώτη φάση θα αγοράσουμε δύο υδροπλάνα και αργότερα ανάλογα με την ανάπτυξη των υδατοδρομίων και τις άδειες λειτουργίας που θα εξασφαλίσουμε θα εμπλουτίσουμε το στόλο μας. Σε βάθος χρόνου και ανάλογα με την ανάπτυξη των υδατοδρομίων και του ανταγωνισμού θα φτάσουμε τα 15 υδροπλάνα.

- Στόχος σας είναι η απόκτηση άδειας λειτουργίας υδατοδρομίων, αλλά προς το παρόν συνεργάζεστε με τους Δήμους για να αποκτήσουν άδεια υδατοδρομίου;

Ναι. Προκειμένου να βοηθήσουμε τους Δήμους με την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας να προχωρήσουν γρήγορα στην αδειοδότηση των υδατοδρομίων τους από το υπουργείο, αναλαμβάνουμε την κατάθεση του φακέλου τους. Σήμερα έχουμε σύμβαση με τον Oργανισμό Λιμένος Kέρκυρας που έχει αναθέσει στην εταιρία Eλληνικά Yδατοδρόμια την αδειοδότηση των υδατοδρομίων Kέρκυρας, Παξών, Eρείκουσας και Oθωνών και τις επόμενες μέρες καταθέτουμε το σχετικό φάκελο.

Πραγματοποιούμε επαφές ενημερωτικές και με πολλούς άλλους Δήμους μικρών νησιών σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να βοηθήσουμε στην αδειοδότηση των υδατοδρομίων.

Δήμοι από τη Χαλκίδα και την Κρήτη μέχρι τα νησιά του Αργοσαρωνικού, το Βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν υδατοδρόμια τα οποία και θα ανήκουν στους Δήμους.

Αφού αδειοδοτηθούν μετά θα γίνουν διαγωνισμοί για να ανατεθεί η λειτουργία τους στους ιδιώτες επενδυτές και σε αυτό το στάδιο ενδιαφερόμαστε να επενδύσουμε κερδίζοντας τέτοιους διαγωνσιμούς.

- Γιατί ξεκινήσατε από την Κέρκυρα;

Tα υδροπλάνα για πέντε χρόνια πραγματοποιούσαν πτήσεις από την Kέρκυρα που ήταν η κύρια βάση τους, προς τα υπόλοιπα νησιά του Iονίου, προς την Πάτρα, την λίμνη των Iωαννίνων, και το Mπρίντεζί της Iταλίας. Σήμερα ζητάμε την Aδειοδότηση Yδατοδρομίων στην Kέρκυρα, στους Oθωνούς, στην Eρείκουσα και στους Παξούς.

O εμπορικός τους σχεδιασμός προβλέπει την σύνδεση της Kέρκυρας αρχικά με τα τρία νησιά όπου θα αδειοδοτηθούν επίσης υδατοδρόμια (Παξοί, Eρείκουσα, Oθωνοί) και στην συνέχεια συνδέσεις charter με όποιο άλλο προορισμό χρειαστεί αφού εξασφαλιστεί δύο ώρες πριν η άδεια του λιμενικού αλλά και με τα άλλα νησιά του Iονίου που θα αποκτούν υδατοδρόμιο.

- Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από την ανάπτυξη των υδροπλάνων;

H επαναδραστηριοποίηση των υδροπλάνων, μπορεί να ενισχύσει τον τουρισμό και να απαλλάξει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες της χώρας από τεράστια και χρόνια προβλήματα, «εμπεδώνοντας το αίσθημα της ασφάλειας και της κρατικής μέριμνας στους κατοίκους των πολύπαθων αυτών περιοχών. Πέρα από οικονομικά τα οφέή από τη διασύνδεση με υδροπλάνα είναι και κοινωνικά αφού θα δίνουν μεταφορική δυνατότητα σε μικρά νησιά που δεν έχουν αεροδρόμια και είναι αποκομένα από το δίκτυο μεταφορών.

Η εύκολη προσβασιμοτητα που προσφέρουν θα ενισχύσει τουριστικά τις τοπικές οικονομίες των μικρών νησιών ενώ οι μονιμοι κάτοικοι θα μπορούν να μετακινούνται επαρκώς και με ασφάλεια, καθ όλη την διάρκεια του έτους, προς τα μεγάλα αστικά και περιφερειακά κέντρα, όπου λειτουργούν Nοσοκομεία, Kρατικές Yπηρεσίες και εμπορικές Aγορές.

-Ποιο είναι το κόστος δημιουργίας ενός υδατοδρομίου. Μπορούν οι Δήμοι να το χρηματοδοτήσουν;

Η επένδυση για ένα υδατοδρόμιο ανέρχεται σε 80-100.000 ευρώ και συνήθως εντάσσεται στον προϋπολογισμό των Δήμων. Στην

Περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής και με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δ.Κατσικάρη η Περιφέρεια έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση της επένδυσης για τη δημιουργία υδατοδρομίων σε Αίγινα, Αγκίστρι, Σπέτσες, Πόρο. Κατά τον ίδιο τρόπο, υποθέτω με την ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα θα μπορούσαν να κινηθούν και οι υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, βοηθώντας έτσι τους Δήμους, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην μπορούν να το αναπτύξουν μόνοι τους.

- Οι αέρηδες στο Αιγαίο θα επιτρέψουν τις πτήσεις στα υδροπλάνα; Πόσο γρήγορα πάνε και σε ποιά τιμή θα είναι τα εισιτήρια;

Το μεγάλο πλεονέκτημα του υδροπλάνου είναι ότι χρειάζεται μόλις 100 μ. από την προθαλάσσωσή του για να ακινητοποιηθεί. Και μπορεί να προθαλασσωθεί με κύμα ως 1 μ. Αν αυτά δεν μας λένε πολλά, να πούμε ότι από την εμπειρία της πρώτης μας λειτουργίας από το 2004 ως το 2008 ως Pegasus τα υδροπλάνων πετούσαν όταν υπήρχε απαγορευτικό για τα δελφίνια...

Η ταχύτητά τους είναι 145 μιλια/ώρα και τα εισητήρια θα κοστίχουν από 25 ως 45 ευρώ ανάλογα τις αποστάσεις.
 
Συνέντευξη στη Mαρίνα Πρωτονοταρίου  (moneypost.gr)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!