Σόιμπλε: Το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων ήταν προσυμφωνημένο

Από τις 23 Νοέμβριου του 2012 συζητούνταν με τη Λευκωσία οι αποφάσεις του Eurogroup, επισημαίνει σε έγγραφο που έστειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στους Γερμανούς βουλευτές.


Έγγραφο στους Γερμανούς βουλευτές απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, ενημερώνοντας τους ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από το Eurogroup για την Κύπρο την περασμένη εβδομάδα, αποτελούσαν μέρος των διαπραγματεύσεων με την ίδια τη Λευκωσία και είχαν αρχίσει να συζητούνται με την προηγούμενη κυβέρνηση ήδη από τις 23 Νοέμβριου του 2012.

Σε αυτά περιλαμβάνονταν τόσο η φορολόγηση καταθέσεων, όσο και η συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως η Κύπρος ακολουθεί ένα οικονομικό μοντέλο που δεν είναι καθόλου επιτυχημένο. "Έχει ένα τραπεζικό τομέα με πολύ υψηλά επιτόκια και πολύ λίγες ρυθμίσεις και για αυτό βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας".

"Δεν φταίει κανείς άλλος παρά η ίδια η Κύπρος. Αυτό το οικονομικό μοντέλο δεν μπορεί να επιζήσει", επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, πρέπει να μεταρρυθμιστεί και δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουν.

Άσμουσεν: "Μέχρι την Τρίτη να έχει βρεθεί λύση"

Μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, ο Γ. Άσμουσεν, μέλος  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έθεσε για πρώτη φορά τα ρεαλιστικά όρια στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και τρόικας:

"Αν μέχρι την Τρίτη που θα ανοίξουν οι τράπεζες στην Κύπρο δεν έχει εξευρεθεί μια λύση τότε η ΕΚΤ θα σταματήσει την παροχή ρευστότητας μέσω του προγράμματος ΕLA".

Καύσιμα μόνο με μετρητά

Ο κίνδυνος να "στεγνώσει" η αγορά είναι ορατός, όπως επίσης και η έλλειψη αγαθών πρώτης ανάγκης. Παράλληλα αρχίζουν να τελειώνουν και τα καύσιμα παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις των αρμοδίων.

"Οι πρατηριούχοι εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένοι να πωλούν τοις μετρητοίς και να αποφεύγουν τις πιστώσεις» σημειώνει ο σύνδεσμος πρατηριούχων που συνιστά ψυχραιμία. Η προσπάθεια των πρατηριούχων «είναι να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιστώσεις, για να μπορούν και οι πρατηριούχοι να διασφαλίσουν τη συνέχεια της λειτουργίας των πρατηρίων".

Δεν υπάρχει κίνδυνος διακοπής ρεύματος

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου διευκρινίζει ότι δόθηκαν οδηγίες σε όλα τα εμπλεκόμενα συνεργεία του Οργανισμού όπως αναστείλουν μέχρι νεωτέρας ειδοποιήσεως το πρόγραμμα διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για μη πληρωμή, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις Τράπεζες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΗΚ, ορισμένες διακοπές που έγιναν το τελευταίο διήμερο δεν αφορούσαν διακοπή για μη πληρωμή "αλλά διακοπή παράνομης και αυθαίρετης σύνδεσης στο δίκτυο της Αρχής η οποία συνιστά ποινικό αδίκημα και για την οποία βέβαια δεν γίνεται η σχετική καταγραφή ενέργειας".

Αποστολή χρημάτων μέσω ταχυδρομείου

Μόνο μέσω ταχυδρομείων μπορεί να γίνει η αποστολή χρημάτων από την Κύπρο σε άλλες χώρες. Γονείς που επιθυμούν να στείλουν εμβάσματα προς τα παιδιά τους που σπουδάζουν στο εξωτερικό σπεύδουν στα καταστήματα καθώς οι τράπεζες όπως είναι γνωστό θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη.
 
news247.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!