Οι 9 στους 10 ξεκίνησαν με κάνναβη

" Δεν είμαστε αριθμοί. Είμαστε άνθρωποι με ονόματα και πατρίδες". Χουσεΐν Χ.Πράγματι, πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι και πατρίδες που μαρτυρούν σπαρακτικές ιστορίες και αφτιασίδωτες αλήθειες... Η επιβεβαίωση αυτή τη φορά έρχεται από τη «συγκριτική μελέτη

του προφίλ των εφήβων που προσεγγίζουν τα κέντρα συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ "Στροφή" και τις Ομάδες Συμβουλευτικής του Ειδικού Καταστήματος Νεαρών Εφήβων στις φυλακές Αυλώνα το 2011». Η μελέτη δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τα 8 χρόνια παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ» σε ανήλικους που κρατούνται στις φυλακές Αυλώνα.

Τα στοιχεία είναι συγκριτικά ανάμεσα στα Συμβουλευτικά Κέντρα της κοινότητας εντός και εκτός φυλακών και σκιαγραφούν το προφίλ των εφήβων και νεαρών ενήλικων χρηστών που προσέγγισαν τις παραπάνω υπηρεσίες. Οσο νωρίτερα ένας έφηβος εμπλακεί με τα ναρκωτικά τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να καταλήξει στη φυλακή. Οι 9 στους 10 ξεκίνησαν με κάνναβη, η οποία παραμένει η κύρια ουσία κατάχρησης και η ηρωίνη είναι η δεύτερη. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι το πρόβλημα είναι η πολυτοξικομανία, δηλαδή η παράλληλη χρήση ουσιών. Ενώ η ανεργία και η διακοπή του σχολείου είναι χαρακτηριστικά και στις δύο περιπτώσεις.

Αναλυτικά:

Στα Συμβουλευτικά Κέντρα ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ»: Η μέση ηλικία διακοπής του σχολείου είναι τα 16 έτη, ένα χρόνο μετά την έναρξη χρήσης της κύριας ουσίας κατάχρησης. Σχεδόν 4 στους 10 είχαν ολοκληρώσει μόνο το Γυμνάσιο. Το 32,8% των εφήβων δεν είχε καμία εργασιακή απασχόληση, ούτε πήγαινε σχολείο. Η μέση ηλικία έναρξης χρήσης ουσιών είναι τα 15 έτη και οι 9 στους 10 ξεκίνησαν τη χρήση με κάνναβη. Η συνηθέστερη κύρια ουσία κατάχρησης είναι η κάνναβη με δεύτερη την ηρωίνη και το 25,6% των εφήβων κάνει καθημερινή χρήση της κύριας ουσίας. Η πλειοψηφία των εφήβων έκανε παράλληλη χρήση και άλλων ναρκωτικών ουσιών πέραν της κύριας ουσίας κατάχρησης. Η μέση ηλικία ενέσιμης χρήσης είναι τα 16 έτη. Το 12% των εφήβων δήλωσε ότι είχε κάποιου τύπου διαγνωσμένο ψυχολογικό πρόβλημα.

Στις Ομάδες Συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ» στις φυλακές Αυλώνα: Ο μέσος όρος ηλικίας διακοπής του σχολείου είναι τα 15 έτη. Το 32% των εφήβων έχουν ως ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο το Γυμνάσιο. Το 25% των εφήβων δήλωσε ότι δεν είχε καμία εργασιακή απασχόληση, ούτε πήγαινε σχολείο. Η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης ουσιών είναι τα 13 έτη και το 91,5% δήλωσε ως ουσία έναρξης παράνομης χρήσης την κάνναβη. Τέσσερις στους 10 δήλωσαν ως κύρια ουσία κατάχρησης την κάνναβη, ενώ η δεύτερη σε προτίμηση ουσία είναι η ηρωίνη και το 81,7% έκανε καθημερινή χρήση της κύριας ουσίας κατάχρησης το χρονικό διάστημα του ενός μήνα πριν συλληφθεί και οδηγηθεί στη φυλακή. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι πολυχρήστες. Η μέση ηλικία ενέσιμης χρήσης είναι τα 16 έτη.Το 16,9% των εφήβων δήλωσε ότι είχε κάποιου τύπου διαγνωσμένο ψυχολογικό πρόβλημα. Το 74,6% των εφήβων ήταν υπόδικοι.


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!