Στο ΣτΕ προσέφυγαν ο Δήμος Καλυμνίων και 14 άλλοι νησιωτικοί δήμοι για την κατάργηση των ΔΟΥ

Δέκα πέντε νησιωτικοί δήμοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί ως αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση και στο Σύνταγμα, αλλά και ως παράνομη η από 19.10.2012 υπουργική απόφαση

με την οποία ανακαλείται η λειτουργία ή επέρχεται η συγχώνευση ορισμένων ΔΟΥ ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για τους δήμουςΚαλύμνου, Θήρας, Άνδρου, Σκοπέλου, Τήνου, Κέας, Παξών, Ιθάκης, Λέρου, Καρπάθου, Ικαρίας, Ληψών, Πάτμου, Λέσβουκαι Λήμνου. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Καλύμνου έχει καταθέσει και αίτηση αναστολής.

Ειδικότερα, οι δήμοι υπογραμμίζουν ότι η υπουργική απόφαση με την οποία καταργούνται ή συγχωνεύονται ΔΟΥ είναι αντίθετοι σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, όπως τα άρθρα 4, 25, 101 και 106. Αρχικά υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 43 του Συντάγματος για παρόμοια θέματα πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση. Ακόμη, επισημαίνουν ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος) και της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος), αλλά και το άρθρο 106 του συνταγματικού χάρτη για την προστασία του γενικού συμφέροντος.

Παράλληλα, τονίζουν ότι παραβιάζεται το άρθρο 101 παράγραφος 4 του Συντάγματος το οποίο προστατεύει τη «νησιωτικότητα». Και αυτό γιατί υπάρχουν δυσκολίες στις μετακινήσεις των κατοίκων των νησιών, πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν έντονα προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων και οι πολίτες μεγάλης ηλικίας αντιμετωπίζουν θέματα υγείας, ενώ θα αναγκάζονται πολλές φορές να διανυκτερεύουν σε άλλα νησιά, εάν δεν ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους με τη ΔΟΥ, ή εάν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν (απαγορευτικό απόπλου).

Σε άλλο σημείο των προσφυγών τονίζουν ότι με τη συγχώνευση των ΔΟΥ, επέρχεται επιδείνωση της καθημερινότητας των φορολογουμένων πολιτών και θα δυσχερευθεί ακόμη περισσότερο η οικονομική ζωή των νησιών, καθώς οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και η εφαρμογή της επίμαχης υπουργικής απόφασης θα αποτελέσει το «κύκνειο άσμα» πολλών από αυτές. Παράλληλα, σημειώνουν ότι η απομάκρυνση των ΔΟΥ επιτείνει αντί να θεραπεύει «τις πασίγνωστες αδυναμίες αποτελεσματικού ελέγχου της φοροδιαφυγής». Σ' αυτό προστίθεται και ο πολλαπλασιασμός των εξωχώριων εταιρειών που δραστηριοποιούνται τελευταία στον τομέα των αγοραπωλήσεων ακινήτων σε νησιωτικές περιοχές.

Η συγχώνευση των ΔΟΥ προσβάλλει το ατομικό δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες των πολιτών των νησιών, υπογραμμίζεται στις προσφυγές. Όμως, η συγχώνευση των ΔΟΥ παραβιάζει και το άρθρο 170 της ενοποιημένης συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το επίμαχο Ευρωπαϊκό άρθρο αναφέρει ότι «στα πλαίσια συστήματος ανοικτών και ανταγωνιστικών αγορών η δράση της Ένωσης αποσκοπεί στην προώθηση της διασύνδεσης και της διαλειτουργικότητας των εθνικών δικτύων, καθώς και της πρόσβασης στα δίκτυα αυτά και λαμβάνει ειδικότερα υπόψη την ανάγκη να συνδεθούν οι νησιωτικές, οι μεσόγειες και οι περιφερειακές περιοχές με τις κεντρικές περιοχές της Ένωσης».

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!