«Οχι» στις επιδοτήσεις της ακτοπλοΐας για τις άγονες γραμμές.

  Λύσεις για να συνεχισθούν τα δρομολόγια σε 14 άγονες γραμμές του Αιγαίου μετά τις 31 Οκτωβρίου 2012 που λήγουν οι σχετικές συμβάσεις, ψάχνουν στο υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ την ίδια ώρα η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαρία Δαμανάκη «κόβει τα φτερά» του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη.


Η κ. Δαμανάκη σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επίτροπο Αντόνιο Ταγιάνι, με τρεις προτάσεις, ακύρωσε ουσιαστικά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο υπουργός σε συνεργασία με την Task Force να βρει χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά Ταμεία, ώστε να καλύψει ένα μέρος του εργασιακού και ένα μέρος του κόστους καυσίμων στην ακτοπλοΐα.

Να ενημερωθούν

Χαρακτηριστικά η κ. Δαμανάκη σημείωσε ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ενημερωθούν, ότι σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισαβόνας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δύναται να επιδοτήσει το κόστος λειτουργίας ενός πλοίου (εργατικό κόστος και κόστος καυσίμων). Αντίθετα όμως η Ε.Ε. μπορεί να συμμετέχει σε χρηματοδότηση έργων υποδομής, όπως λιμάνια, συνέχισε η κα. Δαμανάκη, αλλά και σε αγορές πλοίων, αν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των λεγόμενων άγονων γραμμών. Περαιτέρω θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει και καινοτόμες τεχνολογίες, όπως συστήματα που καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα.

Κάλεσε μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτό να καταθέσει και προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εξεταστούν άμεσα από τους αρμόδιους Επιτρόπους.

Στο μεταξύ, σε 14 άγονες γραμμές υπάρχει ανάγκη παράτασης των συμβάσεων, καθώς οι σχετικοί διαγωνισμοί δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, μετά την απόφαση της επιτροπής να απορρίψει όλες σχεδόν (πλην μίας) τις αιτήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Ωστόσο, απορρίφθηκαν τα αιτήματα των εταιρειών BLUE STAR FERRIES και C-LINK FERRIES θυγατρική της NEL, για δρομολόγηση των επιβατηγών πλοίων «Διαγόρας» και «European express», αντίστοιχα, στις γραμμές Πειραιάς-Πάτμος-Λειψοί-Λέρος-Κάλυμνος-Κως-Σύμη-Ρόδος και επιστροφή, Πειραιάς-Αστυπάλαια-Κάλυμνος-Κως-Νίσυρος-Τήλος-Ρόδος και επιστροφή και Πειραιάς-Κάλυμνος- Κως-Νίσυρος-Τήλος-Σύμη-Ρόδος και επιστροφή Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι οι εταιρείες να προχωρούν σε αποδρομολογήσεις πλοίων.

Η Attica Group ανακοίνωσε ήδη την αποδρομολόγηση του «Διαγόρας» από τη γραμμή των Δωδεκανήσων από τις 31/10/2012.

Να σημειώσουμε ότι το αίτημα C-LINK FERRIES, με το πλοίο «European express» για τις άγονες γραμμές της Δωδεκανήσου , απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι έχει καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99, κάτι βέβαια που δεν το δέχεται η εταιρεία και έχει καταθέσει ένσταση.

Οι ενστάσεις θα πρέπει να εξετασθούν μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες

. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν πάντως, ότι όλα τα κενά θα καλυφθούν τις επόμενες ημέρες, με αναθέσεις και παρατάσεις συμβάσεων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εταιρείες καλούνται να δρομολογήσουν τα πλοία τους σε άγονες γραμμές που είναι ζημιογόνες, αφού τα μισθώματα παραμένουν χαμηλά σε σύγκριση με το κόστος καυσίμων, ενώ και η επιβατική και μεταφορική κίνηση έχει μειωθεί.

Σημειώνεται ότι για μία ακόμη φορά το υπουργείο αρνήθηκε να αναμορφώσει τα μισθώματα, αλλά και το κρατικό ναυλολόγιο λαμβάνοντας υπόψη το κόστος καυσίμων. Έδωσε μία αύξηση στα εισιτήρια ύψους 2,4% υπολογίζοντας μόνο τον τιμάριθμο. «Η ακτοπλοΐα δουλεύει κατά λάθος.

Αν τα πλοία μπορούσαν να είχαν πουληθεί, δεν θα ήταν τώρα εδώ να κάνουν δρομολόγια και μάλιστα σε άγονες γραμμές και να μπαίνουν μέσα. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα δρομολογούμε επί ζημία, αλλά ώς πότε» προειδοποιούσε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης, μιλώντας στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ).

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!