ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 2012

Στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ναυτικής Ημέρας (World Maritime Day) για το έτος 2012, η οποία για την χώρα μας έχει προγραμματισθεί για την 26η Σεπτεμβρίου 2012 και σαν αναγνώριση της αξίας που έχει το ναυτικό επάγγελμα για την κοινωνία και την οικονομία της Καλύμνου, σας επισυνάπτουμε το μήνυμα που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (I.M.O.) SEKIMIZUKoji  με θέμα «ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΙΤΑΝΙΚΟ» και παρακαλούμε για δημοσίευση αναφορών και προβολή του γεγονότος.


Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ
Τ.Σ.Υ.
ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Λ.Σ. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ 2012
ΙΜΟ: ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΙΤΑΝΙΚΟ
Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού κου Koji Sekimizu

Στις 14 Απριλίου του 1912, ο «Τιτανικός», το επιβατηγό πλοίο τακτικών γραμμών της εταιρείας «White Star» μετατράπηκε, μέσα σε πολύ λίγες ώρες, στο πιο διάσημο πλοίο στην ιστορία της ναυτιλίας, έχοντας ένα όνομα το οποίο συνδέθηκε για πάντα με την καταστροφή. Πολλά πλοία έχουν βυθιστεί - υπερβολικά πολλά - όμως λίγα είχαν τον διαρκή αντίκτυπο του φαινομενικά άτρωτου «Τιτανικού». Η τραγωδία του «Τιτανικού» ώθησε τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά Έθνη, εκείνης της εποχής, να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να αντιμετωπίσουν το θέμα της ασφάλειας ναυσιπλοΐας. Το γεγονός αυτό οδήγησε, δύο χρόνια αργότερα, στην υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για την Ασφάλεια της Ζωής στην Θάλασσα (SOLAS) και τελικά στην ίδρυση του ίδιου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Σήμερα η SOLAS, επικαιροποιημένη και αναθεωρημένη σε μεγάλο βαθμό, συνεχίζει να αποτελεί την πιο σημαντική Διεθνή Συνθήκη για την ασφάλεια ναυσιπλοΐας και δεδομένου ότι το 2012 σηματοδοτεί το εκατοστό έτος από τη μοιραία βύθιση του πλοίου, το Συμβούλιο του ΙΜΟ αποφάσισε το θέμα της Παγκόσμιας Ναυτικής Ημέρας για το τρέχον έτος να είναι: «ΙΜΟ: Εκατό χρόνια μετά τον Τιτανικό».
Κύριος σκοπός του ΙΜΟ από την ίδρυση του ήταν να αναπτύξει και διατηρήσει ένα ολοκληρωμένο κανονιστικό πλαίσιο για τη διεθνή ναυτιλία. Οι αρμοδιότητες του ήταν αρχικά περιορισμένες σε θέματα που σχετίζονταν με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Όμως, μεταγενέστερα αυτές οι αρμοδιότητες επεκτάθηκαν ώστε να συμπεριλάβουν νομικά ζητήματα, περιβαλλοντική προστασία, τεχνική συνεργασία, καθώς και θέματα που επηρεάζουν τη συνολική αποτελεσματικότητα της ναυτιλίας και της ναυτικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας σε πλοία. Το άμεσο αποτέλεσμα του κανονιστικού έργου του ΙΜΟ είναι ένα πλήρες σύνολο Διεθνών Συμβάσεων, υποστηριζόμενο, κυριολεκτικά, από εκατοντάδες κατευθυντήριες οδηγίες και συστάσεις που μεταξύ τους καθορίζουν σχεδόν κάθε πτυχή της ναυτιλιακής βιομηχανίας, από το σχεδιαστήριο μέχρι το διαλυτήριό. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι η ναυτιλία σήμερα είναι ασφαλέστερη, καθαρότερη και πιο αποτελεσματική από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν.
Εντούτοις, κάθε νέα γένια πλοίων φέρνει νέες προκλήσεις και δυστυχώς, ατυχήματα συμβαίνουν πάντα , ενισχύοντας την ανάγκη για συνεχή βελτίωση. Οι προσπάθειες μας να προωθήσουμε την ασφάλεια ναυσιπλοΐας, πόσο μάλλον στα επιβατηγά πλοία, δεν θα σταματήσουν ποτέ. Θα πρέπει να αντιδρούμε στα ατυχήματα ταχύτατα και προληπτικά. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάζουμε τη διοργάνωση ενός διήμερου συμποσίου στα Κεντρικά Γραφεία του ΙΜΟ στο Λονδίνο, σε συνδυασμό με τη Σύνοδο της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας του ΙΜΟ (MSC) τον Ιούνιο του 2013 με θέμα «Το Μέλλον της Ασφάλειας των Πλοίων». Η ιδέα είναι να προχωρήσουμε πέρα από τα τρέχοντα ζητήματα ασφάλειας που χειρίζεται η Επιτροπή και να εξετάσουμε αυστηρά το μέλλον της ασφάλειας ναυσιπλοΐας. Ο στόχος είναι όλες οι σχετικές συζητήσεις να συμβάλουν στη μελλοντική προαγωγή της πολιτικής του Οργανισμού για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Αυτό που διαχωρίζει τη βιομηχανία των επιβατηγών πλοίων και των κρουαζιερόπλοιων από την υπόλοιπη ναυτιλία είναι η μοναδική φύση του φορτίου της - εκατοντάδες και χιλιάδες άνθρωποι. Οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων βρίσκονται στα χέρια της διαχείρισης του πλοίου, του πλοιάρχου, του πληρώματος και του λοιπού εμπλεκόμενου προσωπικού. 0ς εκ τούτου, ελπίζω ότι αυτός ο τομέας συγκεκριμένα θα δράξει την ευκαιρία και θα οδηγήσει τις εξελίξεις, διότι η «ασφάλεια» αποτελεί το κύριο προϊόν του και όχι η άνεση, η ψυχαγωγία ή η αναψυχή. Δίχως ασφάλεια, αυτή η βιομηχανία, όχι μόνο δεν θα διατηρήσει την ανάπτυξη της, αλλά ούτε καν θα επιβιώσει" η πραγματική ασφάλεια εξάλλου δεν προκύπτει απλώς ως συνέπεια της συμμόρφωσης στους κανονισμούς.Περίπου πριν από 20 χρόνια, ο Κώδικας Ασφαλούς Διαχείρισης (ISM Code), που υιοθετήθηκε από τον ΙΜΟ, αποτέλεσε μία σημαντική αλλαγή προς την καθιέρωση μιας «κουλτούρας» για την ασφάλεια στην ναυτιλία. Έχει πλέον φτάσει η στιγμή για μια νέα σημαντική αλλαγή. Αυτή η αλλαγή δε θα επιτευχθεί μόνο μέσω νομοθετικών μέτρων. Πρέπει να ωθήσουμε τη ναυτιλία ώστε να μη σταθεί μόνο στη συμμόρφωση με τους κανονισμούς, αλλά να αναζητήσει μηχανισμούς που θα εξασφαλίσουν ότι η κουλτούρα της ασφάλειας έχει ενσωματωθεί σε όλους τους τομείς της.
Εν κατακλείδι, αυτή τη χρονιά, όπως ατενίζουμε πίσω αυτή τη καθοριστική καταστροφή, 100 χρόνια πριν, προτρέπω τις κυβερνήσεις των κρατών μελών του ΙΜΟ και τη ναυτιλιακή βιομηχανία ως σύνολο να ανανεώσουν την αποφασιστικότητα τους για βελτίωση και ενίσχυση της ασφάλειας των επιβατηγών πλοίων σήμερα και στο μέλλον.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!