Δεν είμαστε προνομιούχοι οι νησιώτες!

Ανοιχτή επιστολή στον Αναπλ.Υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου. Δεν είμαστε προνομιούχοι οι νησιώτες!

κ. Υπουργέ,

Με έκπληξη διάβασα σε τοπική εφημερίδα της Δωδεκανήσου την είδηση ότι κατά τη διάρκεια συζήτησης με βουλευτή του Νομού μας χαρακτηρίσατε τους νησιώτες «προνομιούχους», προαναγγέλλοντας την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α. που ισχύουν μέχρι σήμερα. Έχοντας ζήσει τα τελευταία χρόνια στην Πάτμο, ένα μικρό νησί του ανατολικού Αιγαίου, αισθάνομαι την ανάγκη να σας κάνω κοινωνό των «προνομίων» που απολαμβάνουμε, ώστε να λάβετε τα μέτρα σας.

Λίγες εβδομάδες αφότου εγκαταστάθηκα στο νησί, εντύπωση μου έκανε η απήχηση που είχε η επίσκεψη ενός παιδιάτρου από την μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου». Θυμάμαι τις μικρομάνες να συνωστίζονται έξω από το Κέντρο Υγείας προκειμένου να ακροαστεί τα παιδιά τους, να τα εμβολιάσει κ.ο.κ. Όταν έκπληκτος για το θέαμα ρώτησα πού οφείλεται αυτός ο συνωστισμός, πληροφορήθηκα ότι στο νησί δεν υπάρχει παιδίατρος. Το δίδαγμα που αποκόμισα εκείνη την ημέρα ήταν ότι το 2008 σε ένα ανεπτυγμένο τουριστικά νησί με 500 παιδιά, η μόνη ελπίδα των κατοίκων που αδυνατούν να μεταβούν σε γειτονικό μεγαλύτερο νησί όσον αφορά στην υγειονομική περίθαλψη των παιδιών τους είναι οι εθελοντικές ? μη κυβερνητικές οργανώσεις, ακριβώς όπως στις υπανάπτυκτες χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Τρία χρόνια αργότερα, το «προνόμιο» της ανυπαρξίας παιδιάτρου εξακολουθεί να υφίσταται.

Μακάρι, όμως, αυτό να ήταν το μοναδικό μας «προνόμιο» στον τομέα της υγείας. Η πραγματοποίηση μιας απλής γενικής αίματος, μιας ακτινογραφίας, αλλά ακόμα και η συνταγογράφηση των φαρμάκων αποτελεί ζητούμενο. Βλέπετε, η Πολιτεία έχει φροντίσει άλλοτε να μην υπάρχουν γιατροί της κατάλληλης ειδικότητας, άλλοτε να απουσιάζουν οι τεχνολόγοι κι άλλοτε να έχουν τελειώσει τα αντιδραστήρια ή να μην λειτουργούν τα μηχανήματα. Ας αφήσω το ασθενοφόρο που κρίθηκε ακατάλληλο από το Κ.Τ.Ε.Ο. και αποσύρθηκε μετά πολλών επαίνων... Δεν είμαι αιθεροβάμων για να ζητώ τριτοβάθμια φροντίδα υγείας σε κάθε μικρό νησί. Ίσως, όμως, συμφωνήσετε ότι είναι αδιανόητο να ταξιδεύουν τα βιβλιάρια των ασθενών σε γειτονικό νησί (Λέρος), προκειμένου ο ελεγκτής ιατρός να συνταγογραφήσει τα φάρμακά τους, χωρίς φυσικά να έχει την δυνατότητα να τους εξετάσει!

Τα «προνόμιά» μας, όμως, δεν σταματούν στο τομέα της υγείας. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και στις συναλλαγές μας με το κράτος. Σιγά-σιγά και με αξιοζήλευτη συστηματικότητα η Πολιτεία φροντίζει να απογυμνώσει το νησί μας από τα τοπικά γραφεία κρατικών υπηρεσιών και δημοσίων οργανισμών. Το γραφείο της Δ.Ε.Η. έκλεισε όταν ο μοναδικός υπάλληλος συνταξιοδοτήθηκε χωρίς να αντικατασταθεί, ενώ λίγο αργότερα το ίδιο συνέβη και με το κατάστημα του Ο.Τ.Ε. Πλέον, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σειρά έχουν το υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. (που ασκεί και τις αρμοδιότητες του Ο.Α.Ε.Δ.) και το ειρηνοδικείο. Μπορεί να αντιτείνετε ότι δεν είναι δυνατόν το κράτος να συντηρεί παραρτήματα όλων αυτών των υπηρεσιών σε κάθε νησί και θα συμφωνούσα, εάν όλα αυτά τα χρόνια είχε υπάρξει μέριμνα για την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες. Δυστυχώς, όμως, προγράμματα με βαρύγδουπες ονομασίες όπως «Ψηφιακή Σύγκλιση», «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση», «Κοινωνία της Πληροφορίας» κ.ο.κ., για τα οποία δαπανήθηκε πακτωλός εκατομμυρίων, παρέμειναν στα χαρτιά. Έτσι, π.χ. ένας επιτηδευματίας χρειάζεται να ταξιδέψει στη γειτονική Λέρο προκειμένου να προκαταβάλλει στην Δ.Ο.Υ. φόρο επί κάποιου παραστατικού που εκδίδει, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα να τον αποδώσει από το γραφείο του, όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη στοιχειωδώς αναπτυγμένη χώρα.

Αλλά και η μετάβαση σε ένα διπλανό νησί (ιδιαίτερα τον χειμώνα) αποτελεί ζητούμενο, πόσο μάλλον στην πρωτεύουσα. Ήδη το νησί μας συνδέεται με μόλις δύο δρομολόγια την εβδομάδα με τον Πειραιά, καιρού επιτρέποντος φυσικά, ενώ ουδείς γνωρίζει τί θα συμβεί στο άμεσο μέλλον. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία αεροδρομίου (αφού η μελέτη που είχε εκπονηθεί έμεινε στα χαρτιά), «εξασφαλίζουν» πέραν πάσης αμφιβολίας την δαπανηρή ταλαιπωρία όποιου πολίτη χρειάζεται να μετακινηθεί, αφού πέραν των εξόδων μετακίνησής του θα πρέπει να υποβληθεί και σε δαπάνες σίτισης και διαμονής. Ενδεχομένως, βέβαια, να θεωρείτε ότι δεν πρέπει να παραπονούμαστε, δεδομένου ότι υπάρχουν και χειρότερες καταστάσεις, όπως αυτή που βίωσε τον περυσινό χειμώνα το ακριτικό Αγαθονήσι, το οποίο οι φωστήρες που διαχειρίζονται τις τύχες μας εγκατέλειψαν επί δύο και πλέον μήνες χωρίς συγκοινωνία. Βλέπετε, το «μεταφορικό ισοδύναμο» για το οποίο τόσος λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και η μοναδικότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τα σαράντα οκτώ (48) κατοικημένα νησιά, ουδέποτε προβλήθηκε επαρκώς, ούτε διεκδικήθηκαν οι απαιτούμενοι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι, μετά από αυτά και πολλά άλλα «προνόμια» που έχει επιδαψιλεύσει το κράτος στους νησιώτες, πρέπει κατά την άποψή σας να εξαλείψει το ελάχιστο αντιστάθμισμα των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. Το μόνο ελαφρυντικό που μπορώ να σκεφτώ για την ακατανόητη στάση σας, είναι το γεγονός ότι ούτε εσείς, αλλά ούτε και τα σκουριασμένα μυαλά που σας συμβουλεύουν κλεισμένα στους τέσσερις τοίχους των γραφείων τους έχουν ποτέ βιώσει πόσο δύσκολο, ακριβό και ενίοτε επικίνδυνο «άθλημα» είναι η διαμονή σε ένα μικρό νησί. Κλείνοντας, έχω να σας δώσω μία συμβουλή. Τώρα που χειμωνιάζει, αφήστε για δέκα ? δεκαπέντε μέρες το γραφείο σας και πηγαίνετε να κατοικήσετε σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου. Δεν έχει σημασία αν θα είναι η Τήλος, η Χάλκη, η Σίκινος, η Ανάφη, το Αγαθονήσι ή το Καστελλόριζο. Ελάτε σε επαφή με τους «προνομιούχους» κατοίκους του, δείτε τον τρόπο ζωής και τα προβλήματά τους και είμαι σίγουρος ότι επιστρέφοντας στην πρωτεύουσα θα έχετε γίνει κατά τι σοφότερος.

Γιώργος Καρακατσάνης
Πολιτικός Μηχανικός
Πάτμος

πηγη: http://www.patmostimes.gr

 


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!