Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Φτακλάκη για τον Τουρισμό και τα άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Σε ημερίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο ElectraPalace συμμετείχε η αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Ελ. Φτακλάκη

και η Διευθύντρια Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, Βεατρίκη Σέρβου για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που εκπονήθηκε από τον Επιστημονικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Κυριάκο Ρερρέ με τίτλο: «Ο Τουρισμός των Ατόμων της Τρίτης Ηλικίας».

 
Τη μελέτη παρουσίασε ο Νίκος Ξυδάκης, Αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Καθημερινή». Στην ημερίδα μεταξύ άλλων συμμετείχαν ως ομιλητές η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε Γιώργος Τσακίρης, ο αν. Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), Διονύσης Μπαλούρδος όπου μίλησε για τη Τρίτη Ηλικία και τις Δημογραφικές Εξελίξεις, η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, η Ρόη Παναγιωτοπούλου όπου παρουσίασε τη δυναμική σχέση της τρίτης Ηλικίας με τον Τουρισμό και ο καθηγητής marketing του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος όπου αναφέρθηκε στην Προσέλκυση Τουριστών Τρίτης Ηλικίας.
 
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τέθηκαν επιπλέον, οι γενικότεροι προβληματισμοί για την Τρίτη Ηλικία. Η γήρανση το πληθυσμού αποτελεί μια νέα πραγματικότητα η οποία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την τουριστική αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι η ευρωπαϊκή αγορά σημειώνει αύξηση της Τρίτης Ηλικίας μέχρι και 55% σε ηλικίες άνω των 65 έως 75 ετών και αντίστοιχη συρρίκνωση της ηλικίας 25 έως 45 ετών.
 
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat 501 εκατομμύρια επισκέπτες είναι άνω των 55 ετών. Επίσης, έως το 2030 το 1/3 της τουριστικής δαπάνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα προέρχεται από τη Τρίτη Ηλικία. Οι μεγαλύτερες αγορές αυτής της Ηλικίας είναι κυρίως, η Γερμανία, και μετά ακολουθούν η Αγγλία και η Σουηδία. Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για την προσέλκυση τους. Μόνο ο ήλιος και η θάλασσα δεν αρκούν, ο επισκέπτης που ανήκει στη Τρίτη Ηλικία έχει ανάγκη εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Είναι επιτακτικής ανάγκη λοιπόν, η αναβάθμιση των υποδομών με την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού (τουρισμό ευεξίας, περιπατητικό, θαλάσσιο, πολιτιστικό τουρισμό κτλ.).
 
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κα Φτακλάκη «είναι απαραίτητη η δημιουργία κινήτρων για την προσέλκυση τους για αυτό και πρέπει, να εξεταστεί στρατηγικά το θέμα της τρίτης ηλικίας σε σχέση με τον τουρισμό ειδικότερα εάν θέλουμε να μιλάμε για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και ποιοτικό τουρισμό». Εξάλλου σύμφωνα με έρευνες η Τρίτη Ηλικία, κυρίως όταν βρίσκεται σε φάση συνταξιοδότησης ή απασχολείται με χειρωνακτικά επαγγέλματα, τείνει να καταναλώνει πιο πολυτελείς υπηρεσίες με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η μέση ημερησία δαπάνη. Αυτό που απαιτείται για την προσέκλυση τους, είναι η ανάπτυξη νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού και φυσικά η δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος, με υποδομές δημοσίου συμφέροντος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!