Συνεδρίαση για τους σεισμούς στη Περιφέρεια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-16 Ιουλίου 2012 -ΘΕΜΑ: Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου για σεισμούςΥπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου συνεδρίασε σήμερα στη Ρόδο το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ)

Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου για την προστασία από τους σεισμούς. Στη σύσκεψη κλήθηκαν και συμμετείχαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, υπηρεσίες και εθελοντικές ομάδες, που συζήτησαν και συμφώνησαν σε μια σειρά θεμάτων όπως αυτά τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη από την προϊσταμένη του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιωάννας Γαϊτάνη, όπως :

1. Χαρτογράφηση κινδύνου σεισμικών φαινομένων.
2. Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης και προσδιορισμός κρίσιμων υποδομών.
3. Έλεγχος επάρκειας και διάθεσης υλικών και μέσων για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων (καταγραφή σκηνικού υλικού).
4. Προσδιορισμός χώρων καταυλισμού και καταφυγής των πολιτών μετά από σεισμό.
5. Οργάνωση και λειτουργία χώρων καταυλισμού.
6. Συνεργασία φορέων με το Πυροσβεστικό Σώμα για τη διάθεση υλικών και μέσων.
7. Οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών λόγω σεισμού.
8. Κινητοποίηση και συντονισμός Εθελοντικών Οργανώσεων - Οργάνωση Εθελοντισμού σε επίπεδο Δήμων.
9. Αναθεώρηση & επικαιροποίηση σχεδιασμού φορέων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου επεσήμανε τους σκοπούς της συνεδρίασης που είναι ο συντονισμός και η συνεργασία των φορέων στην εκτέλεση των έργων που έχουν άμεση σχέση με το σχεδιασμό και τη λήψη μέτρων πρόληψης και ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων. «Όλα αυτά πρέπει να γίνουν κτήμα κάθε υπηρεσίας και κάθε φορά» είπε ο κ. Χατζηδιάκος, ο οποίος κατέγραψε τις προτάσεις και τα αιτήματα φορέων για ενίσχυση από την Περιφέρεια.
Έκανε, συγκεκριμένα, γνωστό ότι έχουν εγκριθεί τα κονδύλια για την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για την Πυροσβεστική, ενώ θα παραχωρηθεί όχημα στους ραδιοερασιτέχνες ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα και να αξιοποιηθεί σε περιπτώσεις εκδήλωσης σεισμικών φαινομένων.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο σεισμολόγος του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) Χρήστος Παπαϊωάννου, ο οποίος ενημέρωσε για την άμεση εγκατάσταση επιταχυνσιογράφων στο νησί της Ρόδου. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Δήμου ανακοίνωσε ότι έχει ζητηθεί από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τεσσάρων σεισμογράφων, δύο παλιρροιογράφων, ενημερωτικό υλικό κλπ.

Στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη διανεμήθηκε κείμενο από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με τα έργα, τις δράσεις και τα μέτρα ετοιμότητας που εφαρμόζονται για το μετριασμό των επιπτώσεων και την αντιμετώπιση κινδύνων από σεισμούς, και τα οποία προσδιορίζονται θεματικά στις παρακάτω ενότητες:

1. Εξασφάλιση δομημάτων ανθεκτικών έναντι σεισμών (κτήρια καθώς και άλλα τεχνικά έργα υποδομής όπως δεξαμενές, γέφυρες, κλπ) – εφαρμογή ελληνικού αντισεισμικού κανονισμού.
2. Προσεισμικός έλεγχος κτηρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης (νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κλπ).
3. Έλεγχος επάρκειας και διαδικασίες διάθεσης υλικών και μέσων για την προσωρινή στέγαση πληγέντων (σκηνικό υλικό, κλινοσκεπάσματα, κλπ).
4. Ενημέρωση των πολιτών για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από σεισμούς.
5. Εκπαίδευση πολιτών για την αντιμετώπιση των σεισμών (ασκήσεις ετοιμότητας στους χώρους εργασίας όπως σχολεία, νοσοκομεία, μεγάλες βιομηχανικές μονάδες κλπ).
6. Αναβάθμιση των σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών από σεισμό στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», με στόχο τη βελτίωση της απόκρισης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας μετά από σεισμό.
7. Διεξαγωγή ασκήσεων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω σεισμού, με στόχο τον έλεγχο και τη δοκιμασία του αντίστοιχου σχεδιασμού και την εκπαίδευση του προσωπικού.
8. Εκ των προτέρων προσδιορισμός και έλεγχος των χώρων οργάνωσης καταυλισμών καθώς και των χώρων καταφυγής των πολιτών μετά από σεισμό, βάσει του αντίστοιχου σχεδιασμού (ΥΑ 1299/2003, ΦΕΚ423/Α΄/2003).


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!