Δεν απαξιώνουμε αλλά ούτε πανηγυρίζουμε για την μέχρι σήμερα πορεία του ΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ - 14η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

(14η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 2/2/2012)

(Δεν απαξιώνουμε αλλά ούτε πανηγυρίζουμε για την μέχρι σήμερα πορεία του ΕΣΠΑ)

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε στη Ρόδο στις 2/2/2012, οι περιφερειακοί μας σύμβουλοι Νίκος Συρμαλένιος και Παύλος Χρυσαφίδης τοποθετήθηκαν στα παρακάτω θέματα:

α) στο θέμα της εκλογής του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη, τόνισαν ότι η κατ' επανάληψη επαναφορά του θέματος στις συνεδριάσεις του συμβουλίου, χωρίς την παρουσία των υποψηφίων και χωρίς τη στοιχειώδη διαβούλευση μαζί τους, έχει μετατρέψει τη διαδικασία εκλογής του σε εκφυλιστική και τελικά σε κοροϊδία. Με αυτές τις προϋποθέσεις εμείς δεν θα πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία

β) στο θέμα της ενημέρωσης της πορείας των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τόνισαν ότι, δεν απαξιώνουμε αλλά ούτε πανηγυρίζουμε για την μέχρι σήμερα πορεία. Η πρωτιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου από όλες τις Περιφέρειες της χώρας σε σχέση με την απορρόφηση των πόρων, είναι ένα αντικειμενικό γεγονός που δεν αμφισβητείται. Από εκεί κι' έπειτα με βάση την ανάλυση των στοιχείων, επισημαίνουμε τα παρακάτω:

Από το σύνολο των απορροφηθέντων πόρων μέχρι τις 31/12/2011 (204,7 εκατ ευρώ), τα 156,5 ποσοστό 76,45 %, αφορούν ένα και μόνο άξονα, την "Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα", δηλαδή χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων και όχι δημόσια έργα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο άξονας "Χωρική Συνοχή και Συνεργασία" που αφορά κυρίως έργα στα μικρά νησιά, έχει απορροφήσει μόνο 7,5 εκατ ευρώ, ποσοστό 3,66 %, ενώ κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι θα απορροφηθεί μέχρι τέλος το σύνολο των πόρων, αφού από τα προβλεπόμενα 54,5 εκατ, έχουν δεσμευτεί νομικά μόνο τα 21,1, δηλαδή μόνο το 38,7 %. Πρόταση μας είναι το συνολικό κονδύλι του άξονα να "κλειδωθεί" και να πέσουν απάνω όλες οι υπηρεσίες για να ωριμάσουν τα έργα των μικρών νησιών. Θα μπορούσε ακόμα να συσταθεί και ειδική υπηρεσία, που να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το θέμα.

Τεράστια ερωτηματικά εγείρονται με τα έργα που έχουν ανατεθεί στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, μετά την προσφυγή του Δημάρχου Τήλου κ. Αλιφέρη και την ποινική δίωξη που άσκησε ο Αντιεισαγγελέας της Ρόδου κατά παντός υπευθύνου εμπλεκόμενου στην υπόθεση ανάθεσης έργων Π/Υ 17, 2 εκατ. ευρώ στη συγκεκριμένη εταιρεία το 2006. Το ζήτημα που τίθεται τώρα είναι ότι με βάση τα παραπάνω και με την προοπτική άμεσης ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι τα 77 έργα της Περιφέρειας που ανατέθηκαν στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ τρείς μήνες πριν την εφαρμογή του Καλλικράτη, θα προχωρήσουν. Ήδη παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ το αίτημα του Περιφερειάρχη για ανάθεση 20 έργων από τα 77 στην ευθύνη της Περιφέρειας, επιβεβαιώνει την ανησυχία μας.

Από τα στοιχεία που μας δόθηκαν, 10 νησιά κυρίως μικρά, μέχρι σήμερα δεν έχουν κανένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Τα νησιά αυτά είναι η Δονούσα, η Ηρακλειά, η Θηρασιά, η Κάσος, τα Κουφονήσια, η Λέρος, η Σχοινούσα, η Τέλενδος, η Φολέγανδρος, η Ψέριμος. Ταυτόχρονα παρατηρείται ότι η δομή του προγράμματος που μας οδήγησε στο Στόχο II, δηλαδή το κριτήριο πάνω από το 75 % του ΑΕΠ που παρουσίασε η Περιφέρεια χάρις στην ανάπτυξη πέντε νησιών, εξακολουθεί να διατηρείται και σήμερα, αφού Ρόδος, Κώς, Μύκονος, Σύρος, Σαντορίνη, εξακολουθούν να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος (με φανερή βέβαια μεταξύ αυτών τη σχετική υστέρηση της Σύρου). Εντυπωσιακό είναι ότι, από τα μεγάλα νησιά, η Νάξος έχει ενταγμένα μόνο 3 έργα π/υ 2,6 εκατ. ευρώ.

Είναι φανερό ότι στην επικείμενη αναθεώρηση του προγράμματος εντός του 2012, θα πρέπει η Περιφέρεια πρώτον, να επεξεργαστεί ένα στρατηγικό σχεδιασμό και δεύτερον, να λειτουργήσει ο δημοκρατικός προγραμματισμός, που σημαίνει διαβούλευση με τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς και τους Δήμους, αν θέλουμε να χαραχθεί μια προοπτική ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης με οικονομική και κοινωνική συνοχή για το σύνολο της Περιφέρειας.

γ) Στο θέμα της τροποποίησης του Τεχνικού προγράμματος της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, ψήφισαν υπέρ, εκτός από τη δυνατότητα εκχώρησης στην Οικονομική Επιτροπή να αποφασίζει για τροποιήσεις προϋπολογισμών και πιστώσεων έργων, πάνω από 20 %. Στο θέμα αυτό, επίσης έθεσαν δύο ερωτήματα: 1. Τι γίνεται με το 2ο Γυμνάσιο της Πάρου και γιατί δεν είναι πουθενά ενταγμένο (δεν υπήρξε απάντηση), 2. Αν το ποσό των 643.800 ευρώ που είχε εγκριθεί από την πρώην Νομαρχία Κυκλάδων για τη συντήρηση της οδοποιίας της Μήλου, θα διατεθεί (η απάντηση ήταν ότι το ποσό αυτό δεν είχε συμβασιοποιηθεί και ότι τώρα το έργο εντάχθηκε με ποσό 145.000 ευρώ).

δ) Στο θέμα της έγκρισης Προγραμματικών Συμβάσεων, ψήφισαν λευκό για τις συμβάσεις με τα ΚΕΚ Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, διότι ο προϋπολογισμός των 550.000 €, δεν αναλύεται πώς και σε ποιά προγράμματα κατάρτισης θα διατεθεί, λευκό επίσης ψήφισαν στη σύμβαση με το Δήμο Σύμης προϋπολογισμού 1.280.600 € για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και την προμήθεια εξοπλισμού για ολοκληρωμένη επεξεργασία των απορριμμάτων, όχι γιατί είμαστε αντίθετοι με το έργο, αλλά ζητάμε πιο αναλυτικά και εμπεριστατωμένα στοιχεία. Υπέρ ψήφισαν για τη σύμβαση με το Δήμο Ρόδου για την αντιπλημμυρική προστασία της Αρχαγγέλου με την προϋπόθεση φορέας του έργου να είναι ο ίδιος ο Δήμος, τέλος υπέρ ψήφισαν και για τη σύμβαση με το Γενικό Νοσοκομείου Σύρου για την υλοποίηση έργων βελτίωσης κτιριακών και μηχανολογικών υποδομών των Κ.Υ. και των Π.Ι. Δυτικών Κυκλάδων. Στο τελευταίο αυτό, εγείραμε ζήτημα για την προ ολίγων ημερών αρνητική απάντηση του Περιφερειάρχη για τη χρηματοδότηση της συντήρησης και βελτίωσης του κτιρίου του Κ.Υ. Μήλου και θέσαμε το ερώτημα, πώς σήμερα εγκρίνουμε ανάλογη σύμβαση για τέτοιου είδους εργασίες και προχθές απορρίφθηκε και η απάντηση ήταν ότι, με την προγραμματική σύμβαση με το νοσοκομείο Σύρου, δεν χρηματοδοτούμε αλλά παρέχουμε την τεχνική και διοικητική στήριξη ωρίμανσης ανάλογων έργων.

3/2/2012

 

Δημόσιος απολογισμός της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου
(Ρόδος 3/2/2012)

Οι Πολίτες Κόντρα στον Καιρό, θεωρούν ότι κατά τον απολογισμό του ενός χρόνου λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Ν.Αιγαίου, αυτά που κρίνονται είναι τόσο το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο (Καλλικράτης) όσο και αυτή καθεαυτή η δράση και λειτουργία της Περιφέρειας και των οργάνων της, ορισμένα εκ των οποίων, όπως καυτηριάζεται, είτε έχουν συσταθεί αλλά παραμένουν αδρανή, όπως η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, είτε δεν έχουν καν υλοποιηθεί όπως ο Συμπαραστάτης του Πολίτης αλλά και η Επιτροπή Ισότητας των Φύλλων, οδηγώντας έτσι σε εκφυλισμό σημαντικούς για τη δημοκρατική λειτουργία της Περιφέρειας θεσμούς.
Σε ό,τι αφορά  τον "Καλλικράτη",  αποτιμάται ότι στην πράξη επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση της παράταξης ότι δεν συνιστά παρά την εφαρμογή του Μνημονίου στην Αυτοδιοίκηση, που με στόχο την ελαχιστοποίηση των δαπανών, δημιούργησε μία αποκεντρωμένη απλώς κρατική διοίκηση, χωρίς ουσιαστική δυνατότητα αυτοτελούς αναπτυξιακού σχεδιασμού, χωρίς πόρους, χωρίς υπηρεσίες και με ελάχιστο προσωπικό. Η υπάρχουσα ήδη υποστελέχωση των δύο πρώη Νομαρχιών, επιδεινώθηκε με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και τη συνακόλουθη κατάργηση όλων των κενών οργανικών θέσεων -όσων υπήρχαν και όσων υπάρξουν – οδηγώντας έτσι τις υπηρεσίες σε πλήρη υποβάθμιση και το ρόλο της β΄βαθμού αυτοδιοίκησης σε ανύπαρκτο.
Σε ό,τι αφορά την ίδια τη λειτουργία και τις δράσεις της Περιφέρειας, αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό το ζήτημα των υψηλών ρυθμών απορρόφησης του ΕΣΠΑ, που οφείλονται στη μεγάλη συμμετοχή του άξονα χρηματοδότησης των ιδιωτικών επενδύσεων, και για τους οποίους, όπως αναφέρεται,  επαίρεται ο Περιφερειάρχης, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά σε όσα την ίδια στιγμή αποσιωπά, με προεξάρχοντα το γεγονός ότι η απορρόφηση που αφορά χρηματοδοτήσεις έργων στα μικρά νησιά είναι μόλις στο 3,66%, γεγονός που διαιωνίζει την άνιση ανάπτυξη, την  απώλεια  του μεγαλύτερου μέρους των 250 εκατ. Ευρώ, που αναφερόταν στο Ειδικό Πρόγραμμα Ν.Αιγαίου, ενώ δεν έχει εκπονηθεί μέχρι σήμερα από την Περιφέρεια κανένας στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός ούτε έχει υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση, με αποτέλεσμα τα ενταγμένα έργα να αποτελούν ένα κατάλογο ατάκτως ερριμμένων έργων, χωρίς όραμα, στρατηγική και σχέδιο.
Αναφορικά με άλλες ουσιαστικές αρμοδιότητες, όπως είναι ο Τουρισμός, η  Ακτοπλοϊκή Ενδοεπικοινωνία, η Υγεία, ασκείται κριτική στον Περιφερειάρχη για το γεγονός ότι ενώ θεωρητικά εμφανίζεται μέσω δελτίων τύπου να διεκδικεί την αποκέντρωσή τους ζητώντας -σωστά- και την αποκέντρωση των ανάλογων πόρων, στην πράξη δεν έχει κάνει τίποτα. Αντιθέτως, το ζήτημα του Ακτοπλοϊκού δεν έχει συζητηθεί ούτε μία φορά στο συμβούλιο, ενώ χωρίς καμία αντίδραση έγινε  αποδεκτή η επαναφορά αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων κλπ. στο ΥΠΕΚΑ.
Η επίκληση πόρων, κρίνεται ως υποκριτική, τη στιγμή που ο Καλλικράτης εξαρχής, πέραν των μετέπειτα μνημονιακών περικοπών, προέβλεπε την πλήρη εξάρτηση της Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος, με απόδοση πενιχρών πόρων που αντιστοιχούν στο 3,3% του ΑΕΠ, έανατι του 11,50% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη.
Ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα για τους Πολίτες Κόντρα στον Καιρό, είναι το διαπιστούμενο έλλειμμα συλλογικής και δημοκρατικής λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, με πίεση χρόνου, ελλιπή ενημέρωση, απουσία διαβούλευσης, αλλά και η στάση του Περιφερειάρχη, η οποία χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, συγκεντρωτική και ιδιαίτερα απαξιωτική προς τις παρατάξεις της μειοψηφίας, χαρακτηριστικά που προσειδιάζουν περισσότερο σε διορισμένο και όχι εκλεγμένο Περιφερειάρχη.
Τέλος, γίνεται αναφορά σε όλα τα ζητήματα που η παράταξη με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις της, με προτάσεις, ερωτήσεις, υπομνήματα, ανακοινώσεις, συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς, κλπ.,  ένα χρόνο τώρα προσπάθησε να αναδείξει και να διεκδικήσει λύσεις και που αφορούν τόσο τις αναπτυξιακές προοπτικές της Περιφέρειας όσο και την καθημερινή διαβίωση των πολιτών του Ν.Αιγαίου.

Ακολουθεί συνημμένο το πλήρες κείμενο του Απολογισμού της περιφερειακή παράταξης "Πολίτες Κόντρα στον Καιρό".

3/2/2012


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!