Παρέμβαση Περιφερειάρχη στο Υπ. Υγείας για τις μετατάξεις ιατρών και νοσηλευτών

Να περιοριστεί το φαινόμενο των αποσπάσεων και μετακινήσεων ιατρών και νοσηλευτών από Νοσοκομεία των νησιών μας σε άλλες περιοχές της χώρας, ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Της επιστολής προηγήθηκε επικοινωνία με στελέχη του Υπουργείου, στα οποία εκτέθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται στις δομές υγείας των νησιών μας, με τον Περιφερειάρχη να ζητεί να υπάρξει μέριμνα για την άμεση αναπλήρωση των κενών θέσεων.

Στην επιστολή του προς τον κ. Λοβέρδο, ο Περιφερειάρχης αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Οφείλω εξ αρχής να τονίσω ότι κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ή να υποβαθμίσει τις τεράστιες προσπάθειες που έχετε καταβάλλει, και προσωπικά, ώστε να γίνουν ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του χώρου της δημόσιας υγείας.

Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι είναι άδικο να υπονομεύεται αυτή η προσπάθεια από καταστάσεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και αποδυναμώνουν τους στόχους που έχετε θέσει για "συμμάζεμα" και ωφέλιμη για τους πολίτες λειτουργία των δομών υγείας της χώρας.

Καταστάσεις που, ειδικά για τα νησιά μας, θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο την επάρκεια των νοσηλευτικών μας μονάδων, που έτσι κι αλλιώς λειτουργούν με οριακή στελέχωση.

Παρά ταύτα, αρκεί φαίνεται ένα "ευήκοον ους" και μια αντίστοιχη θετική εισήγηση προκειμένου να γίνει αποδεκτό το αίτημα για μετάταξη ενός γιατρού ή μιας νοσηλεύτριας σε άλλη περιοχή της χώρας.

Μόνο τα πρόσφατα παραδείγματα του Νοσοκομείου της Ρόδου που αποψιλώνεται δραματικά από νοσηλευτές, όπως και του Νοσοκομείου της Καλύμνου (ένα νησί 17 χιλ. κατοίκων) που μένει με έναν καρδιολόγο, διότι το αίτημα του έτερου συναδέλφου του για απόσπαση βρήκε προφανώς ανταπόκριση, είναι ενδεικτικά και χαρακτηριστικά μιας νοοτροπίας που θέλει τα νησιά μας τόπους «δυσμενούς μετάθεσης».

Ανάλογα προβλήματα διαπιστώνονται και σε άλλα νοσοκομεία ή κέντρα υγείας της Περιφέρειάς μας.

Επειδή εμείς, ως αιρετή Περιφέρεια, αντιστεκόμαστε σε τέτοιες λογικές, δεν μπορούμε να δεχθούμε και να ανεχθούμε διαδικασίες που - στο όνομα της όποιας "διευκόλυνσης" - οδηγούν σε περαιτέρω αποψίλωση, άρα και υπολειτουργία των δομών υγείας στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, γεγονός που μόνο το αίσθημα ασφάλειας δεν εμπεδώνει στο νησιώτη.

Κύριε υπουργέ, αποφεύγω να δραματοποιήσω περισσότερο την κατάσταση, διότι δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογεί κανείς για το προφανές.

Είμαι όμως υποχρεωμένος να ζητήσω την προσωπική σας παρέμβαση προκειμένου να μην ενθαρρύνονται μετακινήσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, όταν γνωρίζετε καλά ότι για να πετύχουμε μία έστω πρόσληψη σε νησιωτική μονάδα υγείας απαιτείται μεγάλος αγώνας και υπεράνθρωπη προσπάθεια.

Παρακαλώ, να δώσετε ένα τέλος σε ένα καθεστώς που, δυστυχώς, συχνά νομιμοποιείται και ως "απόφαση υπουργού".

Αν δεν ισχύει αυτό, τότε θεωρούμε απαραίτητο να ζητηθεί από τις αποκεντρωμένες διοικητικές δομές του Υπουργείου (ΥΠΕ) και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου σας, πριν από κάθε ανάλογη εισήγηση ή απόφαση, να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τι σημαίνει η απώλεια έστω ενός γιατρού ή μιας νοσηλεύτριας για ένα νησιωτικό νοσοκομείο που λειτουργεί συνήθως υπό συνθήκες εκτάκτου ανάγκης.

Κύριε υπουργέ, αυτά τα κενά είναι δυσαναπλήρωτα και μέχρι να αναπληρωθούν θα μεσολαβήσουν πολλές "άγονες" προσπάθειες. Και εν τω μεταξύ, αυτό που κάθε στιγμή διακυβεύεται είναι η ασφάλεια και η ίδια η ζωή των νησιωτών.

Προσβλέπουμε ειλικρινά στις δικές σας άμεσες ενέργειες.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Γιάννης Μαχαιρίδης»


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!