ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΕΣΜΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΩΦΕΛΙΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 4ΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

 «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΕΣΜΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΩΦΕΛΙΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ »

Στο 4ο Workshop του Ελληνορωσικού Συνεδρίου, με θέμα την ενίσχυση των δεσμών εξωτερικού εμπορίου, την ενθάρρυνση των αμοιβαία ωφέλιμων οικονομικών σχέσεων και την ενίσχυση των μεταφορικών υποδομών αντλήθηκαν τα παρακάτω συμπεράσματα.

Στον πρωτογενή τομέα, βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του, είναι πέραν της παραγωγής ασφαλών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, η εφαρμογή καινοτόμων δράσεων για την αγροτική ανάπτυξη («Ανάπτυξη Συστήματος Εδαφολογικών και Αρδευτικών Γεωπληροφοριών για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό την Αειφορική Διαχείριση της Γεωργικής Γης») και η «Χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στον πρωτογενή τομέα (ΤΠΕ).

 Η εξωστρέφεια των προϊόντων μπορεί να επιτευχτεί με προώθηση και πώληση μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης (social media) και διαδικτυακών καταστημάτων (e-shops).

Οι πρωτοπόρες μέθοδοι προώθησης και πώλησης των προϊόντων (νέες συσκευασίες, λογότυπα, e-marketing, websites) θα συμβάλλουν στην παραγωγή ασφαλούς προϊόντος με στόχο τη στροφή της παραγωγικής διαδικασίας σε καθετοποιημένη καλλιέργεια εξαγωγικού χαρακτήρα.

Στόχος όλων των παραπάνω δράσεων είναι, η ανάπτυξη του Πρωτογενή τομέα και η σύνδεση με τον τουρισμό. Αυτό είναι εφικτό, μέσω συγκεκριμένης στρατηγικής.

Βασική προϋπόθεση για την ορθή ανάπτυξη είναι η καλύτερη οργάνωση των παραγωγών και ο σωστός προσανατολισμός του μάρκετινγκ.

Επιπλέον, προτείνεται η δημιουργία κεντρικού καταστήματος ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στην Μόσχα, με δικτύωση σε όλη την Ρωσία. Από την Μόσχα περνάει το 40% του εμπορίου της Ρωσίας.

Δεν ενθαρρύνονται οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες αλλά οι συλλογικές, με αξιοποίηση των οδηγιών από τα άμεσα εμπλεκόμενα επιμελητήρια. Τα επιμελητήρια, μπορούν να είναι εγγυητές για συμφωνίες εξαγωγικής δραστηριότητας που δύνανται να προκύψουν.

Υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων, αλλά τα γραφειοκρατικά εμπόδια είναι μεγάλα και δημιουργούν προβληματισμό στους δυνητικούς επενδυτές. Τονίστηκε, ότι, τα επιμελητήρια σε συνεργασία με τους δημόσιους φορείς μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής ενός επενδυτή για τις όποιες σχετικές εγκρίσεις.

Επιπρόσθετα, τονίστηκε ότι πρέπει να δοθεί ισχυρός ρόλος στις περιφερειακές δομές, ώστε να διασφαλισθεί η επωνυμία (branding) των τοπικών προϊόντων.

Στους υπόλοιπους τομείς, τονίσθηκε από τους σύνεδρους, η ανάγκη για επενδύσεις στην υγεία, στην κοινωνική αλληλεγγύη στις μεταφορές (χώροι στάθμευσης οχημάτων) και στις θαλάσσιες υποδομές (μαρίνες, υδατοδρόμια- υδροπλάνα).

Στις μεταφορές έγινε αναφορά στην δημιουργία σταθερού πλαισίου στις συνδέσεις της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα κατά την χειμερινή περίοδο. Οι ελλείψεις σε υποδομές, μπορούν να μετατραπούν σε επενδυτικές ευκαιρίες.

Το δίκτυο μεταφοράς μεταξύ των δύο χωρών, πρέπει να είναι σε δωδεκάμηνη βάση, αφού υπάρχουν οι υποδομές. Η Ελλάδα έχει υψηλή ανταγωνιστικότητα όσο αναφορά τον τουρισμό, αλλά πρέπει να δημιουργηθεί ζήτηση και για άλλους επιχειρηματικούς τομείς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω επενδύσεων και δράσεων, σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και των επιχειρήσεων μας.

 Επίσης έγιναν προτάσεις που αφορούν επενδύσεις σε θέματα ύδρευσης-αποχέτευσης, εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναφορά έγινε και στο real estate, όπου οι τιμές αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα προσφέρονται για επενδύσεις τόσο σε αγορά δεύτερης  κατοικίας, όσο και για επενδύσεις σε ακίνητα μέσα στα αστικά κέντρα.

Από την Ρωσική πλευρά τονίστηκε ότι η Ελλάδα παραμένει ένας σοβαρός συνομιλητής, αλλά πρέπει οι Ρώσοι να δουν τις επενδυτικές ευκαιρίες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως και οι Έλληνες βλέπουν στην Ρωσία τις επενδύσεις τους μακροπρόθεσμα. Για να συμβεί αυτό, σημαντικό ρόλο έχει η στρατηγική που θα χαραχθεί και η σοβαρότητα του πλάνου που θα υπάρξει ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το ρωσικό επιμελητήριο, τόνισε ότι μπορεί να είναι εγγυητής για συμφωνίες εξαγωγικής δραστηριότητας που θα προκύψουν προς την Ελλάδα πχ σιτάρι, ρύζι, τεχνολογίες. Κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να υπάρξει από την Ελληνική πλευρά.

Επιπρόσθετα, έγινε αναφορά στις δράσεις του υπουργείου εξωτερικών, σχετικά με την συνεργασία των δύο χωρών. Οι δράσεις περιλαμβάνουν μικτές διυπουργικές επιτροπές, επιχειρηματικές αποστολές αλλά και διάφορα συνέδρια-ημερίδες που σκοπό έχουν την δημιουργία μίας δυνατής και σταθερής συνεργασίας.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΜΠΑΚΑΣ

ΑΝΤΙ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ 4ου ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!