ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ & ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ...

Ελληνο-ρωσικο επενδυτικο συνεδριο: νεοι οριζοντες για οικονομικες, τουριστικες και εμπορικες σχεσεις

περιφέρεια νοτίου αιγαίου

ρόδος 30/09/2011-02/10/2011


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 1ΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

«ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ & ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.»

Οι εργασίες του πρώτου workshop επικεντρώθηκαν γύρω από το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που διέπει τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις που ευνοούν και διευκολύνουν την προσέλκυση επενδύσεων, τους τομείς που υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και περιθώρια για περαιτέρω συνεργασία, καθώς και τα προβλήματα που εμποδίζουν την ευόδωση επενδυτικών συνεργασιών.

ΔΙΜΕΡΕΣ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αναφορικά με το υφιστάμενο διμερές θεσμικό πλαίσιο οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής συνεργασίας οι κυριότερες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δυο χωρών περιλαμβάνουν τη συμφωνία για την προώθηση και την προστασία των επενδύσεων, τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, τη συμφωνία διεθνών οδικών και αεροπορικών μεταφορών, τη συμφωνία για τη συνεργασία στο αγροτικό τομέα, τη συμφωνία για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, και τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Οι παραπάνω συμφωνίες, καθώς και το γεγονός ότι ο όγκος των διμερών εμπορικών σχέσεων αυξήθηκε το 2010 κατά 22%, αποτελούν απόδειξη ότι οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν προοπτική σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς για περαιτέρω συνεργασία και επενδύσεις.

Η αύξηση στις εμπορικές μας συναλλαγές, και η παρουσία ελληνικών εταιρειών στην ρωσική αγορά αποτελούν χωρίς αμφιβολία απόδειξη της δυναμικής που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. Παρόλα αυτά,  στον τομέα των επενδύσεων η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ο αριθμός των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιείται στη Ρωσία ανέρχεται στις 20, την ίδια στιγμή που οι κυπριακές εταιρείες φτάνουν τις 1.650.

ΤΟΜΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Οι τομείς που παρουσιάζουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι:

·         ο τουρισμός.

·         ο πολιτισμός

·         η ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

·         τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα

·         η έρευνα και η καινοτομία

·         οι μεταφορές

·         η αγορά ακινήτων και ο κατασκευαστικός τομέας

·         ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων.

Ειδική αναφορά έγινε και στην εφαρμογή των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες μέσω της χρήσης συμπληρωματικών ιδιωτικών κεφαλαίων προς τα διαθέσιμα δημόσια και μέσω της μεταβίβασης των αντίστοιχων κινδύνων στον ιδιωτικό τομέα δημιουργούν κίνητρα για τη μεγαλύτερη επιμέλεια στην υλοποίηση των έργων και συμβάλουν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος (Το διεθνές αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, η γέφυρα Ριο-Αντίρριο, είναι μερικά από τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, που υλοποιήθηκαν μέσω ΣΔΙΤ).

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ

Οι ρώσοι σύνεδροι αναφέρθηκαν και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρώσοι επενδυτές στην προσπάθεια τους να αναπτύξουν συνεργασίες στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν :

·         Στη γραφειοκρατία, και στο μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την έκδοση μιας απόφασης ή για αδειοδότηση.

·         Στις αδιαφανείς διαδικασίες και στην έλλειψη της ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με την Έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 90η της παγκόσμιας κατάταξης της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα σε 142 χώρες.

·         Στο «θολό» ακόμα επενδυτικό πλαίσιο, το οποίο δεν παρέχει συγκεκριμένες προτάσεις και πληροφορίες για τους ξένους επενδυτές (π.χ. για τις ευνοϊκές διατάξεις, για το ποσό που μπορούν να επενδύσουν οι υπήκοοι τρίτων χωρών…).

·         Στην έλλειψη ενός σταθερού και ασφαλούς φορολογικού πλαισίου.

·         Στο ζήτημα της βίζας. Παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς την επιτάχυνση, απλοποίηση, και μείωση του κόστους στις διαδικασίες θεωρήσεων βίζας, οι Ρώσοι επιχειρηματίες ζήτησαν να ληφθούν και άλλα μέτρα. Αναφέρθηκαν στο παράδειγμα της Φινλανδικής πρεσβείας στη Μόσχα, στην οποία μόνο στον τομέα των θεωρήσεων βίζας εργάζονται 70 άτομα για την αποτελεσματικότερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των ρώσων υπηκόων.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. Βασικός στόχος των νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων είναι να διευκολύνουν την υλοποίηση επενδύσεων, να βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα και την οικονομία, να καλύψουν υφιστάμενα νομικά κενά και σε μεγάλο βαθμό να επιλύσουν μια σειρά προβλημάτων και δυσχερειών. Οι ευκαιρίες που ανοίγονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι σημαντικές και πιστεύουμε πως ξένοι επενδυτές θα θελήσουν να τις εκμεταλλευτούν.

Το νέο νομικό πλαίσιο περιλαμβάνει:

·         Το Ν. 3894/2010 για την επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων. Επιπλέον, ο εθνικός φορέας «Επενδύστε στην Ελλάδα» (Invest in Greece), θα λειτουργήσει ως «υπηρεσία μιας στάσης» (One-stop-shop) για την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων και μεγάλων έργων.

·         Το Ν.3978/2011 περί αγοράς ακινήτων στην παραμεθόριο. Με το νέο νόμο καταργείται πλέον ο πολύμηνος και γραφειοκρατικός έλεγχος του Υπουργείου Άμυνας για την αγορά ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές από φυσικά πρόσωπα που είναι πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε..

·         Το Ν.3986/2011 για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015, συστήνει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Με το ταμείο αυτό εξορθολογίζεται η αξιοποίηση της μεγάλης περιουσίας της Ελλάδας, μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της χορηγίας κινήτρων σε μεγάλους επενδυτές.

ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ

ΧΩΡΙΚΟΣ ΑΝΤΙ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ 1ου ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!