Χρήση των νέων τεχνολογιών για την προώθηση μια έξυπνης πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 2ΟΥΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ


«Χρήση των νέων τεχνολογιών για την προώθηση μια έξυπνης πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης»

Στο WORK SHOP 2 συμμετείχαν 15 ομιλητές και παρουσιάστηκαν άκρως ενδιαφέροντα θέματα, μεταξύ των οποίων: Η αντιμετώπιση πετρελαϊκών ρυπάνσεων και καταλοίπων, τόσο σε δεξαμενόπλοια και δεξαμενές, όσο και στο έδαφος και στο περιβάλλον της δραστηριοποίησης, οι ενεργειακές δυνατότητες αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στον ελληνικό χώρο και στα νησιά μας, ενώ επιπρόσθετα, έγινε αναφορά στην ανακύκλωση δομικών αποβλήτων και προϊόντων εκσκαφών, στοιχείο που μπορεί να δώσει λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε στα νησιά (με μόνιμα, αλλά και φορητά συστήματα ανακύκλωσης των εν λόγω προϊόντων).

 Εν συνεχεία η διαχείριση των απορριμμάτων στο Νότιο Αιγαίο, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα στα νησιά και η αναγκαιότητα αξιοποίησης στο έπακρον της ανακύκλωσης και της λιπασματοποίησης (κομποστοποίησης), οι σύγχρονες και οικολογικές μέθοδοι εντοπισμού μετάλλων, υδρογονανθράκων, πετρελαίου και λοιπών πόρων σε μεγάλα βάθη με μικρότερο κόστος και πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από την κλασσική μέθοδο (σεισμική ανίχνευση), τα πρωτοπόρα βυθιζόμενα συστήματα ιχθυοκαλλιεργειών ανοικτής θάλασσας με την υποστήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο καθαρισμός επιφανειών, η αποξείδωση μετάλλων, η προστασία οπλισμού κτιρίων από διάβρωση με επιφανειακή επέμβαση (σε πολλά νησιά αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα από αυτό το φαινόμενο).

 Τέθηκαν ζητήματα για τη διαχείριση του ευαίσθητου περιβάλλοντος των νησιών μας, για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια, καθώς και για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, της λεγόμενης «Πράσινης Τεχνολογίας», όπου υπάρχει πρόσφορο πεδίο για επενδύσεις. Ενημερωθήκαμε για σύγχρονες και πρωτοποριακές μεθόδους επεξεργασίας-καθαρισμού αστικών λυμάτων με τη χρήση βακτηρίων και ημιπερατών μεμβρανών, για την εξελικτική πορεία μιας μικρής ελληνικής οικογενειακής επιχείρησης, που αξιοποίησε την καινοτομία, τις φυσικές πρώτες ύλες (όπως η προπόλη) και σήμερα έχει μεγάλη δυναμική και «οικολογική νοημοσύνη», με αποτέλεσμα να αποτελεί λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση και για τα καινοτόμα μηχανήματα εκσκαφής ορυγμάτων (συμπιεσμένων εδαφών) για την εγκατάσταση σωλήνων και καλωδίων χωρίς τις κλασσικές οχλούσες, υψηλού κόστους και χρονοβόρες εκσκαφές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η παρουσίαση προγράμματος ενεργειακής αυτονομίας σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Τέλος παρουσιάστηκε το μεγάλο πρόβλημα από τους διοικητικούς φραγμούς, που έχουν σχέση με τη συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας, όπως οι τελωνιακές διαδικασίες, οι φορολογικές επιβαρύνσεις και λοιπά. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι «υπάρχει περιτοίχιση μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ακολουθία με την Ελλάδα».

Εν κατακλείδι από αυτό το Συνέδριο θα πρέπει να δημιουργηθούν δεσμοί μόνιμης συνεργασία.   

Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού

Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος

και Χωρικού Σχεδιασμού,

κ. Γεώργιος Ν. Μακρυωνίτης


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!