Κορυφώνεται η κόντρα Ισπανίας-Βρετανίας για το Γιβραλτάρ

Διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου φαίνεται ότι παίρνει η διένεξη Βρετανίας- Ισπανίας για το Γιβραλτάρ.


Η ένταση αναζωπυρώθηκε στα τέλη Ιουλίου, όταν οι αρχές του Γιβραλτάρ (που αποτελεί βρετανική αποικία τα τελευταία 300 χρόνια) δημιούργησαν έναν τεχνητό ύφαλο και η Ισπανία διαμαρτυρήθηκε ότι η δημιουργία του θα εμποδίζει τα αλιευτικά της σκάφη.

Η Μαδρίτη επέβαλε στη συνέχεια αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα με το Γιβραλτάρ, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις για χιλιάδες τουρίστες και ντόπιους. Επίσης προέβαλε την ιδέα να επιβάλει έναν νέο δασμό στα σύνορα, όπως και να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα αεροπλάνα που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο αυτού του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους.

Παρά τη δυσαρέσκεια του Λονδίνου, Μαδρίτη φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει τους ελέγχους ενώ σήμερα η Βρετανία ανακοίνωσε ότι εξετάζει την πιθανότητα προσφυγής για την άσκηση ποινικής δίωξης στην Ισπανία.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, οι έλεγχοι αυτοί, οι οποίοι προκαλούν τεράστιες ουρές αναμονής στην μεθόριο, "έχουν πολιτικά κίνητρα και είναι εντελώς δυσανάλογοι".

"Τώρα εξετάζουμε ποιες νομικές οδοί ανοίγονται μπροστά μας",δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και πρόσθεσε ότι , επειδή "θα είναι ένα άνευ προηγουμένου διάβημα, θέλουμε να το εξετάσουμε με προσοχή προτού πάρουμε την απόφαση για άσκηση δίωξης", πρόσθεσε.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις αυτές, το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ισπανία "δεν θα ανακαλέσει" την απόφασή της για τους ελέγχους στα σύνορα με το Γιβραλτάρ.

"Αυτό που λέμε, είναι ότι τα μέτρα, οι έλεγχοί μας, είναι νόμιμοι και προσήκοντες. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε βάσει της Σένγκεν", σημείωσε εκπρόσωπος του υπουργείου και υπογράμμισε: "Δεν θα ανακαλέσουμε".

Η Μαδρίτη υποστηρίζει ότι οι έλεγχοι αυτοί στα σύνορα είναι υποχρεωτικοί, καθώς το Γιβραλτάρ, όπως η Βρετανία, δεν ανήκουν στην ζώνη Σένγκεν, και σημειώνει ότι είναι απαραίτητοι για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Η Ισπανία είχε ανακοινώσει και αυτή το Σαββατοκύριακο ότι εξετάζει την πιθανότητα να φέρει το ζήτημα αυτό ενώπιον του ΟΗΕ ή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

www.newsbomb.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!