Ιαπωνία: Μήνυση στη δημόσια τηλεόραση για υπερβολική χρήση... αγγλικών

Στο επίκεντρο αντιδράσεων βρίσκεται το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK της Ιαπωνίας καθώς πολλοί ηλικιωμένοι τηλεθεατές δηλώνουν ενοχλημένοι από τη χρήση αγγλικών λέξεων αντί για τις αντίστοιχες ιαπωνικές.


Η ενόχληση έφτασε και στις δικαστικές αίθουσες όταν ένας δυσαρεστημένος τηλεθεατής κατέθεσε αγωγή κατηγορώντας το δίκτυο ότι η εκτεταμένη χρήση λέξεων προερχόμενων από τα αγγλικά του προκάλεσε «ψυχική οδύνη».

Ο άνδρας, με το όνομα Hoji Takahashi, ο οποίος υποστηρίζει ότι αντιπροσωπεύει μια ομάδα πίεσης για την προστασία της ιαπωνικής γλώσσας, διεκδικεί αποζημίωση ύψους 1,42 εκατ. γιεν (περίπου 11.000 ευρώ) από το ΝΗΚ.

Στην αγωγή του ο Takahashi υποστηρίζει ότι η συστηματική χρήση των αγγλικών λέξεων στα ενημερωτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα του καναλιού του έχουν προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία ενώ κατηγορεί το NHK ότι αδιαφορεί για την ευθύνη που έχει απέναντι στην ιαπωνική γλώσσα.
Ανάμεσα στις λέξεις που ενόχλησαν ιδιαίτερα τον ενάγοντα ήταν οι λέξεις kea (care, φροντίδα), toraburu (trouble, μπελάς), risuku (risk, ρίσκο) και shisutemu (σύστημα) ενώ επισήμανε τη συχνή προτίμηση λέξεων προερχόμενων από τα αγγλικά στους τίτλους των προγραμμάτων του καναλιού.

Στην αγωγή του, ο 71χρονος υποστηρίζει, επίσης, ότι πολλοί ηλικιωμένοι τηλεθεατές αντιμετωπίζουν με μεγάλη αμηχανία τις επιλογές του καναλιού.

«Επικοινώνησα με το NHK για να παραπονεθώ γι' αυτό, όμως δεν έλαβα καμία απάντηση και έτσι αποφάσισα να πάω το θέμα στο δικαστήριο», δήλωσε ο Takahashi στο Kyodo News. «Ζητώ από τη δημόσια τηλεόραση να λαμβάνει υπόψη της τους μεγαλύτερους σε ηλικία τηλεθεατές όταν σχεδιάζει το πρόγραμμά της».

Πηγή: Guardian/ imerisia.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!