Κίνδυνος αεροπειρατείας μέσω....smartphone

Ένας υπάλληλος της εταιρείας παροχής ασφαλείας πληροφοριακών συστημάτων 48bits, ο Hugo Teso, ισχυρίζεται ότι με μια εφαρμογή που ανέπτυξε ο ίδιος μπορεί να ελέγξει το ύψος, την ταχύτητα

και την κατεύθυνση επιβατικών αεροπλάνων μέσω αποστολής ραδιοσημάτων από κινητό smartphone.

Έχοντας αγοράσει, από το eBay, υπολογιστές και λειτουργικά συστήματα παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στα αεροπλάνα των αεροπορικών εταιρειών, κατάφερε και έφτιαξε μέσα σε 3 χρόνια κώδικα που μπορεί και παρακάμπτει τις εντολές που δίνονται από το πιλοτήριο, όπως ανέφερε ο ίδιος στο συνέδριο ασφαλείας πληροφοριακών συστημάτων "Hack in The Box" στο Άμστερνταμ.

Η εφαρμογή, την οποία ονόμασε PlaneSploit, μπορεί να "τρέξει" στο λειτουργικό σύστημα Android το οποίο είναι εγκατεστημένο στα smartphones της Samsung, της HTC, της Sony κ.α.

Ο Peso, ο οποίος έχει και πτυχίο πιλότου, ανακάλυψε αδυναμίες στο σύστημα επικοινωνιών μεταξύ του αεροσκάφους και του εδάφους (ACARS) και στο σύστημα ραντάρ (ADS-B). Εκμεταλλευόμενος έτσι αυτές τις αδυναμίες μπορεί να πάρει υπό τον έλεγχό του το αεροσκάφος όπως ο ίδιος είπε.

Η EASA, πάντως, καθησύχασε ανακοινώνοντας ότι οι δοκιμές του Peso έγιναν σε εκπαιδευτικό simulator και οχι σε πραγματικές συνθήκες δικαιολογώντας ότι τα λειτουργικά συστήματα που είναι εγκατεστημένα στα αεροπλάνα διαφέρουν από αυτά των προσομειωτών πτήσεων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!