Και όμως οι αστακοί τσουρουφλίζονται και πονάνε όταν τους μαγειρεύουμε

Έχετε μαγειρέψει ποτέ αστακό; Τον έχετε δει να προσπαθεί να βγει από την κατσαρόλα; Έχετε ακούσει (όπως πολλοί λένε) την στριγκλιά που κάνει;

 Πέρα από κάθε πλάκα, το θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ πολλών ανθρώπων αλλά και της επιστημονικής κοινότητας. Οι αστακοί όταν τους βάζουμε στην κατσαρόλα και τους βράζουμε ζωντανούς, πονάνε; Νιώθουν το απίστευτο κάψιμο του βραστού νερού; Η μέχρι τώρα επικρατούσα άποψη, ήταν ότι οι αστακοί, αλλά και τα καβούρια και οι καραβίδες, δεν πονάνε. Είναι όμως τα πράγματα έτσι...;

Μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων θεωρεί ότι τα μαλακόστρακα, όπως τα καβούρια, οι γαρίδες, οι αστακοί, οι καραβίδες, νιώθουν τον πόνο. Οι επιστήμονες μάλιστα ζητούν από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, να θεσπίσουν κανονισμούς σχετικά με το βράσιμο των συγκεκριμένων ζώων, προκειμένου εκείνα να μην τυραννιούνται.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό πειραματικής βιολογίας "Journal of Experimental Biology" και οι διαπιστώσεις της ομάδας του καθηγητή Μπομπ Έλγουντ της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ, ήταν συγκλονιστικές. Οι επιστήμονες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα μαλακόστρακα νιώθουν πόνο, έκαναν πειράματα με καβούρια, τα οποία υπέβαλαν σε μικρά ηλεκτρικά σοκ. Τα καβούρια όχι μόνο αντιδρούσαν στις ηλεκτρικές εκκενώσεις, αλλά στη συνέχεια προσπαθούσαν να αποφύγουν τα ηλεκτροσόκ, και όταν η αγκίδα τα πλησίαζε, έσπευδαν να κρυφτούν όπου μπορούσαν .

Η ίδια ερευνητική ομάδα, κατά το παρελθόν είχε κάνει παρόμοια πειράματα σε γαρίδες και τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς τα ίδια. Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι η μελέτη του πόνου σε διάφορα είδη όπως τα μαλακόστρακα, δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά τελικά κατάφεραν να διαπιστώσουν ότι και αυτά τα είδη πραγματικά πονάνε.

Αυτή τη στιγμή στην Αγγλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), αναγνωρίζεται ότι μόνο τα ψάρια μπορούν να νιώσουν πόνο, ενώ για τα μαλακόστρακα  δεν υπάρχει ανάλογη παραδοχή.

«Από φιλοσοφική άποψη είναι αδύνατο να αποδείξει κανείς με απόλυτο τρόπο ότι ένα ζώο νιώθει πόνο. Όμως υπάρχουν διάφορα κριτήρια που δείχνουν αν βιώνεται ή όχι πόνος. Δεν ξέρω τι γίνεται στο μυαλό ενός καβουριού. Όμως αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η όλη συμπεριφορά του ξεπερνά το απλό αντανακλαστικό και ταιριάζει με όλα τα κριτήρια του πόνου», σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Έλγουντ. Ό ίδιος τόνισε μάλιστα, ότι η ομάδα του, θα αναζητήσει νέες αποδείξεις για τον πόνο που βιώνουν οι αστακοί, οι καραβίδες, τα καβούρια και οι γαρίδες, ψάχνοντας για ορμονικές και άλλες βιοχημικές αλλαγές στα μαλακόστρακα εξαιτίας του στρες που βιώνουν, όταν πονάνε.

 
iatropedia.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!