Γερμανία: Πράσινο φως στον ESM από το Συνταγματικό Δικαστήριο

Το πράσινο φως για την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Δημοσιονομικού Συμφώνου της Ε.Ε. έδωσε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απορρίπτοντας τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί για να εμποδίσουν την υλοποίηση του μόνιμου ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης.


Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καρλσρούης ενέκρινε τη συμμετοχή της Γερμανίας στα κεφάλαια του ESM, ωστόσο οι δικαστές επέβαλαν σειρά όρων και προϋποθέσεων προκειμένου ο μηχανισμός να παραμένει εντός των ορίων που επιβάλει το γερμανικό σύνταγμα.

Μεταξύ άλλων το Δικαστήριο επέβαλε όριο 190 δισ. ευρώ στις υποχρεώσεις που μπορεί να αναλάβει η Γερμανία εκτός και εάν το γερμανικό κοινοβούλιο αποφασίσει να διαθέσει και επιπλέον κονδύλια.

Ανακοίνωσε επίσης ότι οι αποφάσεις του ESM θα πρέπει να υποβάλλονται και στα δύο σώματα του γερμανικού κοινοβουλίου απορρίπτοντας την ρήτρα εμπιστευτικότητας στη συνθήκη του μηχανισμού.

Το Δικαστήριο απέρριψε έξι προσφυγές που επιδίωκαν την προσωρινή αναστολή της επικύρωσης του ESM και του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου για τη νομιμότητα του ESM και του Δημοσιονομικού Συμφώνου θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές σημειώνουν πάντως ότι η σημερινή απόρριψη των προσφυγών ουσιαστικά στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για την ουσία της τελικής απόφασης.

Το Δικαστήριο ανακοίνωσε παράλληλα ότι δεν έλαβε κάποια απόφαση για το εάν οι αγορές κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας θα συνιστούσε παραβίαση της συνθήκης του ESM.

Η εξέταση του νέου προγράμματος της ΕΚΤ για τις αγορές ομολόγων (Outright Monetary Transactions) θα περιλαμβάνεται στην τελική απόφαση του Δικαστηρίου.

Ωστόσο, το Δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ερμηνείες της συνθήκης του ESM που θα επιτρέπουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό να δανείζεται απευθείας από την ΕΚΤ.

Ο ESM θα αποτελεί τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης με πόρους ύψους 500 δισ. ευρώ για τη διάσωση των υπερχρεωμένων κρατών που χάνουν την πρόσβαση στις αγορές.

Πηγή:www.capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!