Αποφάσεις-ανάσα για την Ευρώπη στη Σύνοδο Κορυφής

Μπορεί η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ να έφυγε για τις Βρυξέλλες έχοντας στη βαλίτσα της μόνο «nein», το ιταλο-ισπανικό «τείχος» που υψώθηκε την ανάγκασε να οπισθοχωρήσει


και να συμφωνήσει τελικά σε ένα πρόγραμμα μέτρων για την ανάπτυξη, ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά μετά την αρχή της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, που  η κινητήριος δύναμη της ένωσης κάνει ένα βήμα πίσω και σταματάει να μιλάει μόνο για λιτότητα, εντάσσοντας στο πρόγραμμα την ανάπτυξη. Μέτρα που ο Νότος ζητούσε εδώ και καιρό.

Νίκη Ραχόι-Μόντι

Η εμπλοκή που παρουσίασαν στις διαβουλεύσεις για το δημοσιονομικό σύμφωνο, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι και ο Ιταλός ομόλογός του Μάριο Μόντι, ήταν ουσιαστικά η αιτία για να ανοίξει ο δρόμος για το πακέτο των 120 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η Ισπανία κατάφερε να αλλάξει τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και η Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της.  Λύσεις που αρχικά η Γερμανίδα Καγκελάριος είχα κατηγορηματικά αρνηθεί.

Τα οφέλη για την Ελλάδα

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η χώρας μας θα μπορούσε να ωφεληθεί σε περίπτωση που βρεθεί σε μια ανάλογη θέση με εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς τότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για εμάς η ίδια λύση.

«Αν η Ελλάδα μπορέσει να βρεθεί σε μια ανάλογη θέση με εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας, τότε βέβαια η λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα», είπε.

Mείωση κρατικού χρέους

Εκτός αυτού όμως η Ελλάδα πέραν από την επιμήκυνση του προγράμματος για τουλάχιστον 2 χρόνια, θα πρέπει από την πλευρά της να ζητήσει διαχωρισμό των κεφαλαίων που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Επίσης τα κεφάλαια για την στήριξη των ελληνικών τραπεζών, θα πρέπει να ενταχθούν στην ίδια διαδικασία που ισχύει για τις ισπανικές και τις ιταλικές τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνικές τράπεζες θα στηριχθούν απευθείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, χωρίς τα κεφάλαια να εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Είναι μια εξέλιξη την οποία η νέα κυβέρνηση θεωρεί ως ευκαιρία για μείωση του κρατικού χρέους. Ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς θεωρεί αναγκαίο και το έγραψε στην επιστολή που έστειλε στις Βρυξέλλες,  να υπάρξουν τροποποιήσεις στην πολιτική των Μνημονίων ώστε οι μεταρρυθμίσεις να έχουν αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι τα νέα στοιχεία από την Σύνοδο είναι «κρίσιμα και χρήσιμα», τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε «ένα κρίσιμο momentum στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη».
 
newsbomb.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!