Μην δουλεύετε πάνω από 40 ώρες τη βδομάδα λένε οι ειδικοί

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η βιομηχανία κατασκευής αυτοκινήτων εταιρεία Ford έκανε πολλούς ελέγχους και πειραματίστηκε για να μπορέσει να καταλήξει στον αριθμό ωρών εργασίας που μεγιστοποιούν την παραγωγικότητα.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το «γλυκό σημείο», όπως το ονόμασαν, είναι οι 40 ώρες την εβδομάδα.

Το να δουλεύει κάποιος περισσότερο από 40 ώρες εβδομαδιαίως, κατέληξαν, μπορεί να αποδειχθεί αποδοτικό αλλά μόνο για δύο με τρεις εβδομάδες, αφού μετά διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι γίνονται ευερέθιστοι, νυστάζουν, δεν έχουν κέφι και κυρίως ενέργεια για να δουλεύουν αποδοτικά.

Κι αν -διαβάζοντας το άρθρο- νιώθετε πως ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, τότε, πράγματι εργάζεστε περισσότερο από όσο θα έπρεπε –βάσει ερευνών και από άποψη υγείας- και μάλλον θα χρησίμευε να προσπαθούσατε να τις μειώσετε.

Σύμφωνα με όλες τις αξιόπιστες έρευνες, η εργασία πέραν των 40 ωρών εβδομαδιαίως μειώνει την παραγωγικότητα.

Κι αν πολλοί εργαζόμενοι πιστεύετε ότι είστε καλύτεροι από τους λιγότερο «αφοσιωμένους» συναδέλφους σας επειδή είστε αυτοί που θα σβήσετε τα φώτα στον εργασιακό σας χώρο τα βράδια, πλανάστε πλάνην  οικτράν.

Φυσικά, στην όλη ιστορία είναι εντελώς λανθασμένη και η στάση όσων εργοδοτών πιέζουν για πολύωρη εργασία και επαινούν όσους τα... καταφέρνουν. Βέβαια, προφανώς δεν γνωρίζουν -ούτε στο ελάχιστο- πως στην δούλεψή τους έχουν αποκαμωμένους, και όχι παραγωγικούς εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Όσο –και εάν κι εφόσον- η παραγωγικότητα μειώνεται, τόσο εκείνοι πιέζουν για περισσότερη εργασία και ούτω καθεξής.

Η συνταγή των 40 ωρών εργασίας την εβδομάδα, εφαρμόζεται κυρίως στην Ευρώπη, παρά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ούτε λόγος για τις ασιατικές χώρες όπου οι εργαζόμενοι κοιμούνται και ξυπνούν... δουλεύοντας. Υπάρχουν και χώρες όπως το Πακιστάν, η Ταϋλάνδη και η Νότια Κορέα όπου η επικρατούσα άποψη είναι ότι η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών οφείλεται στις ατέλειωτες ώρες εργασίας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο σε 6 από τις 10 πιο παραγωγικές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν η εβδομαδιαία εργασία να διαρκεί πάνω από 48 ώρες. Πρόκειται για τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Στην Ελλάδα -στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον- ούτε λόγος για το 40ωρο. Ιδίως στη σημερινή εποχή, στις περισσότερες επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι συμφωνούν να εργάζονται περισσότερο χρόνο απ' ότι επισήμως δηλώνεται, με το αιτιολογικό πως έτσι οι επιχειρήσεις γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές.

Σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ το σύνηθες είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν περίπου 50 με 60 ώρες την εβδομάδα.

Οι ειδικοί λένε ότι, στην εποχή που ζούμε, τα όρια πρέπει να γίνουν πολύ πιο ευδιάκριτα. Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του περιοδικού TIME, αν οι διοικήσεις εταιρειών, ειδικά στις ΗΠΑ, φέρονταν λίγο πιο έξυπνα, θα άφηναν τους υπαλλήλους τους να ξεκουράζονται τα Σαββατοκύριακα και δεν θα τους απειλούσαν με τη φράση, «αν δεν έρθεις το Σάββατο, μην κάνεις τον κόπο να ξαναπεράσεις τη Δευτέρα». Κι αυτό διότι όταν γίνει κατανοητή ξανά η ανθρώπινη ανάγκη για.... «switch off» και ξεκούραση, τότε μόνο η παραγωγικότητα θα αυξηθεί και θα σταματήσει ο πολλαπλασιασμός του λεγόμενου συνδρόμου "burn out".

protothema.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!