Ολάντ ή Σαρκοζί; Ιδού η απορία – Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας

Άνοιξαν στις 8.00 τοπική ώρα (9.00 ώρα Ελλάδος) οι κάλπες στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με κύριους αντιπάλους τον Νικολά Σαρκοζί και το φαβορί για τη νίκη, τον σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανσουά Ολάντ, που εκτός απρόοπτου θα αναμετρηθούν και στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας), οπότε θα ανακοινωθούν και οι εκτιμήσεις αποτελέσματος των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Συνολικά περίπου 44,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες για να επιλέξουν τους δύο υποψήφιους, από σύνολο δέκα, που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Δύο εβδομάδες αργότερα θα επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας.

Ήδη ο υποψήφιος των σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ ψήφισε στις 11:30 ώρα Ελλάδας.

Εδώ και πολλούς μήνες ο Ολάντ εμφανίζεται από τις δημοσκοπήσεις να είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου με 55% των ψήφων κατά μέσο όρο και αναμένεται να ανακηρυχθεί ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας μετά τον Φρανσουά Μιτεράν (1981-1995).

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή εμφάνιζαν τον Ολάντ να έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Σαρκοζί και στον πρώτο γύρο με 28% έναντι 26%.

Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν φαίνεται να κερδίζει στον πρώτο γύρο ποσοστό 14% με 17% και θα αναμετρηθεί για την τρίτη θέση με τον υποψήφιο της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ακολουθούν ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού με ποσοστό 11%, ενώ η υποψήφια των Οικολόγων Εύα Ζολί, ο εθνικιστής δεξιός Νικολά Ντιπόν-Ενιάν και οι δύο υποψήφιοι της άκρας αριστεράς Φιλίπ Πουτού και Ναταλί Αρτό, αλλά και ο υπεραμυνόμενος της παγκόσμιας ολιγαρχίας Ζακ Σεμινάντ φαίνεται να κερδίζουν ποσοστό μικρότερο του 3%.

Πάντως οι αναλυτές προειδοποιούν για το μεγάλο ποσοστό αποχής, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει βάσει κάποιων δημοσκοπήσεων το 25%, απόδειξη της δυσπιστίας ενός ποσοστού των Γάλλων απέναντι στους πολιτικούς, τους οποίους δεν θεωρούν ικανούς να διαχειριστούν την οικονομική κρίση.

Μπαίνει στο ευρω-τραπέζι το «ελληνικό ζήτημα»

Οι λέξεις-κλειδί της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Ολάντ, η επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, η ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας του δίνουν τον αέρα της νίκης, αλλά ανοίγουν ένα κρίσιμο μέτωπο με τον άλλο πυλώνα της ευρωπαϊκής ισορροπίας, τη Γερμανία

Το προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Ολάντ είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο, καθώς προβλέπει 3% έλλειμμα και 1,7% ρυθμό ανάπτυξης το 2013 με προοπτική το έλλειμμα να μηδενιστεί το 2017 και να επιτευχθεί την ίδια χρονιά ανάπτυξη 2 - 2,25% του ΑΕΠ. Θα επιβληθούν φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και αύξηση της φορολογικής κλίμακας για τα μεγάλα εισοδήματα και τις επιχειρήσεις.

Σε μια αριστερή στροφή, ο κ. Ολάντ υπόσχεται αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 20 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, συνταξιοδότηση στα 60 έτη, πρόσληψη 60.000 εκπαιδευτικών και 5.000 αστυνομικών και πρόσληψη 150.000 νέων σε θέσεις επιδοτούμενες από το κράτος.

Η δέσμευση για επιβολή φόρου 75% σε εισοδήματα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ αντιμετωπίζεται ακόμη και ειρωνικά από πολλούς σχολιαστές, καθώς, όπως επισημαίνουν, οι πραγματικά πλούσιοι έχουν ήδη φροντίσει να διασφαλίσουν τα χρήματά τους και αυτό που θα πληγεί είναι μόνο το γαλλικό... ποδόσφαιρο. Φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τον προπονητή της Παρί Σεν-Ζερμέν, Κ. Αντσελότι, και τον Αργεντινό ποδοσφαιριστή Χ. Παστόρ, των οποίων το «μηνιάτικο» ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ και προφανώς θα αναζητήσουν την τύχη τους σε πρωταθλήματα άλλων χωρών...
Η αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα του προγράμματος που εφαρμόζεται από την τρόικα στην Ελλάδα αποτελεί ένα ισχυρό προεκλογικό επιχείρημα για τον κ. Ολάντ, ώστε να αμφισβητήσει ο ίδιος το μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης που έχει επιβάλει ο άξονας Μέρκελ-Σαρκοζί.

Αυτό προσδίδει όμως ένα σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο στην Αθήνα, καθώς πλέον δεν θα είναι απομονωμένη η Ελλάδα, επιδιώκοντας την επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος προσαρμογής αλλά και αυτής ακόμη της δανειακής σύμβασης.

Ενδεχόμενη νίκη του κ. Ολάντ στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας δεν πρόκειται βεβαίως, όπως δηλώνουν αρμόδιες πηγές, να λύσει αυτομάτως το ελληνικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να διαμορφώσει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών, ώστε να προσφερθεί στην Ελλάδα περισσότερος χώρος για να «αναπνεύσει».

newsit.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!