Στο σφυρί αρχαία ελληνικά χρυσά υπόπτου προελεύσεως...

Χρυσό στεφάνι με φύλλα μυρτιάς, ελληνικής καταγωγής _όπως άλλωστε αναφέρεται σχετικά_ πλην όμως άγνωστης προέλευσης πρόκειται να δημοπρατηθεί στο Λονδίνο στις 26 Απριλίου από τον οίκο Christie's, μαζί με πολλά ακόμη αρχαία ελληνικά και βυζαντινά χρυσά κοσμήματα, το πλήθος των οποίων εμφανίζεται ότι προέρχεται από ιδιωτικές συλλογές.

Πράγμα που σημαίνει, για τους έχοντες γνώση από εμπόριο αρχαιοτήτων -όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Βήματος- ότι ουσιαστικά η προέλευσή τους μπορεί να είναι ύποπτη, καθώς δεν υπάρχει καμία άλλη αναφορά για το πώς και ο γιατί κατέληξε στον συγκεκριμένο κάθε φορά κάτοχο.

Το στεφάνι χρονολογείται στην Ελληνιστική εποχή (3ος - 2ος π. Χ. αιώνας) όπως και τα περισσότερα από τα άλλα κοσμήματα ενώ η τιμή αναφοράς είναι μεταξύ των 100.000 και 150.000 λιρών, ήτοι ως τις 180.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την περιγραφή που αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οίκου το στεφάνι έχει διάμετρο 21 εκατοστά και αποτελείται από τέσσερα μέρη ενώ τα φύλλα και οι καρποί μυρτιάς στερεώνονται σε πολύ λεπτά στελέχη. Ενδιαφέρον εξάλλου έχει το γεγονός ότι κάποιοι έχουν προσθέσει ένα κούμπωμα στα άκρα του.

Σύμφωνα με το ιστορικό που παραθέτουν οι Christie;s, ο οίκος το αγόρασε πριν από το 1987 από κάποιον βρετανό αριστοκράτη αντί 15.400 λιρών, ενώ αναφέρεται επίσης ότι βρισκόταν στο Hever Castle και εν τέλει σε ιδιωτική, ελβετική συλλογή. Ας σημειωθεί όμως, ότι αυτή η τελευταία αναφορά είναι το καμπανάκι που κτυπά για πιθανή ύποπτη προέλευση καθώς η Ελβετία, λόγω της λεγόμενης «ελεύθερης ζώνης» των τελωνείων της αποτελεί το βασικό προορισμό παρανόμως διακινουμένων αρχαιοτήτων και από την Ελλάδα.

Μεταξύ των άλλων ελληνικών αρχαιοτήτων που πρόκειται να δημοπρατηθούν, υπάρχουν χρυσά βραχιόλια (το ακριβότερο προς 80.000 - 100.000 λίρες), σκουλαρίκια, ένα χρυσό κολιέ (25.000 - 35.000 λίρες), ηράκλειο άμα (40.000 - 60.000 λίρες), ορισμένα εκπληκτικά γυάλινα αγγεία κ. α. Ενδιαφέροντα είναι και τα βυζαντινά κοσμήματα κυρίως σκουλαρίκια και δακτυλίδια αλλά και βραχιόλια (5ος-6ος αιώνας μ. Χ.) με σταυρό και την ελληνική επιγραφή «Εκείνος που ζει με τη βοήθεια του Υψίστου» (40.000 - 60.000 λίρες).

Στην ίδια δημοπρασία εξάλλου βγαίνουν και τα αντικείμενα της ιδιωτικής Συλλογής Groppi, που αποτελείται κυρίως από αιγυπτιακές αρχαιότητες, πλην όμως υπάρχουν και ελληνικά όπως ο μελανόμορφος κορινθιακός κρατήρας (550.000 λίρες), μινωικά και μυκηναϊκά αντικείμενα κ.ά.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!