Ιαπωνία: Ενας χρόνος μετά την καταστροφή

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η ζωή σταμάτησε στις 14:46' τοπική ώρα (07:46' ώρα Ελλάδος) ακριβώς τη στιγμή που ένας ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 9 βαθμών συγκλόνισε τη βορειοανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου του 2011 καλύπτοντας με κύματα αρκετών δεκάδων μέτρων την ακτή.

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς ακινητοποιήθηκαν και ένα λεπτό σιγής τηρήθηκε στα εμπορικά σημεία του Τόκιο και των μεγάλων πόλεων στη μνήμη των 19.000 νεκρών και αγνοουμένων.

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο, ο οποίος πρόσφατα βγήκε από το νοσοκομείο ύστερα από μια επέμβαση στην καρδιά και ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα θα εκφωνήσουν ομιλίες σε μια τελετή στο Εθνικό Θέατρο του Τόκιο η οποία θα αναμεταδοθεί από την τηλεόραση.

Αντιπυρηνικοί ακτιβιστές έχουν οργανώσει διαδηλώσεις στο Τόκιο, στην πόλη της Φουκουσίμα και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, ενώ στις πληγείσες περιοχές οι επιζήσαντες θα ανάψουν χιλιάδες κεριά για να τιμήσουν τα θύματα της καταστροφής.

Στο λιμάνι Ισινομάκι, το οποίο επλήγη από ένα τεράστιο παλιρροιακό κύμα μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων μοίρασαν λουλούδια στις οικογένειες των θυμάτων προκειμένου αυτές να τα αφήσουν σήμερα στα μνήματα των δικών τους ανθρώπων.

Σε μια επιστολή που δημοσίευσε στο χθεσινό της φύλλο η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, ο πρωθυπουργός Νόντα τονίζει ότι η τραγωδία της 11ης Μαρτίου σφράγισε τη μνήμη του έθνους.

"Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας που χάθηκαν στην καταστροφή", γράφει.

"Ούτε θα ξεχάσουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη που δέχθηκε η Ιαπωνία από το εξωτερικό. Γι αυτό νιώθουμε βαθιά υποχρεωμένοι και πάντα ευγνώμονες".

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να επισπευθεί η ανοικοδόμηση στις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές, να αποψιλωθεί το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, να καθαριστούν τα εδάφη που μολύνθηκαν από τη ραδιενέργεια και η ιαπωνική οικονομία να ανακάμψει.

Ωστόσο για τις οικογένειες 3.200 αγνοουμένων, επιτακτική προτεραιότητα παραμένει να βρεθούν οι σοροί των δικών τους και να αναπαυθούν εν ειρήνη.

Στη νομαρχία Ιουάτε όπου τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι, 300 αστυνομικοί και 80 μεθοριακοί φρουροί έχουν κινητοποιηθεί για μια νέα επιχείρηση ελέγχου κατά μήκος της ακτής.

Στη γειτονική νομαρχία της Φουκουσίμα εκατοντάδες αστυνομικοί και εθελοντές επί δύο ημέρες πραγματοποιούν έρευνες για τον εντοπισμό των σορών τουλάχιστον 200 ανθρώπων. Οι σοροί μπορεί να βρίσκονται εντός της απαγορευμένης ζώνης των 20 χλμ. γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, αφότου δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πάντα για να γλιτώσουν από τη ραδιενέργεια.

Στο Νιχονματσού, η 71χρονη Γιοσίκο Κάνο η οποία διαμένει σε ένα προσωρινό κατάλυμα από τότε που εγκατέλειψε το σπίτι της στη μολυσμένη από ραδιενέργεια πόλη Ναμιέ, προσεύχεται σήμερα για τη μνήμη των θυμάτων.

"Ήταν μια χρονιά φόβου και αγωνίας... πριν από ένα χρόνο, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα βρισκόμουν εδώ. Η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να μην τελειώσω τη ζωή μου εδώ".

newsit.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!