Ναυάγιο στη Σύνοδο - “Όχι” στα σχέδια από τους Βρετανούς,ψάχνουν τώρα συμφωνία μόνο για τις 17 χώρες

- Σαρκοζί: απαράδεκτοι οι όροι των Βρετανών
- 17+6 "πρόθυμοι" συμφώνησαν, σε περιπέτειες το ευρώ
- "Τελεσίγραφο" στις αδύναμες χώρες να πουν "ναι" θέλουν δεν θέλουν
- Νωρίτερα ο μηχανισμός, αλλά προτείνονται μέτρα-φωτιά για τις χώρες με μεγάλο έλλειμμα

Επί δέκα ώρες συζητούσαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μην καταφέρουν τελικά να πάρουν μια απόφαση που θα δώσει απάντηση στην κρίση χρέους αλλά και στις αγορές που περιμένουν στη γωνία.

Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, οι ηγέτες κατάφεραν να συμφωνήσιυν στον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου για το μέγεθος του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, το ESM, το οποίο θα περιορίζεται σε 500 δισ. ευρώ.

Όμως το ποσό αυτό θα επανεξεταστεί το Ιούλιο του επόμενου έτους, όταν ο ESM αναμένεται να τεθεί σε ισχύ.
Συμφώνησαν να διερευνήσουν την ιδέα της παροχής διμερών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 200 €, για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της Ευρώπης.

Στόχος των συνομιλιών είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο των « 27 », με αλλαγή των Συνθηκών, προκειμένου να εφαρμοστούν αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε "συμφωνία 17 χωρών" της ευρωζώνης, αλλά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσχωρήσουν σε μια τέτοια συμφωνία και όσες ακόμη χώρες το επιθυμούν.

Οι αλλαγές των συνθηκών ωστόσο έπεσαν στον τοίχο που έστησε το Λονδίνο. Το όχι των Βρετανών ουσιαστικά οδήγησε σε ναυάγιο.

Η απάντηση από τη Γερμανία ήταν ... "οκ, θα πάμε μόνοι μας οι 17" και έτσι επί της ουσίας μιλάμε για την πρώτη σοβαρή διάσταση μπροστά στην κρίση που θα έχει άγνωστα αποτελέσματα, σίγουρα όχι προς το καλύτερο...
Όπως είπε μάλιστα ο Νικολά Σαρκοζί, εκτός των Βρετανών Ουγγαρία, Τσεχία και Σουηδία θα περάσουν τη συμφωνία από τα Κοινοβούλια τους, οι υπόλοιποι 23 φαίνεται πως είπαν το "ναι"

Η Γερμανία επιμένει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να κατοχυρωθεί μέσω των κοινοτικών συνθηκών.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μετέχει στις συζητήσεις των « 27 » στις Βρυξέλλες, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η διασφάλιση της αυστηρής πειθαρχίας στη ζώνη του ευρώ, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει τα ομόλογα των αδύναμων χωρών στη δευτερογενή αγορά.

Με αυτόν τον τρόπο ασκείται πίεση στις αδύναμες χώρες να πουν το "ναι" στο γαλλογερμανικό σχέδιο θέλουν δεν θέλουν
Προς το παρόν η πρόταση του Προέδρου της Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός συστήματος ευρωομολόγων, « σε βάθος χρόνου », μάλλον πάει περίπατο.

Έλλειμμα ως 0,5% αν υπάρχει χρέος άνω του 60%

Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο συμπερασμάτων προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη της Ενωσης θα πρέπει να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με έλλειμμα που δεν θα ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ.

Η επιβολή των κυρώσεων στα απείθαρχα κράτη θα αποφασίζεται με ειδική πλειοψηφία. Προβλέπεται μάλιστα ότι δεν θα είναι δυνατό μία χώρα να αποφύγει τις κυρώσεις, παρά μόνο εάν την στηρίξουν τα τρία τέταρτα των άλλων χωρών μελών, δηλαδή πάνω από 20 χώρες.

"Οι προϋπολογισμοί οφείλουν κατ' αρχάς να είναι ισοσκελισμένοι. Τα κράτη μέλη μπορεί να παρουσιάζουν ελλείμματα μόνο λόγω της επίδρασης του οικονομικού κύκλου ή σε περίπτωση έκτακτων οικονομικών συνθηκών", ανέφερε το προσχέδιο.

Από τον Ιούλιο ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης

Ο ESM, έρχεται έξι μήνες νωρίτερα, από τον Ιούλιο του 2012, αντί για μετά το 2013. Ο μηχανισμός θα έχει στη διάθεσή του κεφάλαια 500 δισ. ευρώ, έναντι των 250 δισ. ευρώ του EFSF.

Θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως τράπεζα, παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εώς τα μέσα του 2013.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ESM θα έχει πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ και θα μπορεί να συμμετέχει απευθείας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε περιπτώσεις ανάγκης μιας έκτακτης χρηματοδότησης από τον ESM, εώς το 2013, η απόφαση θα λαμβάνεται επίσης με ειδική πλειοψηφία.

Οι Γερμανοί πάντως εδώ "πατάνε πόδι", δεν θέλουν να λειτουργεί ο ESM ως τράπεζα και να αγοράζει απευθείας ομόλογα των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.

newsit.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!