«Ευχή και κατάρα η γεωγραφική θέση της Ελλάδας»

«Κατά τη διάρκεια όλης της ιστορίας της, η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ήταν ταυτόχρονα ευχή και κατάρα», αναφέρει το γνωστό Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Αναλύσεων, Stratfor.

«Ευχή γιατί η συγκεκριμένη θέση επέτρεψε στην Ελλάδα να κυριαρχήσει στον "γνωστό Δυτικό Κόσμο", για μία μεγάλη περίοδο της αρχαίας ευρωπαϊκής ιστορίας. Αυτή η γεωγραφική θέση γέννησε τον πρώτο ανώτερο πολιτισμό της Δύσης (την Αθήνα), και παρήγαγε και την πρώτη της αυτοκρατορία (την αρχαία Μακεδονία).

Ωστόσο, η ελληνική γεωγραφία είναι και κατάρα, γιατί η χώρα είναι απομονωμένη σε μία πολύ βραχώδη και σχεδόν αδιάβατη βαλκανική χερσόνησο, που την εξαναγκάζει να στηρίζεται στη θάλασσα της Μεσογείου για εμπορικούς λόγους και για να επικοινωνεί. Αυτό είναι ένα κύριο μειονέκτημα της Ελλάδας, που είχε να συναγωνίζεται με πιο ισχυρούς πολιτισμούς καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ειδικότερα αυτούς που βρίσκονται στη θάλασσα του Μαρμαρά στην ανατολή», σημειώνει το Stratfor.

Κατά τη διάρκεια της πλούσιας ιστορίας της, από την ένδοξη αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η πολιτική γεωγραφία της περιοχής έχει αλλάξει αρκετές φορές.

«Με την πτώση της σοβιετικής απειλής και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, καθώς και τον τερματισμό των μεταγενέστερων πολέμων στα Βαλκάνια, με τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Σερβία, η πολιτική γεωγραφία άλλαξε για ακόμη μία φορά. Αυτή τη φορά η αλλαγή ήταν δυσμενής για την Ελλάδα.

Με τη Δύση να μην ενδιαφέρεται, σε μεγάλο βαθμό, για τις υποθέσεις της περιοχής, η Ελλάδα έχασε το status της ως στρατηγικός σύμμαχος. Και μαζί με το status, η Αθήνα έχασε την πολιτική και οικονομική ενίσχυση, που της επέτρεπε να ξεπερνάει την έλλειψη κεφαλαίων», υπογραμμίζει.

«Αντιμέτωπη με μία γεωγραφία δύσκολη – φτωχό περιβάλλον και μία υπαρξιακή απειλή από την Τουρκία που προκαλεί τον πυρήνα του Αιγαίου - η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή, παρά να καταφύγει στον υπερδανεισμό, καθώς οι δυτικοί πάτρωνες της δεν είχαν πλέον ενδιαφέροντα στην περιοχή», τονίζει το Stratfor.

«Η Ελλάδα πρέπει να βρει έναν τρόπο να γίνει χρήσιμη ξανά, σε μία ή περισσότερες μεγάλες δυνάμεις ή να ενάγει για διαρκής ειρήνη με την Τουρκία, και να αρχίσει να μαθαίνει πως να ζήσει μέσα στα γεωπολιτικά της μέσα», συμπληρώνει.

newsbeast.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!