Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Αιγύπτου

Το κυβερνών ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο στην Αίγυπτο εξετάζει, εάν και κατά πόσον θα αποδεχθεί την παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης που του υποβλήθηκε χθες Κυριακή, μετά τις βίαιες συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ανάμεσα σε αστυνομικούς και....

στρατονόμους και διαδηλωτές, είπε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση σήμερα. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μοχάμεντ Χεγκάζι είπε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες περιστάσεις, που περνά η χώρα την τρέχουσα περίοδο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της πλήρως, έως ότου ληφθεί μια απόφαση σχετικά με την παραίτησή της», όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.

Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες
Το βασικό νεκροτομείο του Καΐρου, στο νοσοκομείο Ζάιναμ, έχει παραλάβει 33 σορούς ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και στις δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας, είπαν ιατρικές πηγές σήμερα, Δευτέρα. Οι πηγές αυτές, που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, είπαν ότι το νεκροτομείο είναι ο κύριος προορισμός των σορών των νεκρών. Κατά τις ίδιες πηγές τα περισσότερα πτώματα φέρουν τραύματα από σφαίρες.

Προηγουμένως το υπουργείο Υγείας είχε αναφέρει πως σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι, περιλαμβανομένων δύο το Σάββατο, ενός στο Κάιρο και ενός στην Αλεξάνδρεια. Οι υπόλοιποι -τουλάχιστον- 20 σκοτώθηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή και σήμερα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.500 τραυματίες.

Στο μεταξύ ο στρατός της Αιγύπτου διέψευσε σήμερα ότι επενέβη στους δρόμους στο κέντρο του Καΐρου για να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ, λέγοντας πως η επιχείρησή του είχε στόχο να προστατευθεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Η αστυνομία και η στρατιωτική αστυνομία ενεπλάκη με τους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και ρόπαλα χθες (Κυριακή) στην πλατεία, τη δεύτερη ημέρα της βίας που μαίνεται ενώ απομένουν ελάχιστες ημέρες ως τις βουλευτικές εκλογές, τις πρώτες μετά την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο. Η εκλογική διαδικασία είναι προγραμματισμένο να αρχίσει την 28η Νοεμβρίου.

"Ο στρατός δεν πήγε στην Ταχρίρ, οι διαδηλωτές πήγαν στο υπουργείο. Οι διαδηλωτές έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν, αλλά έπρεπε να σταθούμε ανάμεσα σε αυτούς και το υπουργείο Εσωτερικών", είπε ο στρατηγός Σαΐντ Αμπάς, βοηθός του επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ένοπλων δυνάμεων.
Ο Αμπάς διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε επίσημα προστασία από το στρατό. Παρόμοια προστασία θα προσφερόταν στους διαδηλωτές στην Ταχρίρ εάν τη ζητούσαν, πρόσθεσε.

"Εάν οι διαδηλωτές θέλουν προστασία από τραμπούκους στην πλατεία, θα στείλουμε δυνάμεις με εντολή να αποκρούσουν κάθε κίνδυνο στην πλατεία", είπε, αναφερόμενος σε "τραμπούκους" που οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι δουλεύουν για λογαριασμό αυτών που αντιτίθενται στους στόχους της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ.

Το υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο βρίσκεται το αρχηγείο της αστυνομίας, που ήταν λαομίσητη για τις σκληρές τακτικές της επί των ημερών του Μουμπάρακ και στη διάρκεια της εξέγερσης, έχει γίνει επανειλημμένα στόχος των διαδηλωτών που αξιώνουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Οι διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν στην Ταχρίρ την Παρασκευή με αίτημα ο στρατός να παραδώσει ταχύτερα την εξουσία σε μια πολιτική κυβέρνηση.

"Οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν την εφαρμογή των σχεδίων τους για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών και την εγγύηση της ψηφοφορίας", είπε ο Αμπάς. Πάντως επέκρινε τους διαδηλωτές στην Ταχρίρ ότι εμποδίζουν την καθημερινότητα και πλήττουν τις επιχειρήσεις στο κέντρο του Καΐρου.
Στο μεταξύ ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου, Ίμαντ Αμπού Γάζι, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντίδραση της κυβέρνησης και τη βία ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.
"Υπέβαλα την παραίτησή μου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις τελευταίες εξελίξεις στην πλατεία Ταχρίρ" του Καΐρου, είπε ο αιγύπτιος ΥΠΠΟ μετά τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων τριών ημερών. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να ανακαλέσει την παραίτησή του, που υπέβαλε την Κυριακή στο υπουργικό συμβούλιο.
Παράλληλα το χρηματιστήριο του Καΐρου σημείωσε πτώση 4,04% στην τρίτη ημέρα των ταραχών, με τον δείκτη EGX-30 να πέφτει στις 3.860,99 μονάδες.

Εντωμεταξύ ένας αιγύπτιος αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε στο Σινά σήμερα σε συγκρούσεις με μέλη μιας ισλαμιστικής οργάνωσης που υπάρχουν υποψίες ότι επιτέθηκε σε αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι αστυνομικοί της περιοχής Ελ Αρίς στην περιοχή του Σινά αποπειράθηκαν να συλλάβουν ανθρώπους που υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν στην οργάνωση Αλ Τακφίρ ουάλ Χίτζρα ("Αφορισμός και Εξορία», ιδρύθηκε το 1960 από πρώην μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας), που άνοιξαν πυρ μόλις τους είδαν.

Ακολούθησε σύγκρουση με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να σκοτωθεί και ένας να τραυματιστεί, ενώ οι ύποπτοι κατάφεραν «να διαφύγουν», είπε ο εκπρόσωπος. Ο αγωγός έχει υποστεί επτά φορές επίθεση μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουμπάρακ.

Αποφασίστηκε έκτακτο συμβούλιο
Σε έκτακτη συνεδρίαση κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις το κυβερνών ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο, μετά τρεις ημέρες αιματηρών συγκρούσεων στη χώρα. Το στρατιωτικό συμβούλιο "καλεί εκτάκτως όλες τις πολιτικές και εθνικές δυνάμεις σε ένα διάλογο προκειμένου να εξεταστούν οι λόγοι που επιδείνωσαν την παρούσα κρίση και τα μέσα για την έξοδο από αυτήν το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη" αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Το στρατιωτικό συμβούλιο απηύθυνε ακόμη έκκληση στις πολιτικές και εθνικές δυνάμεις, καθώς και όλους τους πολίτες να δημιουργήσουν ένα κλίμα σταθερότητας για την πολιτική διαδικασία με στόχο την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού καθεστώτος.
news247


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!