Η Shell πλήρωνε τον στρατό της Νιγηρίας για να εξοντώνει ιθαγενείς!

O πετρελαϊκός κολοσσός Shell συνεργαζόταν συστηματικά με τον στρατό της Νιγηρίας για να καταπνίγει τις αντιδράσεις των πολιτών της χώρας, αλλά και ακτιβιστών ενάντια στις δραστηριότητες της εταιρίας.

Αν και η Shell ποτέ δεν αρνήθηκε ότι οι εργασίες άντλησης πετρελαίου στο δέλτα του ποταμού Νίγηρα προκάλεσαν σημαντική περιβαλλοντική μόλυνση, μέχρι τώρα αρνούνταν πεισματικά ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρόλα αυτά, απόρρητα υπομνήματα, φαξ, καταθέσεις μαρτύρων και άλλα έγγραφα δείχνουν ότι η εταιρία πλήρωνε τακτικά τον στρατό ώστε να σταματάει ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στην μόλυνση, πραγματοποιώντας ακόμη και επιδρομές σε χωριά των οποίων οι κάτοικοι υπήρχαν υποψίες ότι αντιτίθενται στα σχέδια της Shell.

Σύμφωνα με ακτιβιστές της φυλής Ογκόνι, η οποία ζει στο δέλτα του Νίγηρα, αρκετές χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν κατά τη δεκαετία του 1990 και πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή εξαιτίας του κύματος τρομοκρατίας που επικράτησε.

Το 2009, κατά τη διάρκεια της δίκης που έγινε σε αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο, αυτά τα στοιχεία δεν βγήκαν στο φως. Η Shell είχε κατηγορηθεί ότι συνεργάστηκε με τη νιγηριανή κυβέρνηση στην εκτέλεση του συγγραφέα Κεν Σάρο - Σίουα, το 1995, και άλλων ηγετών της φυλής Ογκόνι. Αντιθέτως, η Shell πλήρωσε 15,5 εκατομμύρια δολάρια στις οκτώ πληγείσες οικογένειες στο πλαίσιο συμβιβασμού.

Ανάμεσα στα ντοκουμέντα που βγήκαν στη δημοσιότητα ήταν και μια επιστολή του 1994 σύμφωνα με την οποία η Shell συμφωνούσε να πληρώσει μία μονάδα του νιγηριανού στρατού για να ανακτήσει ένα φορτηγό της εταιρίας, ενέργεια που κόστισε τη ζωή σε ένα μέλος της φυλής Ογκόνι και άφησε άλλα δύο τραυματισμένα.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!