Και οι Τούρκοι θέλουν πίσω τα... μάρμαρα τους!

Η Σαρκοφάγος της Σινταμάρα εκλάπη το 1882 - Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης το ζητά πίσω
Την άμεση επιστροφή ενός κλεμμένου αρχαίου έργου τέχνης από την Βρετανία απαιτεί η Τουρκία. Συγκεκριμένα η Άγκυρα ζητά να επιστραφεί το μαρμάρινο κεφάλι που είχε αφαιρεθεί πάνω από έναν αιώνα πριν από τη διάσημη Σαρκοφάγο της Σινταμάρα και σήμερα εκτίθεται στο βρετανικό μουσείο Victoria & Albert.
 
Το μαρμάρινο κεφάλι που κλάπηκε από την Ανατολία υπολογίζεται ότι είναι 1.700 χρόνων και πιθανότατα αναπαριστά τον θεό Έρωτα, αφού απεικονίζει το πρόσωπο ενός αγοριού με σγουρά μαλλιά. Το είχε μεταφέρει το 1882 στην Αγγλία ο εραστιτέχνης αρχαιολόγος σερ Τσαρλς Γουίλσον, τότε γενικός πρόξενος στην Ανατολία, αφού το αποκόλλησε από την σαρκοφάγο στον τάφο του τρίτου αιώνα που ο ίδιος ανακάλυψε. Είχε σκοπό μάλιστα να επιστρέψει αργότερα γιά να πάρει και την υπόλοιπη σαρκοφάγο κομμάτι-κομμάτι, αλλά δεν τα κατάφερε. Η οικογένειά του αργότερα δώρισε την προτομή στο μουσείο Victoria & Albert.
 
Το τουρκικό υπουργείο πολιτισμού συζητά με την Βρετανία και κάνει επίμονη προσπάθεια να πάρει πίσω το έκθεμα, ώστε να αποκαταστήσει την σαρκοφάγο, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κωνσταντινούπολης. Η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε το έργο τέχνης σκοπεύοντας σε πολιτικά οφέλη στο εσωτερικό της χώρας.
 
Η πολιτική όμως του μουσείου του Λονδίνου προβλέπει επιστροφή κάποιου εκθέματος μόνο σε περίπτωση που είναι «ακατάλληλο προς διατήρηση» και εάν αυτό «δεν είναι επιζήμιο προς το ενδιαφέρον των σπουδαστών και των μελών του κοινού». Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών αντικρούει τον κανονισμό του μουσείου με το επιχείρημα ότι αποτελεί εθνικό μουσείο, επομένως θα πρέπει να ακολουθεί την κρατική νομοθεσία ως προς τη απόκτηση και διατήρηση των εκθεμάτων του.
 
Η κίνηση αυτή της Τουρκίας μπορεί να λειτουργήσει ευνοϊκά ως προς τον διακαή της πόθο, να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τέχνες ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των κρατών και αποτελούν την κύρια διπλωματική γραμμή που ακολουθεί η Τουρκία.
 
Η Τουρκία μάλιστα είχε παλαιότερα επικριθεί από το Βρετανικό Συμβούλιο ότι «δεν έχει πολιτιστική διάσταση» και ότι της «λείπει το βάθος», επομένως δεν είναι ήταν εφικτή η ένταξή της στην Ένωση
newsit.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!