Μαστίγιο και καρότο από το ΕΛΚ στον Σαμαρά

Η εκ Βρυξελλών πληροφορία το πρωί της Πέμπτης ήθελε τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αφενός να κορυφώνουν τη πίεση στον Αντώνη Σαμαρά «να βάλει πλάτη» για να περάσει με άνεση το Μεσοπρόθεσμο και, αφετέρου, να εμφανισθούν πρόθυμοι να τον διευκολύνουν «με κάποιες βελτιώσεις» στο περιεχόμενό του.

Επιβεβαιώθηκε και ως προς τα δύο σκέλη. Στην τρίωρη συνάντηση κορυφής του ΕΛΚ ο αρχηγός της ΝΔ ήταν... το βασικό μενού, ενώ στη διάρκειά της αναρτήθηκε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Spiegel Online που τον αποκαλούσε... «μπαμπούλα της Ευρώπης». Η Αγκελα Μέρκελ ωστόσο τον ρώτησε «με ποιες βελτιώσεις θα ήταν ικανοποιημένος», αλλά στο άκουσμα των φορολογικών αντιμέτρων ανέλαβε ο Ζοζέ Μπαρόζο να απαντήσει αρνητικά.

Αλληλέγγυοι οι ομοιοπαθείς

Σύμφωνα με τους επιτελείς του κ. Σαμαρά, οι «αδελφοί» κεντροδεξιοί ηγέτες εκ Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας και Ουγγαρίας εμφανίσθηκαν αλληλέγγυοι με τη ΝΔ, ενώ τα πιο ισχυρά «χτυπήματα» προήλθαν από Γερμανία, Φινλανδία και Πολωνία.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στη δήλωση που έκανε μετά τη λήξη της... εφιαλτικής ευρωσυνάντησης, «φωτογράφισε» το κλίμα με τη φράση: «Ακούστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Παρέμεινα στην άποψη μου ως το τέλος. Κάποιοι καταλάβαιναν ότι έχουμε δίκιο. Οι περισσότεροι επέμειναν στις δικές τους. Κριτής όλων μας είναι ο ελληνικός λαός»...

Το πρόγραμμα απέτυχε

Ο ίδιος, τους επανέλαβε ότι συμφωνεί με τους στόχους και με τα μέσα δημοσιονομικής εξυγίανσης –δηλαδή την εξάλειψη του ελλείμματος, τον περιορισμό του χρέους, τη μείωση της κρατικής σπατάλης και τις διαρθρωτικές αλλαγές. «Αυτά όλα τα έχουμε προτείνει, τα έχουμε στηρίξει και εξακολουθούμε να τα στηρίζουμε», τόνισε. Και επέμεινε στη διαφωνία του με το μίγμα της πολιτικής που έχει, ήδη, οδηγήσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, έχει παραλύσει την Οικονομία και έχει ακυρώσει το πρόγραμμα εξυγίανσης, αφού όλα τα αποτελέσματά του βρίσκονται πια πολύ μακριά από τους στόχους.

«Τι θα κάνεις αν γίνεις πρωθυπουργός;»

Παρά το ασφυκτικό πρέσιγκ οι κεντροδεξιοί ηγέτες δεν υποτίμησαν τη δημοσκοπική ανατροπή υπέρ της ΝΔ - όπως καταγράφουν οι τέσσερις τελευταίες μετρήσεις. Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση του Φινλανδού πρωθυπουργού ο οποίος, όταν διαπιστώθηκε πια ότι ο κ. Σαμαράς παρέμενε ανυποχώρητος, τον ρώτησε τι προτίθεται να εφαρμόσει εάν εκλεγεί πρωθυπουργός –για να λάβει την απάντηση «το πρόγραμμά μου». 

Αυτή η παρέμβαση εξηγεί –κατά τους γαλάζιους επιτελείς– και την ένταση της πίεσης, καθώς, όπως λένε, δεν αφορά μόνο στη διευκόλυνση της σημερινής κυβέρνησης («να ψηφισθεί άνετα το πρόγραμμα») αλλά, κυρίως, στην τήρηση των όρων μετά από μία κυβερνητική αλλαγή («να υλοποιηθεί»).

Οι φήμες περί αποπομπής

Να σημειωθεί ότι το ΕΛΚ διέψευσε φήμες που κυκλοφόρησαν (εντός συνόρων) χθες, σύμφωνα με τις οποίες υπήρχαν σκέψεις αποπομπής της ΝΔ από τους κόλπους του στην περίπτωση που δεν άλλαζε στάση ο κ. Σαμαράς...

Πηγή:www.capital.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!