18 συλλήψεις στην Αρκτική

18 ακτιβιστές της Greenpeace συνελήφθησαν χθες πάνω στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου LeivEriksson όπου ανέβηκαν ζητώντας από τους υπεύθυνους το Έκτακτο Σχέδιο Αντιμετώπισης που απαιτείται σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα. Την ίδια στιγμή η Cairn, η διαχειρίστρια εταιρία της πλατφόρμας εξόρυξης απειλεί την οργάνωση με αποζημίωση 2 εκατομμυρίων ευρώ, για κάθε μέρα που θα εμποδίσει την εξόρυξη! 

Ο BenAyliffe, υπεύθυνος της εκστρατείας, λίγο πριν συλληφθεί είπε: «Συναντήσαμε τον διαχειριστή της πλατφόρμας και του ζητήσαμε το Έκτακτο Σχέδιο Αντιμετώπισης, όμως για ακόμα μια φορά αρνήθηκε. Τι προσπαθεί ακριβώς η εταιρία να κρύψει; Τους έχουμε τηλεφωνήσει, τους έχουμε στείλει φαξ, γράμμα, email, μέχρι που επισκεφθήκαμε τον ίδιο τον διαχειριστή της πλατφόρμας, για να ζητήσουμε ένα έγγραφο που όφειλε να είχε δημοσιευθεί από την ίδια την εταιρία.» 

Η Αρκτική είναι μία από τις τελευταίες παρθένες περιοχές του πλανήτη, με πολλά ενδημικά είδη – όπως η πολική αρκούδα - που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη Γη. Σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου στην Αρκτική, αντίστοιχη με αυτή στον κόλπο του Μεξικού, θα απαιτούνταν χρόνια για τον τερματισμό της εξαιτίας των ακραίων συνθηκών που επικρατούν εκεί. 

Πόσο παράλογο είναι λοιπόν να κυνηγάμε και την τελευταία σταγόνα πετρελαίου στον πλανήτη για να ικανοποιήσουμε την παράλογη εξάρτηση μας, όταν μπορούμε να στραφούμε σε 100% καθαρή ενέργεια;

Ένας γίγαντας σε επικίνδυνη αποστολή
Η LeivEiriksson είναι η μοναδική πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου στον κόσμο που προορίζεται φέτος για γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος στις θάλασσες της Αρκτικής. Ένας αληθινός γίγαντας 53.000 τόνων με διαστάσεις ανάλογες ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, που απειλεί όχι μόνο το τοπικό περιβάλλον αλλά και την παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών. Εδώ και 12 μέρες, τα πλοία της Greenpeace, Esperanza και Arctic Sunrise, βρίσκονται στην περιοχή με σκοπό να την παρεμποδίσουν. 
Η Greenpeace ζητάει από την εταιρία Cairn που διαχειρίζεται την πλατφόρμα να δημοσιεύσει το Έκτακτο Σχέδιο Αντιμετώπισης που οφείλει να έχει σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα. Αναφέρεται συγκριτικά ότι το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικό στοίχισε στη BP περίπου 40 δις $ ενώ κατά την επιχείρηση αντιμετώπισης της διαρροής χρησιμοποιήθηκαν 6.500 πλοία. Η Cairn – η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ανέρχεται μόλις στα 6 δις $ - αρνείται να δημοσιεύσει το Έκτακτο Σχέδιο Αντιμετώπισης, παρόλο που επιχειρεί επικίνδυνες γεωτρήσεις σε παρόμοια μεγάλα βάθη με αυτά της BP στο Μεξικό. 
http://www.greenpeace.org


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!