Επέτειος 22 χρόνων για την Τιέν Αν Μεν

Εικοσιδύο χρόνια πέρασαν από την ημέρα της αιματηρής καταστολής του φοιτητικού φιλο-δημοκρατικού κινήματος το 1989 στην πλατεία Τιέν Αν Μεν. Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Πεκίνο, ενώ έντονη είναι και η αστυνομική παρουσία.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, εκατοντάδες χιλιάδες παραστρατιωτικοί, αστυνομικοί ένστολοι και με πολιτικά, φρουροί και εθελοντές έχουν κινητοποιηθεί εξαιτίας της επετείου.

Έξω από το σπίτι του Ζάο Ζιγιάνγκ, του γενικού γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας που απομακρύνθηκε το 1989 κατηγορούμενος για ελαστική στάση απέναντι στους φοιτητές της πλατείας Τιενανμέν, βρίσκονται δεκάδες αστυνομικοί με πολιτικά και εθελοντές.

 Η πρόσβαση των τουριστών στην πλατεία Τιενανμέν επιτρέπεται, αν και η αστυνομία έχει στήσει πρόχειρα σημεία ελέγχου κοντά στην πλατεία Τιενανμέν και το κυβερνητικό κτιριακό συγκρότημα Ζονγκναχάι.

Τελετή θα πραγματοποιηθεί σήμερα και στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, όπου αναμένεται να αναγνωστεί επιστολή της Ντινγκ Ζιλίν, συνιδρύτριας των Μητέρων της Τιενανμέν, της οργάνωσης που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων της καταστολής του 1989.

Σύμφωνα με την οργάνωση, 203 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Πεκίνο τη νύχτα της 3ης προς 4η Ιουνίου 1989, ενώ υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος. Τα τελευταία 16 χρόνια η οργάνωση ζητεί να διενεργηθεί επίσημη έρευνα για τη στρατιωτική επέμβαση στην πλατεία Τιενανμέν και να ανακοινωθεί δημοσίως ο αριθμός των νεκρών, καθώς και τα ονόματά τους. 

H πλατεία

Την άνοιξη του 1989, χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές, είχαν στρατοπεδεύσει -από τις 15 Απρίλη- στην πλατεία-σύμβολο του μαοϊκού καθεστώτος και ζητούσαν πολιτικές ελευθερίες. Τα συνθήματα ήταν κυρίως υπέρ του μεταρρυθμιστή πρώην γραμματέα του Κ.Κ. Κίνας, Ζάο Ζι Γιάνγκ, που είχε εκφράσει τη συμπαράστασή του στα φοιτητικά αιτήματα. 

Η καταστολή δεν άργησε να έρθει. Τα ξημερώματα της 4ης Ιουνίου, τάνκς εμφανίστηκαν στην πλατεία, προκειμένου να κατασείλουν τις κινητοποιήσεις. Μέχρι σήμερα ο αριθμός των νεκρών δεν έχει διευκρινιστεί, αν και υπολογίζεται το λιγότερο σε κεατοντάδες. Χιλιάδες ήταν οι τραυματίες, αλλά και οι συλληφθέντες.

enet.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!