Αφανίζουν τις φώκιες του Αιγαίου

Ενα αποτρόπαιο οικολογικό έγκλημα συντελείται στα ανοιχτά του Αιγαίου, με τραγικό θύμα τη μεσογειακή φώκια Μονάχους μονάχους.

Από την Κρήτη και τη Ρόδο έως τη Μήλο και τις ανατολικές ακτές της Εύβοιας, το σπάνιο θηλαστικό εξοντώνεται συστηματικά από ασυνείδητους ψαράδες, που δεν διστάζουν να το πυροβολούν με καραμπίνες στο κεφάλι, επειδή προκαλεί ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία και στην ψαριά τους.

Οικολογικές οργανώσεις, λιμεναρχεία και εκπρόσωποι αλιέων εκφράζουν στη Real planet την έντονη ανησυχία τους για τα αυξημένα κρούσματα θανάτωσης της μεσογειακής φώκιας και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας, ο ευαίσθητος πληθυσμός της φώκιας κινδυνεύει να αφανιστεί.

Από ανθρώπινο χέρι

Σύμφωνα με τις δηλώσεις στα τοπικά λιμεναρχεία, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν βρει τραγικό θάνατο πάνω από 64 φώκιες. Οι ερευνητές της Εταιρείας Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας (ΜOM) επισημαίνουν ότι τουλάχιστον οι μισές θανατώθηκαν από ανθρώπινο χέρι.

Πρόσφατα, μάλιστα, στη Σητεία της Κρήτης, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος του δήμου Ιτάνου, μέσω του υπεύθυνου επικοινωνίας του Μανόλη Τσαντάκη, ειδοποίησε το λιμεναρχείο για μια δολοφονημένη φώκια Μονάχους μονάχους, μήκους 1,5 μέτρου, από ψαράδες της περιοχής.

Οι ερευνητές φοβούνται για τα χειρότερα, καθώς μόνο φέτος έχουν βρεθεί 10 νεκρά θηλαστικά. Από αυτά, δύο κουφάρια που είχαν εκβραστεί στη Μήλο και στον Αργολικό κόλπο εξακριβώθηκε από τους ειδικούς ότι είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι.

«Πράγματι, πρόσφατα βρέθηκε χτυπημένη στο κεφάλι μια ενήλικη φώκια σε παραλία του νησιού μας», επιβεβαιώνει ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος ωστόσο σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι για το γεγονός δεν ευθύνονται οι επαγγελματίες αλιείς του νησιού: «Οι ψαράδες μας δεν θα έκαναν ποτέ μια τόσο αποτρόπαια πράξη, καθώς αναγνωρίζουν τη θέση που έχει το θηλαστικό στο οικοσύστημα της περιοχής τους».

Η περυσινή χρονιά σημαδεύτηκε από 25 νεκρά θηλαστικά, τα περισσότερα από τα οποία βρήκαν τον θάνατο από ανθρώπινο χέρι. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Εύβοια, όπου νεκρές φώκιες εκβράσθηκαν στο Πήλι, καθώς και στο Αχλάδι, ανατολικά του νησιού.
Ανεξέλεγκτες

Ο λιμενοσταθμάρχης Μαντουδίου Αθανάσιος Μαυροκώστας δηλώνει στη Real planet εξαιρετικά ανήσυχος για τις εκτεταμένες θανατώσεις που συμβαίνουν στην περιοχή του: «Εχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις δολοφονίες της σπάνιας φώκιας και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε. Οι δολοφονίες φαίνεται πως γίνονται από ασυνείδητους επαγγελματίες αλιείς. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η χρήση όπλου πάνω στο σκάφος απαγορεύεται. Η εξόντωση της σπάνιας φώκιας αποτελεί αδίκημα».

«Απευθύνουμε έκκληση προς την πολιτεία να προστατεύσει τον τελευταίο υγιή πληθυσμό φώκιας που έχει απομείνει στο θαλάσσιο οικοσύστημα», λέει στην «R» η βιολόγος Μαριάννα Ψαραδέλλη από την Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας και συνεχίζει: «Η φώκια είναι σύμβολο υγείας του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν απομείνει γύρω στα 300 άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά ζουν και αναπαράγονται στις ελληνικές θάλασσες.

Ο σημαντικές καταστροφές των θαλάσσιων οικοσυστημάτων τους και η υπεραλίευση οδηγούν τις σπάνιες μεσογειακές φώκιες στα δίχτυα των ψαράδων, όπου βρίσκουν άφθονη και εύκολη τροφή, προκαλώντας τους όμως σημαντικές καταστροφές».
Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΤΤΗ -real.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!