Ανακαλύφθηκε χαμένη πόλη των Μάγια

Την πόλη Χολτούν (Λίθινη Κεφαλή), που παρέμενε για αιώνες κρυμμένη στη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής, στο τροπικό δάσος της Γουατεμάλας, κατάφεραν να δουν για πρώτη φορά οι αρχαιολόγοι, με τη βοήθεια δορυφόρων.

 

Η ανακάλυψη δεν έγινε σήμερα, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν ντόπιοι "υποπτεύονταν" πως στο σημείο υπάρχει ένα σημαντικό αρχαίο μνημείο, λόγω των σκόρπιων πετρών που είχαν εντοπίσει.

Σκάβοντας τα τούνελ, αρχαιοκάπηλοι ανακάλυψαν µεγάλες τελετουργικές γύψινες µάσκες, ύψους τριών µέτρων, που κοσµούσαν τις κορυφές των σημαντικότερων κτιρίων της πόλης.
Ήταν πράγματι απομεινάρια της "Λίθινης Κεφαλής" (Head of Stone), την περίμετρο και το σχεδιάγραμμα της οποίας, τώρα ανακάλυψαν οι επιστήμονες, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Χρησιμοποιώντας GPS και τεχνολογία ηλεκτρονικής µέτρησης της απόστασης, κατάφεραν να χαρτογραφήσουν τρισδιάστατα την πόλη, µε τα 100 περίπου κτίρια.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα όλων... µια επταώροφη πυραµίδα κρυμμένη µέσα στη βλάστηση και το χώµα, που εκ πρώτης όψεως μοιάζει με λόφο.

Οι αρχαιολόγοι διέκριναν επίσης ένα αστρονοµικό παρατηρητήριο, ένα γήπεδο όπου οι Μάγια έπαιζαν ένα δηµοφιλές παιχνίδι µε µπάλα, κατοικίες από πέτρα και άλλα κτίρια.

Από το 600 π.Χ. ώς το 900 µ.Χ. η Λίθινη Κεφαλή ήταν ένα περιφερειακό αστικό κέντρο της Αυτοκρατορίας των Μάγια µε πληθυσµό 2.000 µόνιµων κατοίκων. Η πόλη είχε µήκος ένα χιλιόµετρο και πλάτος 500 µέτρα.

Σήµερα τα κτίρια είναι θαµµένα κάτω από πολλά µέτρα χώµα και πυκνή βλάστηση.

"Η νέα έρευνα είναι πολύ σηµαντική γι' αυτή την περίοδο. Η Λίθινη Κεφαλή µπορεί να µην ήταν η Νέα Υόρκη της εποχής, αλλά ήταν σίγουρα εφάµιλλη του Ντένβερ ή της Ατλάντα", δήλωσε στο "National Geographic News" η Κάθριν Ρις - Τέιλορ, ειδική στην προκλασική περίοδο των Μάγια, από το Πανεπιστήµιο Κάλγκαρι στον Καναδά.

{dmotion}xilu6j{/dmotion}

cosmo.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!