Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς Ελλάδα: Καθαρίστε τις χωματερές

Το δρόμο για το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) κινδυνεύει να πάρει και πάλι η Ελλάδα για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί διαχείρισης αποβλήτων. Σύμφωνα με την Κομισιόν οι παράνομες χωματερές αποτελούν σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Βάσει πρότασης του αρμόδιου για το περιβάλλον Επιτρόπου, κ. Γιάνες Ποτότσνικ η Επιτροπή απευθύνει αιτιολογημένες γνώμες στην Ελλάδα (ανάλογες απέστειλε και στην Κύπρο) και ζητά να συμμορφωθεί εντός δύο μηνών. Εάν δεν το πράξει, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο ΔΕΕ.

Στην Ελλάδα απευθύνονται δύο αιτιολογημένες γνώμες. Η πρώτη αφορά χωματερή που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Το Πάρκο δημιουργήθηκε για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, (είδος προτεραιότητας που κατατάσσεται στα απειλούμενα με εξαφάνιση).

Από επιθεωρήσεις που διεξήγαγαν οι ελληνικές αρχές επιβεβαιώθηκε ότι η χωματερή εξακολουθεί να λειτουργεί κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι οι χωματερές, όχι μόνο απειλούν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, αλλά προκαλούν βλάβες στις χελώνες λόγω της ρύπανσης από διαρροές και πλαστικές σακούλες. Επίσης, οι επιθεωρητές επισημαίνουν ότι τα σκουπίδια προσελκύουν γλάρους, οι οποίοι κυνηγούν τα χελωνάκια.

Οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για να κατασκευαστεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω σοβαρών καθυστερήσεων, η εγκατάσταση δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν από το 2014, ενώ εγκαταλείφθηκαν τα σχέδια σύμφωνα με τα οποία, για μια μεταβατική περίοδο, τα απόβλητα θα αποστέλλονταν σε κινητές μονάδες έως να κατασκευαστούν οι νέοι χώροι υγειονομικής ταφής.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά τη χωματερή στο Τεμπλόνι της Κέρκυρας η οποία λειτουργεί χωρίς άδεια. Οι ελληνικές αρχές ενέκριναν το 2008 διορθωτικό πρόγραμμα για τον χώρο, προσδιορίζοντας τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν όλα τα υφιστάμενα ζητήματα.

Δεδομένου ότι δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα και συνεχίζεται η λειτουργία της χωματερής κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ περί αποβλήτων, η Επιτροπή απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη.

Πρόβλημα και στην Κύπρο με τις χωματερές

Στην Κύπρο διαπιστώθηκε ότι πολλές χωματερές λειτουργούν κατά παράβαση της νομοθεσίας περί αποβλήτων της ΕΕ. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε που κινήθηκαν οι διαδικασίες επί παραβάσει, έχει σημειωθεί πρόοδος με την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση πολλών χωματερών, καθώς και με τη δημιουργία κατάλληλου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων.

Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί ότι έξι χωματερές συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα. Οι εν λόγω χωματερές εξακολουθούν να απορροφούν το σύνολο των απορριμμάτων των δήμων Λευκωσίας και Λεμεσού, δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί επαρκείς υποδομές υποδοχής αποβλήτων σε αυτούς τους δύο δήμους.

tovima.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!