Τουρκία: Η Άγκυρα διαλύει το μνημείο για τη φιλία με την Αρμενία

Η Τουρκία άρχισε σήμερα τη διάλυση ενός επιβλητικού μνημείου που είχε ανεγερθεί σε ένδειξη της φιλίας με την Αρμενία, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, ύστερα από προτροπή του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που είχε συστήσει στη θέση αυτή να δημιουργηθεί ένα "ωραίο πάρκο".

Η εταιρία στην οποία ανέθεσαν οι αρχές της βορειοανατολικής πόλης Καρς τη διάλυση του "Μνημείου της Ανθρωπότητας" -- ενός γλυπτού από σκυρόδεμα, ύψους 30 μέτρων και βάρους 19 τόνων, που παρουσιάζει ένα ανθρώπινο σώμα κομμένο στα δύο, με δύο πρόσωπα, το ένα να αντικρίζει το άλλο-- διέλυσε μια από τις κεφαλές του μνημείου.
Το μνημείο που ανεγέρθηκε το 2008, κόπηκε, μετά αφέθηκε στο έδαφος με γερανό και θα τεμαχιστεί σε 18 κομμάτια που θα τοποθετηθούν σε μια αποθήκη της δημαρχίας, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Οι εργασίες θα διαρκέσουν 10 ημέρες. Μια βλάβη σε ένα από τα μηχανήματα κοπής και οι ισχυροί άνεμοι που φυσούσαν στην περιοχή καθυστέρησαν την έναρξη των εργασιών, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί χθες, Δευτέρα, την επόμενη ημέρα των εκδηλώσεων μνήμης από τους Αρμένιους για την 95η επέτειο από τις σφαγές των προγόνων τους στη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ανατολία, την περίοδο 1915-1917.
Ο πρωθυπουργός Ερντογάν είχε εξαπολύσει θύελλα επικρίσεων κατά την επίσκεψή του στην Καρς τον Ιανουάριο, χαρακτηρίζοντας το μνημείο "τερατούργημα ... ένα αλλόκοτο πράγμα που ανεγέρθηκε" κοντά στον τάφο ενός λόγιου μουσουλμάνου.
Οι επικρίσεις του είχαν σαφή αναφορά στο Ισλάμ, κατά το οποίο τα αγάλματα συχνά απορρίπτονται γιατί θεωρούνται ειδωλολατρικά.
Ο γλύπτης Μεχμέτ Ακσόι προειδοποίησε ότι η καταστροφή του έργου του θα συνιστά "επανάληψη αυτού που έκαναν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι οποίοι κατέστρεψαν τα αγάλματα του Βούδα" το 2001 στην κοιλάδα Μπαμιγιάν και θα εμποδίσει την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας στην ΕΕ.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το γλυπτό θα καταστραφεί γιατί ανεγέρθηκε σε περιοχή όπου απαγορεύεται η κατασκευαστική δραστηριότητα, προκειμένου να προστατευτεί η φύση και τα γύρω ιστορικά μνημεία.
Το 2009 η Τουρκία και η Αρμενία υπέγραψαν ιστορικές συμφωνίες για να τερματίσουν την επί δεκαετίες εχθρότητά τους, να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις και να ανοίξουν εκ νέου τα σύνορά τους.
Αλλά η διαδικασία συμφιλίωσης σταμάτησε ύστερα από τις αλληλοκατηγορίες της Άγκυρας και του Γερεβάν, με την Αρμενία να παγώνει την επικύρωση των συμφωνιών πέρυσι.
Η Αρμενία και η Τουρκία είναι σε έντονη διένεξη για τον χαρακτηρισμό ως γενοκτονία των σφαγών των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι.

- to kounavi


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!