Έλληνες «κομάντος» τα βάζουν με πειρατές

Αναλαμβάνουν με κίνδυνο της ζωής τους να συνοδεύσουν τα εμπορικά πλοία, όταν κινούνται στα πιο επικίνδυνα νερά του Ινδικού ωκεανού. Οπλισμένοι σαν αστακοί, παίρνουν θέση βολής κάθε φορά που οι Σομαλοί πειρατές στον κόλπο του Αντεν ετοιμάζονται για ρεσάλτο. Οι Ελληνες μισθοφόροι παίζουν τη ζωή τους κορόνα-γράμματα προκείμενου να μην πέσει σε ομηρία κανένα καράβι.

Κάθε αποστολή τους -ως σύνολο- κοστολογείται από 50.000 έως και 100.000 δολάρια, ανάλογα εάν πρόκειται για ένοπλη ή απλή προστασία, ενώ το μεροκάματο για καθέναν μισθοφόρο κυμαίνεται από 500 έως 1.000 δολάρια την ημέρα. Η «Εspresso» βρήκε και συνομίλησε με έναν από τους ανθρώπους που εκπροσωπούν επίσημα ξένη εταιρεία, η οποία αναλαμβάνει να οργανώσει τέτοιες ομάδες (για ευνόητους λόγους δεν θα αναφέρουμε το όνομά του). Ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε πέντε τέτοια ταξίδια...

Οπως μας εκμυστηρεύεται ο Χ.Τ., πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, οι εταιρείες που διαχειρίζονται την προστασία και την ασφαλή διέλευση των πλοίων για λογαριασμό ναυτιλιακών εταιρειών έχουν την έδρα τους στην Αγγλία και την Αμερική.

Η ναυτιλιακή καλεί τους αντιπροσώπους και τους ζητάει έναντι χρηματικού πόσου να αναλάβουν την προστασία του πλοίου για όσες μέρες χρειαστεί να περάσει από τη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας. Ο αντιπρόσωπος αναλαμβάνει να στελεχώσει ομάδα από πέντε ή έξι έμπιστα άτομα που επιπλέον έχουν κοινά χαρακτηριστικά εκπαίδευσης.

«Εχω πάει εκεί προκειμένου να διαπιστώσω τις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία που εκπροσωπώ. Σε μία από αυτές και ενώ ήμασταν εν πλω, είδαμε από τη γέφυρα μπροστά και δεξιά της πλώρης τρία μικρά ψαράδικα. Ξαφνικά ανέπτυξαν ταχύτητα με κατεύθυνση προς το μέρος μας. Πέρασαν σε κοντινή απόσταση από το πλοίο και είδαμε τα όπλα τους. Οι ππειρατές έκαναν αναγνωριστικές διελεύσεις αριστερά και δεξιά του πλοίου και τελικά έφυγαν» λέει ο Χ.Τ. και συνεχίζει:

«Ολες οι επιχειρήσεις που έχουμε οργανώσει εμείς έχουν 100% επιτυχία. Πάντως στην ένοπλη φρούρηση οι άντρες που "θα κατέβουν κάτω" πρέπει να είναι άριστοι χειριστές όπλων, αλλά -το κυριότερο- πρέπει να έχουν την ψυχολογία και την κρίση να διαχειριστούν ένοπλη επίθεση. Δεν θέλουμε εμπλοκή με τους Σομαλούς. Φέρουν βαρύ οπλισμό!»

Στις άοπλες συνοδείες τα πλοία συνήθως χρησιμοποιούν συρματοπλέγματα διάφορων ειδών περιφερικά στην κουπαστή τους. Αλλο μέτρο είναι οι μάνικες νερού, με τις οποίες καταβρέχουν τους πειρατές αποτρέποντάς τους από το να ανέβουν στο πλοίο. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν τοποθετηθεί ακόμα και ηλεκτροφόρα σύρματα σε πλοίο. «Αυτό που εμείς προτείνουμε στη ναυτιλιακή εταιρεία και στον καπετάνιο του πλοίου είναι να υπάρχει το λεγόμενο καταφύγιο.

Ενας χώρος που να μπορεί το πλήρωμα να παραμείνει απομονωμένο, με ασφάλεια και για αρκετό χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μην πέσει στα χέρια των πειρατών. Η ομηρία είναι αυτό που επιδιώκουν, ώστε να πάρουν στη συνέχεια τον έλεγχο του πλοίου και να μπορούν αργότερα να διαπραγματευτούν τα λύτρα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία» εξηγεί ο Χ.Τ.

- Espressonews.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!