«Λουκέτο» σε ελληνικά σχολεία της Κωσταντινούπολης

Κλείνουν λόγω έλλειψης μαθητών τρία ιστορικά σχολεία που ανήκουν στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet η οποία αναφέρει ότι τα κτίρια θα μπορέσουν πλέον να αξιοποιηθούν με πολύ καλύτερο τρόπο από τους Έλληνες της Πόλης.

Επί πολλά χρόνια, η ελληνική κοινότητα απευθυνόταν στις αρχές για το θέμα των σχολείων, ζητώντας τους να τα κλείσουν αφού δεν υπήρχαν καθόλου μαθητές.

Η τουρκική κυβέρνηση όμως έλεγε "όχι", υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσαν να κλείσουν τα σχολεία καθώς σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνηςπου υπεγράφη το 1923, οι αρχές επρέπε να προστατέψουν την ελληνική μειονότητα.

Ο νέος νόμος όμως που ψηφίστηκε το 2008 για την ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων επιτρέπει πλέον στα ιδρύματα να αξιοποιήσουν την περιουσία που έχουν.

Το αίτημα της ελληνικής κοινότητας έγινε τελικά δεκτό και το ιδιωτικό σχολείο στο Σισλί, το δημοτικό στο Μπεσίκτας και το Ιωακείμιο Λύκειο στο Φατιχ θα βάλουν "λουκέτο".

"Η μειονότητα μας έχει σχολεία τα οποία περίπου εδώ και μισό αιώνα δεν έχουν καθόλου μαθητές", αναφέρει ο εκπρόσωπος των μειονοτικών Ευαγών Ιδρυμάτων Λάκης Βίγκας.

"Όλο αυτό το διάστημα, η κοινότητα δεν κέρδιζε τίποτε από αυτά τα σχολικά κτίρια", πρόσθεσε.

Μόνο εννέα ελληνικά σχολεία λειτουργούν ακόμα, αναφέρει η εφημερίδα, ενώ επισημαίνει ότι το 1870 λειτουργούσαν 40.

protothema.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!